Naar inhoud

IVF en ICSI

Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan heb je recht op een vergoeding voor IVF of ICSI.

Wat is IVF en ICSI?

IVF is de afkorting van in-vitrofertilisatie. Het is een behandeling om zwanger te raken. Bij IVF worden de spermacellen en de eicel samengebracht in een reageerbuis. Een andere techniek is ICSI. ICSI is de afkorting van intra-cytoplasmatische sperma-injectie. Het laboratorium kiest dan 1 sterke spermacel uit en injecteert deze in de eicel.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

De basisverzekering vergoedt aan vrouwen 42 jaar en jonger 3 pogingen per doorgaande zwangerschap. Je krijgt een vergoeding voor:

  • ivf-geneesmiddelen (hormonen) voor het rijpen van de eicellen
  • weghalen van eicellen (punctie)
  • bevruchten van eicellen in laboratorium
  • opkweken van embryo's
  • terugplaatsen van embryo's

Geslaagde punctie? Dan telt het als poging

Tijdens de punctie haalt een arts rijpe eicellen uit je lichaam. Is dat gelukt? Dan telt de behandeling vanaf dat moment mee als poging.

Een arts plaatst 1 of 2 embryo’s per poging

Meestal plaatst de arts 1 embryo terug in je baarmoeder. Soms mag je 2 embryo’s laten plaatsen, namelijk als:

  • Je jonger bent dan 38 jaar en het is de 3e poging
  • Je 38 jaar of ouder bent

Na een doorgaande zwangerschap is een poging voorbij

Met een doorgaande zwangerschap bedoelen we dat je minimaal een aantal weken zwanger bent. Dit valt onder een doorgaande zwangerschap:

  • 10 weken vanaf de punctie
  • 9 weken en 3 dagen na het terugplaatsen van een ingevroren embryo
  • 12 weken wanneer je spontaan zwanger werd

Andere embryo’s kan de arts invriezen

Heb je meerdere embryo’s van goede kwaliteit? Dan kan de arts ze invriezen. Een bevroren embryo heet een cryo.

Je kunt alle cryo’s gebruiken

Je kunt alle cryo’s laten terugplaatsen in je baarmoeder, totdat de cryo’s op zijn. Het terugplaatsen telt niet als een nieuwe poging.

Een behandeling die gestart is voor het 43e jaar, mag worden afgemaakt. De cryo's mogen dan ook na het 42e jaar worden teruggeplaatst. Het terugplaatsen van een cryo na een niet-doorgaande zwangerschap is dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval ook nog. Het terugplaatsen van een cryo na een doorgaande zwangerschap is niet dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval niet meer.

Bij een volgende zwangerschap krijg je 3 nieuwe pogingen

Ben je doorgaand zwanger geweest? Dan krijg je opnieuw 3 pogingen vergoed uit de basisverzekering. Ook als je een miskraam kreeg na een doorgaande zwangerschap.

Een poging mislukt als je niet doorgaand zwanger wordt

Het kan gebeuren dat een poging mislukt voor je doorgaand zwanger bent. Bijvoorbeeld als de bevruchting in de reageerbuis niet lukt. Of als de embryo zich niet nestelt in de baarmoeder. Daarna vergoeden we nog maximaal 2 pogingen. 

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

  • de 4e en volgende poging per zwangerschap
  • behandelingen in een ziekenhuis zonder vergunning voor ivf

Heb je een indicatie nodig?

Ja, je hebt een indicatie van je behandelend arts in het ziekenhuis nodig. Je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Je hebt geen toestemming nodig voor de behandeling in Nederland. Wil je voor de behandeling naar het buitenland? Dan heb je wel vooraf toestemming nodig. Je kunt voor toestemming contact opnemen met het FBTO Zorgteam.

Waar kun je naar toe?

Je kunt naar een ziekenhuis die een vergunning heeft voor IVF. De IVF-geneesmiddelen kun je halen bij de apotheek van het ziekenhuis. Kijk voor een gecontracteerd ziekenhuis bij je in de buurt in de FBTO Zorgzoeker.

Goed om te weten: voor een ivf-behandeling in het buitenland kun je terecht bij deze ziekenhuizen. Zoek op ziekenhuis in het buitenland.

Heb je een eigen risico?

Ja, je betaalt een eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.