Naar inhoud

Hulpmiddelen

Heb je een hulpmiddel nodig, zoals een brace of gehoorapparaat? Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je hulpmiddelen vergoed. Er gelden wel voorwaarden. Met een aanvullende module kun je voor sommige hulpmiddelen een extra vergoeding krijgen.

Wat zijn hulpmiddelen?

Hulpmiddelen zijn alle producten die je zelf of je arts of therapeut gebruikt bij je behandeling.

Eigendom of in bruikleen

Sommige hulpmiddelen mag je houden. Zoals een pruik. Deze krijg je in eigendom. Andere hulpmiddelen krijg je in bruikleen. Deze gebruik je zolang je het hulpmiddel nodig hebt. Daarna geef je het terug aan de leverancier.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020?

In het Reglement Hulpmiddelen (pdf) lees je de voorwaarden en welke hulpmiddelen je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Ook kun je lezen hoe je een hulpmiddel kunt aanvragen. En of je toestemming van FBTO moet vragen.

Hebben wij een contract met je leverancier?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je het hulpmiddel krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een leverancier van hulpmiddelen zonder contract. Je vindt de leveranciers met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Leverancier hulpmiddelen met contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding
 • Naturapolis: 100% vergoeding

Leverancier hulpmiddelen zonder contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
 • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een leverancier hulpmiddelen zonder contract.

Wat vergoeden de aanvullende modules?

Vanuit de aanvullende modules kun je een vergoeding voor hulpmiddelen krijgen voor:

 • Brillen 
  Met de module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je bij Specsavers een vergoeding voor brillen.
 • Eigen bijdrage hoorapparaat
  Met de module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je bij Hans Anders en Beter Horen in sommige gevallen een vergoeding voor je hoorapparaat.
 • Eigen bijdrage pruik of toupim van eigen haar
  Met de module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je in sommige gevallen een vergoeding voor je toupim van eigen haar of pruik.
 • Plaswekker
  Met de module Gezinsplanning krijg je in sommige gevallen een vergoeding van een plaswekker.

Heb ik vooraf toestemming nodig?

Of je vooraf toestemming moet vragen, verschilt per hulpmiddel. In het Reglement Hulpmiddelen (pdf) lees je voor welke hulpmiddelen je toestemming nodig hebt. Wil je naar een leverancier waarmee wij geen afspraak hebben? Dan moet je altijd toestemming aan ons vragen om een vergoeding te kunnen krijgen.

Waar kan ik naar toe?

Wij hebben afspraken gemaakt met leveranciers over kwaliteit en prijzen. Je vindt deze leveranciers via de FBTO Zorgzoeker. Wil je naar een leverancier waarmee wij geen afspraak hebben? Dan moet je toestemming aan ons vragen om een vergoeding te kunnen krijgen.

Wat moet ik doen als mijn hulpmiddel kapot is?

Neem dan contact op met de leverancier van het hulpmiddel. Misschien heb je nog garantie. En heb je toch een nieuw hulpmiddel nodig? Dan weet de leverancier precies hoe dat geregeld moet worden.

Heb ik eigen risico?

Voor de hulpmiddelen die de basisverzekering vergoedt heb je eigen risico.

Heb ik een eigen bijdrage?

Voor sommige hulpmiddelen betaal je een eigen bijdrage. Dit heeft de overheid bepaald. Je leest er meer over in het Reglement Hulpmiddelen (pdf).

Wat zijn de voorwaarden voor 2020?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2019 of 2018.