Naar inhoud

Orthodontie (beugel) in bijzondere gevallen

Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) en heb je een beugel nodig door een zeer ernstige stoornis in de groei of ontwikkeling van je mond? Dan kun je een vergoeding krijgen voor bijzondere orthodontie. 

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een behandeling aan je gebit met een beugel. Met de beugel wordt de stand van het gebit verbeterd. Meestal moet je deze 2 tot 3 jaar dragen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Vanuit de basisverzekering kun je een vergoeding krijgen voor orthodontie in bijzondere gevallen. De vergoeding is voor mensen die:

  • een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis hebben, en
  • zonder beugel geen goed werkende kaak meer hebben of krijgen, en
  • onder behandeling zijn van een andere arts, bijvoorbeeld een plastisch chirurg of anesthesist

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Let op: ga je naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde? Check dan of we een contract met ze hebben. Hebben we dat niet? Dan krijg je misschien een lagere vergoeding.

Wat vergoeden we niet?

  • Gaat de beugel stuk door eigen schuld? Dan betaal je zelf de reparatiekosten
  • Is de beugel kwijt? Dan betaal je de nieuwe beugel zelf

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt een verwijzing nodig voor een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Vraag een verwijzing aan je tandarts, tandartsspecialist of huisarts. Ga je naar Bij een orthodontist? Daar kun je zonder verwijzing een afspraak maken.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Je hebt vooraf toestemming van ons nodig. De zorgverlener vraagt toestemming voor je aan bij FBTO. Je hoeft zelf niets te doen. Wij beoordelen of jouw situatie een bijzonder geval is.

Waar kun je naar toe?

Je kunt terecht bij elke orthodontist of een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde in Nederland. Vind een orthodontist of tandarts bij u in de buurt op Zorgkaart Nederland. Vind een gecontracteerd Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde in onze zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Voor zorg uit de basisverzekering heb je eigen risico als de verzekerde 18 jaar of ouder is.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.