Naar inhoud

Fysiotherapie na COVID-19 (corona)

Met FBTO Zorgverzekering krijg je onder voorwaarden paramedische herstelzorg zoals fysiotherapie, diëtist of logopedie na covid-19 (corona).

Wat is paramedische herstelzorg na COVID-19 (corona)?

Heb je ernstige COVID-19 (corona) gehad? En heb je na je ziekte last van ernstige klachten en beperkingen? Zoals kortademigheid, conditieverlies en verzwakte spieren? Paramedische herstelzorg kan bijdragen aan je herstel.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020? 

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19 (corona). Dit krijg je vergoed:

 • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
 • Maximaal 8 uur ergotherapie
 • Maximaal 7 uur begeleiding door een diëtist
 • Onbeperkte behandelingen door een logopedist
 • Een medisch specialist kan de vergoeding 1 keer verlengen met 6 maanden als hij dit nodig vindt.

Deze vergoeding is tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering tot 1 augustus 2021. Misschien wordt deze zorg langer vergoedt. Daarom wordt er onderzocht hoe nuttig de herstelzorg is voor mensen die ernstig ziek waren door COVID-19. 

Voorwaarden voor deze tijdelijke vergoeding

Je moet je aan een paar afspraken houden om een vergoeding te krijgen. Deze afspraken hebben we voor je op een rij gezet:

 • Je moet deelnemen aan het onderzoek naar de effectiviteit van Paramedische herstelzorg voor COVID-19. Deelnemen aan het onderzoek is heel belangrijk. Op basis van de resultaten van het onderzoek besluit de minister of deze zorg een vast onderdeel van de zorg uit de basisverzekering kan worden. Wil je niet deelnemen aan het onderzoek? Dan heb je geen recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Je hebt dan alleen recht op fysiotherapie uit je aanvullende module Spieren en gewrichten. Heb je die module niet? Dan moet je deze zorg zelf betalen.
 • De behandeling start binnen 3 maanden na de eerste ziekteverschijnselen
 • De eerste behandeling heb je binnen 1 maand na de verwijzing gehad
 • De vergoeding geldt maximaal 6 maanden vanaf de eerste behandeling

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding
 • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

 • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief) of als dat er niet is 100% van het marktconforme tarief
 • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld door ons gecontracteerd tarief

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Heb ik een verwijzing nodig? 

Ja. Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Je huisarts of medisch specialist verwijst je door naar 1 of meerdere zorgverleners.

Waar kan ik naar toe?

 Je kunt naar een diëtist, logopedist of fysiotherapeut. Ga je naar een fysiotherapeut? Sommige fysiotherapeuten hebben de nascholing van COVID-19 afgerond en staan ook zo geregistreerd. Deze fysiotherapeuten staan in 1 van de lijsten op Chronisch Zorgnet of De Fysiotherapeut.

De zorgverlener waar je naartoe gaat, moet in elk geval een contract met ons hebben. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

 Ja, je betaalt eigen risico. Het eigen risico is vanaf je 18e verjaardag.

Wat zijn de voorwaarden? 

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.

Wat zijn de voorwaarden voor 2020?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2019 of 2018.