Naar inhoud

Bevallen zonder medische indicatie

Beval je zonder medische indicatie in het ziekenhuis, thuis of in het geboorte­centrum? Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding. 

Wat is een bevalling en verloskundige hulp?

Ben je zwanger? Dan heb je zorg nodig voor jou en je baby. Ook tijdens de bevalling. Beval je bijvoorbeeld thuis, in het ziekenhuis of geboorte­centrum? Dan krijg je een vergoeding voor verloskunde. Dit is hulp van een verloskundige die je krijg tijdens en na de bevalling. 

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Bij de vergoeding vanuit de basisverzekering maken we verschil tussen wel medische indicatie en geen medische indicatie. Heb je geen medische indicatie? Dan kan je op eigen verzoek bevallen in het ziekenhuis of geboorte­centrum. Zonder medische indicatie betekent dat je een normale zwangerschap hebt.

Je krijgt vergoed:

  • zorg van een verloskundige tijdens de zwangerschap
  • bevalling thuis
  • bevalling in het ziekenhuis
  • bevalling in een geboortecentrum (met lachgas indien medisch noodzakelijk)
  • zorg van een verloskundige na de bevalling

Heb je geen medische indicatie? 

En beval je op eigen verzoek in het ziekenhuis of in een geboortecentrum? Dan krijg je het volgende vergoed: 

  • maximaal € 230,- voor de verloskamer in het ziekenhuis
  • 100% voor de verloskundige zorg (gecontracteerd) of 65% (bij Basis) of 75% (bij Basis Plus) (ongecontracteerd) van het gemiddeld door ons gecontracteerd tarief voor de verloskundige zorg

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Waar kun je naartoe?

Je kunt naar alle zorgverleners waarmee we een contract hebben. Wil je zorg van een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan kan de vergoeding lager zijn dan bij een zorgverlener die wij wél gecontracteerd hebben. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico.

Heb je een eigen bijdrage?

Ja, je hebt een eigen bijdrage. Ziekenhuizen en geboortecentra hebben verschillende prijzen voor een poliklinische bevalling. Wij vergoeden een vast bedrag tot € 230,- voor het gebruik van een verloskamer. Alles boven de € 230,- betaal je zelf.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.