Naar inhoud

Kraamzorg

Vanuit de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) heb je recht op kraamzorg. Met de aanvullende module Gezinsplanning kun je een extra vergoeding krijgen.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg voor jou en je baby na de geboorte. Ook geeft de kraamhulp advies. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij het wassen van de baby of het geven van borstvoeding. Thuis zorgt de kraamhulp ook voor je gezin en het huishouden.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020?

Wat je vergoed krijgt, hangt af van waar je bevalling plaatsvindt:

Bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie

Je krijgt de kraamzorg van het ziekenhuis.

Bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Dit krijg je vergoed:

 • zorg en advies van een kraamhulp in het ziekenhuis
 • overige dagen kraamzorg thuis, als je binnen 8 dagen met de baby naar huis gaat. Voor dag 9 en 10 geldt dat deze alleen toegewezen kunnen worden op basis van een herindicatie door de verloskundige.

Bevalling thuis

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. En je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Kraamzorg thuis wordt soms vergoed aan de voogd
Ben je de voogd van de pasgeborene? Bijvoorbeeld na adoptie of omdat de moeder overleden is tijdens of vlak na de bevalling? Dan heb je ook recht op kraamzorg thuis.

Bevalling in een geboortecentrum of kraamcentrum

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Je hebt recht op maximaal 4 ligdagen. Voor de resterende geïndiceerde kraamzorguren heb je recht op kraamzorg thuis. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding
 • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
 • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Wat vergoedt de aanvullende module Gezinsplanning?

Met de aanvullende module Gezinsplanning kun je een vergoeding krijgen voor:

 • Eigen bijdrage voor kraamzorg en verloskundige zorg
  De vergoeding is tot maximaal € 250,- per vrouwelijke verzekerde, per bevalling, per kalenderjaar.
 • Uitgestelde kraamzorg
  Wordt jij of je baby na de bevalling opgenomen in het ziekenhuis? Als je thuiskomt kun je uitgestelde kraamzorg krijgen. Lees meer over de vergoeding van uitgestelde kraamzorg.
 • Medisch kraampakket
  Je kunt het kraampakket online aanvragen. Doe dat voor de 6de maand van je zwangerschap.

Wanneer kan ik de module aanzetten?

De module Gezinsplanning kies je tegelijk met de basisverzekering. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Waar kan ik naar toe?

Beval je thuis of in een geboortecentrum? Voor kraamzorg kun je naar:

 • een kraamzorgbureau
 • een geboortecentrum of kraamcentrum

Neem voor de 5de maand van je zwangerschap contact op. Zo weet je zeker dat je goede hulp krijgt. De zorgverleners waarmee wij een contract hebben vind je met de FBTO Zorgzoeker.

Beval je in het ziekenhuis? Dan regelt het ziekenhuis de kraamzorg.

Heb ik eigen risico?

Je hebt voor kraamzorg geen eigen risico.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je betaalt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,50 voor ieder uur kraamzorg thuis. Beval je in het ziekenhuis zonder medische indicatie? En krijg je kraamzorg in het ziekenhuis? Dan betaal je voor de kraamzorg in het ziekenhuis € 36,-: € 18,- per dag voor de moeder en €18,- per dag voor het kind. Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan € 255,- per dag (€ 127,50,- voor de moeder en € 127,50,- voor het kind)? Dan betaal je naast die € 36,- ook het bedrag dat boven de € 255,- per dag uitkomt. Beval je in het ziekenhuis op medische indicatie, dan betaal je geen eigen bijdrage voor kraamzorg.

Wat zijn de voorwaarden voor 2020?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2019 of 2018.