Naar inhoud

Transgender man naar vrouw

‘Geboren als man, maar heb je niet het gevoel een man te zijn?’ Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Maak eerst een afspraak met je huisarts. Jouw huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een genderteam of psycholoog die gespecialiseerd is in genderidentiteitsstoornis.

Welke behandelingen zijn er? Wij geven je graag een overzicht. Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan heb je recht op een vergoeding van operaties, behandelingen en hulpmiddelen.

Een diagnose stellen

Je huisarts of medisch specialist kunnen je verwijzen naar een genderteam (bijvoorbeeld het VUMC). Dit team bepaalt aan de hand van onderzoeken en gesprekken hoe ernstig je genderprobleem is. En of je een medische indicatie hebt om een behandeling te krijgen. Voor kinderen zijn de behandelingen anders dan voor volwassenen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

De zorg van het genderteam (diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding) krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg.

 • Hormoonbehandeling
 • Geslacht veranderende behandelingen
 • Vaginaplastiek: het verwijderen penis en scrotum en de constructie van een neovagina. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij.
 • Orchidectomie: het verwijderen van alleen de testis.
 • Gezichtsoperaties: operaties aan kaak, kin voorhoofd en neus.
 • Adamsappel reductie: met deze ingreep wordt je adamsappel verkleind.
 • Borstvergroting: als je na een hormoonbehandeling van minimaal 2 jaar geen of nauwelijks borstvorming hebt. Dat betekent dat je geen aantoonbare inframammaiereplooi hebt en je klierweefsel kleiner dan 1 cm is.

Goed om te weten: krijg je geen vergoeding uit de basisverzekering? Je kunt ook een subsidie van € 3.830,- krijgen voor het plaatsen van borstprotheses. De subsidie is een bijdrage voor het plaatsen van borstprotheses en de medische kosten van de operatie. Een eventuele hersteloperatie op je eigen verzoek krijg je niet vergoed. Dat geldt ook voor je reiskosten. Een medisch noodzakelijke nabehandeling krijg je wel vergoed uit de basisverzekering vergoed. Je kunt deze subsidie aanvragen bij de Dienst uitvoering Subsidies aan Instellingen.

 • Epilatie van het gelaat
 • Stemverhogende operatie
 • Logopedie
 • Pruiken: als je hoofdhaar bijvoorbeeld niet past bij een vrouw. Dit is in ieder geval zo als je helemaal kaal bent. Ben je gedeeltelijk kaal? Dan beoordelen we dit individueel. We toetsen dan of de gedeeltelijke kaalheid een typisch mannelijke kaalheid is. En of die kaalheid dan zo duidelijk aanwezig is dat het als mannelijk wordt gezien. Je kunt dan denken aan inhammen en laak op de kruin. Onze medisch adviseur beoordeelt de aanvraag voor een pruik aan de hand van duidelijke foto’s.
 • Invriezen van sperma

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

We vergoeden geen reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties.

Heb ik een verwijzing nodig?

Je hebt een verwijzing nodig.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Je hebt vooraf toestemming nodig als je naar een zorgverlener gaat waar we geen contract mee hebben. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.