Naar inhoud

Anticonceptie bij endo­metriose of menor­ragie

Heb je een medische indicatie door endometriose of menorragie? Dan krijg je anticonceptie vergoed vanuit de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering).

Wat is endometriose of menorragie?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederweefsel op plaatsen buiten de baarmoeder groeit. Menorragie is hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Als je endometriose of menorragie hebt, dan kan het zijn dat je arts anticonceptie (ook wel anticonceptiva genoemd) voorschrijft.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een vergoeding voor anticonceptiemiddelen zoals de pil, de prikpil of andere anticonceptiemiddelen die je nodig hebt op medische indicatie. Het anticonceptiemiddel moet voor vergoeding zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Je krijgt 100% vergoeding bij een gecontracteerde apotheek

Bij een gecontracteerde apotheek krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico en soms een eigen bijdrage. Ga je naar een niet-gecontracteerde apotheek? Daar hebben wij geen afspraken mee. Bij deze apotheek krijg je een lagere vergoeding voor het anticonceptiemiddel en de dienstverlening van de apotheek.

Heb je een verwijzing nodig?

Laat je een spiraal of hormoonstaafje plaatsen door een gynaecoloog? Dan heb je een verwijzing nodig van de huisarts. De gynaecoloog regelt het spiraaltje of hormoonstaafje. Je hoeft dit niet zelf te regelen of op te halen.

Heb je een recept nodig voor anticonceptie?

Je hebt een recept nodig voor anticonceptie.

  • Je kan een recept krijgen van de huisarts, verloskundige, of medisch specialist. Op het recept moet de indicatie staan. Bij de indicatie menorragie moet ook de vastgestelde HB-waarde op het recept staan.
  • Voor de pil is het recept alleen nodig bij de eerste keer ophalen.

Heb je vooraf toestemming nodig?

  • Je kunt met je recept naar een apotheek. De apotheek vraagt de toestemming bij ons aan.
  • Je kunt ook zelf toestemming bij ons aanvragen. Stuur dan het recept naar ons op.

Waar kun je naar toe?

De anticonceptiemiddelen haal je bij een apotheek. Wil je weten met welke apothekers wij een contract hebben? Gebruik dan de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een eigen risico. Je betaalt eigen risico voor:

  • Het anticonceptiemiddel.
  • Het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje of hormoonstaafje door een gynaecoloog.

Je betaalt géén eigen risico:

  • Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje of hormoonstaafje door een huisarts of bevoegd verloskundige.
  • Als je jonger bent dan 18 jaar.

Heb je een eigen bijdrage?

Ja, soms betaal je een eigen bijdrage. Je betaalt € 250,- per kalenderjaar voor alle geneesmiddelen samen. Kijk op medicijnkosten.nl wat je zelf moet bijbetalen.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.