Naar inhoud

Bijzondere optische hulpmiddelen

Heb je bijzondere optische hulpmiddelen nodig? Een ptosisbril, kappenbril of loeplamp? Met de FBTO Zorgverzekering krijg je een vergoeding.

Wat zijn bijzondere optische hulpmiddelen?

Als je slecht ziet en een bril of contactlenzen je niet meer helpen, dan kun je gebruik maken van bijzondere optische hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan een ptosisbril, kappenbril of loeflamp.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering voor:

  • een elektronische handloep in bruikleen
  • loep- en telescoopbrillen in bruikleen
  • verrekijker in bruikleen
  • een ptosisbril en een kappenbril in eigendom

Moet je hulpmiddel vervangen of gerepareerd worden?

Neem dan contact op met de leverancier of verkoper van je hulpmiddel. De gebruikerstermijn is minimaal 5 jaar. Moet je hulpmiddel binnen 5 jaar vervangen worden? Dan vraagt je leverancier of verkoper toestemming voor je aan. Bj een niet-gecontracteerde leverancier vraag je eerst zelf toestemming bij ons aan. Met de aanvraag stuur je de medische reden en een offerte mee.

De vergoeding is voor:

Mensen die slechtziend zijn, krijgen een vergoeding.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

  • Eenvoudige hand- en schuifloepen (minder dan 10 dioptrie)
  • Technische hulpmiddelen die een vergroot voorwerp projecteren zoals de epidiascoop
  • Extra’s voor een kappenbril, zoals getinte glazen, duurdere kappen of -montuur

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt een aanvraag met een medische reden  nodig. In deze aanvraag staat de reden waarom je het hulpmiddel nodig hebt. Vraag dit aan je oogarts of een regionaal centrum voor blinden en slechtzienden. Heb je een elektronische handloep nodig? Vraag dan de aanvraag met reden aan bij je behandeld arts. Met deze aanvraag kun je direct contact opnemen met je leverancier of verkoper.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Soms heb je toestemming nodig. Je hebt vooraf toestemming nodig als je:

  • kiest voor een niet-gecontracteerde leverancier
  • een bijzonder optisch hulpmiddel voor dichtbij krijgt en je ooit eerder een beeldschermloep hebt gekregen

Waar kun je naar toe?

Je bestelt je hulpmiddelen makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Optelec. Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Goed om te weten: ga je naar een leverancier waar we geen contract mee hebben? Deze leverancier moet aangesloten zijn bij de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven als Low Vision bedrijf (op de ledenzoeker van de NUVO kun je zoeken op ‘Optiekbedrijven en Low-Visionbedrijven’).

Heb je een eigen risico?

Ja, je hebt een eigen risico voor een ptosisbril en een kappenbril. Deze hulpmiddelen krijg je in eigendom. Je betaalt geen eigen risico voor hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt.

Heb je een eigen bijdrage?

Je betaalt alleen een eigen bijdrage voor ptosisbrillen en kapbrillen met brillenglazen op sterkte. Je eigen bijdrage is € 59,- per brillenglas met een maximum van € 118,- per kalenderjaar.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.