Naar inhoud

Kraamzorg

Vanuit de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) heb je recht op kraamzorg.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg voor jou en je baby na de geboorte. Ook geeft de kraamhulp advies. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij het wassen van de baby of het geven van borstvoeding. Thuis zorgt de kraamhulp ook voor je gezin en het huishouden.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

Wat je vergoed krijgt, hangt af van waar je bevalling plaatsvindt:

Bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie

Je krijgt de kraamzorg van het ziekenhuis.

Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Dit krijg je vergoed:

  • zorg en advies van een kraamhulp in het ziekenhuis
  • overige dagen kraamzorg thuis, als je binnen 8 dagen met de baby naar huis gaat. Voor dag 9 en 10 geldt dat deze alleen toegewezen kunnen worden op basis van een herindicatie door de verloskundige.

Bevalling thuis

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. En je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Kraamzorg thuis wordt soms vergoed aan de voogd
Ben je de voogd van de pasgeborene? Bijvoorbeeld na adoptie of omdat de moeder overleden is tijdens of vlak na de bevalling? Dan heb je ook recht op kraamzorg thuis.

Bevalling in een geboortecentrum of kraamcentrum

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Je hebt recht op maximaal 4 ligdagen. Voor de resterende geïndiceerde kraamzorguren heb je recht op kraamzorg thuis. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding
  • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
  • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Wat vergoeden we niet?

Je krijgt geen vergoeding voor uitgestelde kraamzorg. Dat is kraamzorg die je na de eerste 10 dagen krijgt. Bijvoorbeeld omdat je kindje in de couveuse moet en je niet binnen 10 dagen naar huis kan.

Waar kan ik naar toe?

Beval je thuis of in een geboortecentrum? Voor kraamzorg kun je naar:

  • een kraamzorgbureau
  • een geboortecentrum of kraamcentrum

Neem voor de 5de maand van je zwangerschap contact op. Zo weet je zeker dat je goede hulp krijgt. De zorgverleners waarmee wij een contract hebben vind je met de FBTO Zorgzoeker.

Beval je in het ziekenhuis? Dan regelt het ziekenhuis de kraamzorg.

Heb ik eigen risico?

Je hebt voor kraamzorg geen eigen risico.

Kraampakket kopen?

Er komt veel op je af tijdens een zwangerschap. En heb je ook al gedacht aan producten die je in huis moet hebben voor de bevalling? Dat is nogal wat. We helpen je graag. Je kunt namelijk via ons een kraampakket kopen.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je betaalt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,60 voor ieder uur kraamzorg thuis.

Beval je in het ziekenhuis zonder medische indicatie? En krijg je kraamzorg in het ziekenhuis? Dan betaal je voor de kraamzorg in het ziekenhuis € 37,-: € 18,50 per dag voor de moeder en €18,50 per dag voor het kind. Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan € 262,- per dag (€ 131,- voor de moeder en € 131,- voor het kind)? Dan betaal je naast die € 37,- ook het bedrag dat boven de € 262,- per dag uitkomt.

Beval je in het ziekenhuis op medische indicatie, dan betaal je geen eigen bijdrage voor kraamzorg.

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.