Naar inhoud

Douchestoel en toilet­stoel

Heb je hulp nodig met douchen of naar het toilet gaan? Met de FBTO Zorgverzekering  krijg je een vergoeding voor een douche- en toiletstoel.

Wat is een douche- en toiletstoel?

Een douchestoel is een stoel of zitje waarop je zittend kunt douchen. Een toiletstoel of po-stoel is een stoel met een toiletzitting en daaronder een po. Dit kan een goede oplossing zijn als je het toilet niet kunt gebruiken.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een vergoeding voor een douche- of toiletstoel. Deze vergoeding is voor mensen die korter dan 26 weken een douche- of (over)toiletstoel nodig hebben. Heb je de stoel langer nodig dan 26 weken? Dan krijg je misschien een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ga naar het Wmo-loket van je gemeente.

Moet je hulpmiddel vervangen of gerepareerd worden?

Neem dan contact op met de leverancier van je hulpmiddel.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Waar kun je naar toe?

Je bestelt je hulpmiddelen  makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Medipoint . Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Goed om te weten: ga je naar een leverancier waar we een contract mee hebben? Dan leen je je hulpmiddel. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier, dan koop je.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Je hebt vooraf toestemming nodig als je kiest voor een leverancier gaat waarmee we geen contract hebben.

Heb je een eigen risico?

Je betaalt alleen een eigen risico als je naar een leverancier zonder contract gaat.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.