Naar inhoud

Second opinion

Voor een second opinion krijg je een vergoeding met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering). Heb je daarnaast de module Zorg & Herstel aanstaan? Dan heb je ook recht op een vergoeding van een second opinion bij Royal Doctors.

Wat is een second opinion?

Met een second opinion kijkt een andere arts nog een keer naar de diagnose, voorgestelde of gegeven behandeling van je eigen arts. Je blijft onder behandeling bij je eigen arts. Is een second opinion voor jou een stap te ver? Bekijk je mogelijkheden met Tweede arts online.

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering in 2022?

Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van 1 second opinion per indicatie. Je kunt zelf vragen om een second opinion. Je arts kan hier ook zelf om vragen.

Je kunt ook een second opinion bij de tandarts of orthodontist vergoed krijgen. Goed om te weten: voor een vergoeding van een second opinion van een tandarts heb je de aanvullende module Tand nodig. En voor de orthodontist heb de je module Gezichtszorg & Orthodontie nodig.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoedt de aanvullende module Zorg & Herstel?

Vanuit de module Zorg & Herstel heb je recht op vergoeding van een second opinion bij Royal Doctors. Ook al heb je ergens anders een second opinion aangevraagd. Wij vergoeden die kosten. De second opinion wordt uitgevoerd door een (internationale) specialist uit het netwerk van Royal Doctors. De beoordeling vindt plaats op basis van je bestaande medisch dossier. Je wordt niet fysiek door een specialist van Royal Doctors onderzocht. 

Een second opinion door Royal Doctors vraag je telefonisch aan bij het FBTO Zorgteam op telefoonnummer (058) 234 51 30. Let op: Neem je zelf contact op met Royal Doctors? Dan krijg je geen vergoeding.

Heb je een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een nieuwe verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist, klinisch psycholoog of psychotherapeut. Voor een second opinion bij een tandarts heb je geen verwijzing nodig.

Waar kun je terecht?

Je kunt bij een 2e arts terecht met hetzelfde specialisme als je eigen arts. Of een 2e arts die in hetzelfde vakgebied werkt. Je vindt gecontracteerde zorgverleners in onze Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Ja, je betaalt eigen risico. Wanneer je gebruikmaakt van de second opinion via Royal Doctors uit de aanvullende module, betaal je geen eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.