Naar inhoud

NIPT-test

Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan kun je soms een vergoeding krijgen voor een NIPT-test.

Wat is de NIPT-test?

Een NIPT-test is een bloedonderzoek je kan laten doen als je zwanger bent. Dit onderzoek is om te kijken of je kind een chromosoomafwijking heeft. Bijvoorbeeld Down-, Edwards-, of het Pataus-syndroom. Om dit te testen wordt er bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Er zijn geen risico’s voor de aanstaande moeder of het kind.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt alleen een vergoeding als je als zwangere vrouw een medische indicatie hebt. Je verloskundige bepaalt of je een medische indicatie hebt. Je hebt een medische indicatie als:

  • een ander kind van je het Down-, Edwards-, of het Pataus-syndroom heeft, of;
  • als je de NIPT als 2e test laat doet nadat uit de combinatietest is gebleken dat er een verhoogd risico is.

Heb je geen medische indicatie? Dan kun je ook een NIPT-test laten doen. De test wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit een speciale subsidieregeling. Om deze vergoeding te krijgen moet je meedoen aan een wetenschappelijk studie (TRIDENT-2). De eigen bijdrage voor deze test is € 175,-. Meer informatie lees je op meerovernipt.nl en niptbetalen.nl.

Waar kun je naar toe?

Voor de test kun je naar een Universitair Medisch Centrum.

Heb je een eigen risico?

Ja, je betaalt een eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.