Naar inhoud

Alternatieve genees­middelen

Heb je een FBTO Zorgverzekering en heb je de module Alternatieve geneeswijzen aan staan? Dan krijg je een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen en homeopathische- en antroposofische geneesmiddelen.

Wat is het?

Je kunt een vergoeding krijgen voor homeopatische-en antroposofische geneesmiddelen, deze medicijnen worden soms aanvullend gebruikt bij een behandeling door een alternatief arts.

Wat wordt vergoed in 2019?

In totaal krijg je met deze module maximaal € 250,- of € 350,- vergoed per kalenderjaar, per verzekerde voor alternatieve geneeswijzen en homeopathische- en antroposofische geneesmiddelen. Je krijgt een vergoeding tot je het maximum hebt bereikt. Heb je dit jaar al eerder zorg gebruikt uit de module? Dan kan het zijn dat je het maximum bedrag, of een deel van het maximum bedrag hebt opgemaakt.

Waar kan ik naar toe?

Wij vergoeden de kosten van homeopathische en antroposofische geneesmiddelen als deze zijn voorgeschreven door een arts en zijn geleverd door een apotheek die wij gecontracteerd hebben. Wil je weten met welke apotheken wij een contract hebben? Gebruik dan de FBTO Zorgzoeker.

Het geneesmiddel mag dus niet zijn voorgeschreven/geleverd zijn door jouw alternatief genezer. Deze geneesmiddelen moeten geregistreerd staan in de G-standaard van de Z-index (dat is de lijst waarin alle geneesmiddelen staan die verkrijgbaar zijn in de apotheek). Wij vergoeden ook homeopathische geneesmiddelen met de aanduiding ‘u.a.’ (‘uitsluitend apotheek’). Maar alleen als deze middelen geregistreerd staan bij het College Beoordeling Geneesmiddelen. Bij de afhandeling van je nota controleren wij dat.

Heb ik eigen risico?

Er geldt geen eigen risico voor vergoedingen uit de aanvullende module.

Wat zijn de voorwaarden?

Bekijk hier de voorwaarden voor de aanvullende modules (pdf) van FBTO.

Wanneer kan ik de module Alternatieve geneeswijzen aanzetten?

De module Alternatieve geneeswijzen kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.