Naar inhoud

Stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Dan kun je meedoen aan een programma die je helpt om te stoppen. Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) heb je recht op een vergoeding.

Wat is een stoppen met roken programma?

Met een stoppen-met-rokenprogramma krijg je zorg en begeleiding die op jou is afgestemd. Het programma bestaat uit individuele begeleiding, telefonische begeleiding en e-health ondersteuning. Eventueel krijg je ter ondersteuning nicotine vervangende geneesmiddelen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

 • Een stoppen-met-roken-programma dat is opgesteld volgens de Zorgmodule ‘Stoppen met Roken’ en dat voldoet aan de CBO-richtlijn ‘Tabaksverslaving’ waarbij de startdatum bepalend is.
 • Ondersteuning met nicotinevervangende geneesmiddelen, nortriptyline (Nortrilen), bupropion (Zyban) en varenicline (Champix), wanneer is gebleken dat voorgeschreven nicotinevervangende middelen niet werken
 • Ondersteuning met nicotinevervangende middelen, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom of zuigtabletten

Je krijgt deze geneesmiddelen alleen vergoed tijdens je deelname aan het programma.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener.
We vergoeden voor de zorgverzekering Basis en Basis Plus 100% van het gecontracteerde tarief. Bij Basis Vrij betalen we 100% marktconform.
De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden

Wat vergoeden we niet?

 • Middelen die nicotine vervangen en/of medicijnen die gedragsverandering niet ondersteunen.
 • Middelen die nicotine vervangen die je zelf bij de drogist hebt gekocht zonder voorschrift.
 • Een korte cursus zonder intensieve begeleiding.

Heb je een verwijzing nodig?

Je krijgt alleen een vergoeding met een verwijzing van je huisarts, bedrijfsarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijke gehandicapten, verloskundige of medisch specialist.

Voor medicatie heeft je apotheek soms een SMR-formulier nodig

Schrijft een andere arts dan een huisarts de medicatie voor? Dan heeft de apotheek een SMR-formulier nodig. Je arts vult dit voor je in. Schrijft een huisarts medicatie voor? Dan is alleen het recept voldoende.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Ja, je hebt toestemming nodig voor nicotine vervangende middelen van een niet-gecontracteerde leverancier. Meestal vraagt je zorgverlener of leverancier de toestemming voor je aan. Soms moet je zelf toestemming aanvragen. Bespreek dit met je leverancier.

Waar kun je naar toe voor het programma?

Je kunt naar:

 • een medisch specialist of klinisch psycholoog die het stoppen met roken programma aanbiedt. Je betaalt een eigen risico.
 • je huisarts. Biedt je eigen huisarts dit programma niet aan? Dan kun je een verwijzing vragen voor een andere huisarts die het programma wel aanbiedt. Bij een huisarts betaal je geen eigen risico.
 • een gecontracteerde aanbieder van het stoppen met roken programma. Bij deze aanbieders betaal je geen eigen risico:

Waar kun je terecht voor nicotinevervangende middelen en medicatie? 

Onderstaande apotheken hebben een contract met ons voor stoppen-met-rokenmedicatie. Je betaalt bij deze aanbieders geen eigen risico:

Hoe declareer je de nota's? 

Je huisarts en/of apotheek stuurt de nota's naar ons toe. Declareer je zelf de nota's voor jouw geneesmiddelen? Stuur dan de verwijzing van je arts mee.

Heb je een eigen risico?

Je betaalt eigen risico voor:

 • Nicotinevervangende geneesmiddelen bij een zorgverlener waarmee we geen contract hebben.
 • Receptgeneesmiddelen die voorgeschreven zijn tijdens het stoppen-met-roken programma bij een zorgverlener waarmee we geen contract hebben.
 • Behandeling door een medisch specialist of klinisch psycholoog in het ziekenhuis.

Je betaalt geen eigen risico voor:

 • Stoppen met rokenprogramma’s bij een zorgverlener waarmee we wel een contract hebben.
 • Nicotinevervangende geneesmiddelen bij een zorgverlener waarmee we een contract hebben.
 • Receptgeneesmiddelen die voorgeschreven zijn tijdens het stoppen-met-roken programma bij een zorgverlener waarmee we een contract hebben.
 • Medicatie die je haalt bij een gecontracteerde apotheek.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.