Naar inhoud

Bevallen met medische indicatie

Beval je met medische indicatie in het ziekenhuis? Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding voor verloskundige zorg en zorg tijdens de bevalling.

Wat is bevalling en verloskundige zorg met medische indicatie?

Ben je zwanger? Dan heb je zorg nodig voor jou en je baby. Ook tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld wanneer er complicaties zijn tijdens de bevalling. In sommige gevallen krijg je al voor de bevalling een medische indicatie. Bij een medische indicatie beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum. Je krijgt een vergoeding voor verloskunde. Dit is hulp van een verloskundige die je krijgt tijdens en na de bevalling.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Bij de vergoeding vanuit de basisverzekering maken we verschil tussen medische indicatie en geen medische indicatie. Heb je een medische indicatie? Dan beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum.

Je krijgt vergoed:

  • zorg van een verloskundige uit het ziekenhuis of gynaecoloog tijdens de zwangerschap
  • klinische bevalling
  • poliklinische bevalling met medische indicatiebevalling in het ziekenhuis met sociale indicatie
  • opname en verpleging in het ziekenhuis van moeder en kind bij ziekte, bijvoorbeeld na een operatie of een vroeggeboorte

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Waar kan ik naar toe?

Je kunt naar alle zorgverleners waarmee we een contract hebben. Wil je zorg van een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan kan de vergoeding lager zijn dan bij een zorgverlener die wij wél gecontracteerd hebben. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker

Heb je een eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico.

Heb je een eigen bijdrage?

Je hebt met een medische indicatie geen eigen bijdrage.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.