Naar inhoud

Blindengeleide­hond

Ben je blind of slechtziend? En heb je een blinden­geleide­hond nodig? Met de FBTO Zorgverzekering krijg je een vergoeding.

Wat is een blinden­geleide­hond

Een blindengeleide­hond is speciaal getraind om blinden en slechtzienden te helpen. Zo helpt de hond je bijvoorbeeld om veilig door het verkeer en langs obstakels te lopen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor:

  • De huur van een blindengeleidehond voor ten minste 6 jaar
  • Verzorging € 326,- per kwartaal, zoals levensonderhoud, verzorging en ziektekosten­verzekering voor de hond. Dit bedrag krijg je ook als je naar een zorgverlener zonder contract gaat.

Goed om te weten: krijg je de hond halverwege het volgende kwartaal? Dat krijg je de vergoeding vanaf het volgende kwartaal.

De vergoeding is voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt een aanvraag met motivatie nodig voor een blindengeleide­hond. Hierin staat de reden waarom je de hond nodig hebt. Je kunt de aanvraag met motivatie vragen aan je behandelend medisch specialist.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Wij beoordelen op 2 momenten of je toestemming krijgt:

  1. Na de medische indicatie: de oogarts of het regionaal centrum voor blinden en slechtzienden stuurt een aanvraag naar onze medisch adviseur.
  2. Na de praktische indicatie: je kiest zelf een hondenschool. De hondenschool adviseert onze medisch adviseur.

Toestemming bij andere blinden­geleide­hond binnen 6 jaar

Je krijgt een blindengeleide­hond voor minimaal 6 jaar. Soms heb je eerder een nieuwe hond nodig. De hondenschool vraagt dan opnieuw toestemming voor je aan.

Waar kun je naar toe?

Je kunt naar een leverancier van blinden­geleide­honden. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Ja. Maar je betaalt alleen een eigen risico  voor de kosten van de verzorging voor de hond.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.