Naar inhoud

Tandartsverzekering en orthodontie vergoeding

Waar moet je op letten wanneer je een tandartsverzekering afsluit? Heb ik een aanvullende tandarts module nodig? Welke vergoeding voor orthodontie ontvang je? En is het nodig om een tandongevallen verzekering te hebben? Op deze pagina geven we je antwoord op deze vragen en vertellen we wat de basisverzekering precies vergoedt.

Is een tandartsverzekering nodig

Of een tandartsverzekering nodig is, hangt af van hoe vaak je de tandarts bezoekt en welke vergoeding je hiervoor wilt. Wil je verzekerd zijn tegen (hoge) tandartskosten? Dan is het verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten. De meeste kosten voor de tandarts worden vanaf je 18e jaar niet meer vergoed uit de basisverzekering. Bij FBTO worden kosten voor de tandarts en mondhygiënist vanaf 18 jaar daarom vergoed met de module Tand.

Tandartsverzekering 2020

In 2019 kun je kiezen hoeveel je wilt verzekeren in de module Tand. Je kunt kiezen uit een maximale vergoeding per kalenderjaar, per verzekerde van:

 • € 250,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 500,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 750,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 250,- met 75% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie

De module Tand kies je samen met je basisverzekering. Dit betekent dat je hem uiterlijk 31 december 2019 kunt afsluiten. De module blijft vervolgens aanstaan tot en met 31 december 2020.

Bij alle vergoedingen ontvang je voor mondhygiëne en parodontologie een vergoeding van maximaal 75% (tenzij het gaat om een uitgebreide reiniging van de wortel. Deze behandeling wordt wel tot 100% vergoed).

Is een tandartsverzekering een aanvullende verzekering?

Ja, een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering. Het is een aanvulling op de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering. Met de module Tand verzeker jij je voor de kosten die je maakt bij de tandarts en mondhygiënist. Daarnaast verzeker jij je voor grotere behandelingen zoals implantaten, kronen en bruggen. Let erop dat er maximale vergoedingen zijn; FBTO vergoedt dus niet alle kosten. Bekijk hiervoor de pagina van de module Tand. Let op! Deze module geldt alleen voor verzekerden vanaf 18 jaar. Kinderen tot 18 jaar zijn altijd verzekerd voor kosten van de tandarts, zoals controles. De overheid bepaalt wat kinderen uit de basisverzekering vergoed krijgen en wat niet.

Waarom heb je een tandartsverzekering nodig?

Met een tandartsverzekering verzeker jij je bijvoorbeeld tegen onverwacht hoge tandartskosten of geplande behandelingen. Bij FTBO kun je je vanaf 18 jaar verzekeren voor tandartskosten met de aanvullende module Tand. Deze module is een aanvulling op de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering. We vergoeden, als onderdeel van de basisverzekering, maximaal de wettelijke tarieven die zijn vastgesteld door de NZa tot het gekozen dekkingsbedrag. Deze NZa tarieven vind je hier.

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor tandarts?

De meeste kosten voor tandzorg worden niet vergoed uit de basisverzekering, dat is wettelijk bepaald. Soms krijg je als volwassene van 18 jaar en ouder nog wel een tandarts vergoeding uit de basisverzekering. We vertellen je graag wat de basisverzekering precies betaalt. Dit vergoedt de basisverzekering voor volwassenen van 18 jaar en ouder:

 • Tandzorg in bijzondere gevallen die omschreven staan in artikel 10 van de polisvoorwaarden. Je zorgverlener vraagt de behandeling eerst bij ons aan.
 • Extreme angst voor de tandarts: je krijgt de eerste afspraak bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) altijd vergoed.
 • Meerdere implantaten: je zorgverlener vraagt de behandeling eerst bij ons aan.

Een uitgebreide beschrijving voor het verkrijgen van deze tandzorg lees je na in de polisvoorwaarden (pdf). Let op: betalen we de tandarts uit de basisverzekering? Dan betaal je eigen risico. Soms geldt ook een eigen bijdrage

Hoe zijn kinderen verzekerd voor de tandarts?

Kinderen tot 18 jaar zijn met de basisverzekering verzekerd voor de meeste kosten van de tandarts, zoals voor controles. De overheid bepaalt wat kinderen uit de basisverzekering vergoed krijgen. Kinderen betalen geen eigen risico. De kosten van een beugel worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Met de module Gezichtszorg & Orthodontie kun je je aanvullend verzekeren voor de vergoeding van een beugel voor je kind.

Kan de beugel van mijn kind aanvullend verzekerd worden?

Ja, de kosten van een beugel voor je kind kun je in de meeste gevallen aanvullend verzekeren. Laat je goed informeren door je tandarts of er in de toekomst een beugel nodig is. Is de verwachting dat je kind in de toekomst een beugel nodig heeft? Sluit op tijd een orthodontie verzekering af. Lees meer over de vergoeding voor orthodontie.

De module Gezichtszorg & Orthodontie is een aanvulling op de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering. Hiermee krijg je onder meer een vergoeding voor de beugel van je kind. Je kiest deze module tegelijk met je basisverzekering, de module blijft aan staan tot en met 31 december. FBTO heeft geen vergoeding voor een beugel voor volwassenen.

Is er voor een volwassene een vergoeding voor orthodontie?

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor orthodontie voor verzekerden boven de 18 jaar. Soms kun je je wel aanvullend verzekeren voor orthodontie. Hoeveel je terug krijgt, verschilt per verzekeraar. Vaak gaat het om een bepaald percentage of om een maximumbedrag. 

FBTO heeft geen orthodontie verzekering voor volwassenen. Je kunt de FBTO Zorgverzekering uitbreiden met de module Gezichtszorg & Orthodontie, maar de vergoeding voor een beugel is alleen voor kinderen tot 18 jaar.

Heb je een eigen risico of eigen bijdrage bij een aanvullende module?

Voor aanvullende modules geldt geen eigen risico. Het eigen risico is alleen van toepassing op de basisverzekering. Bij FBTO worden tandartskosten voor verzekerden van 18 jaar en ouder vergoed met de module Tand. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld tandartscontroles en behandelingen van een mondhygiënist. De maximale vergoeding per kalenderjaar, per verzekerde kies je zelf:

 • € 250,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 500,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 750,- met 100% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie
 • € 250,- met 75% vergoeding voor de tandarts en 75% voor mondhygiëne en parodontologie

Bij alle vergoedingen ontvang je voor mondhygiëne en parodontologie een vergoeding van maximaal 75% (tenzij het gaat om een uitgebreide reiniging van de wortel. Deze behandeling wordt wel tot 100% vergoed).

Welke verzekering heb je nodig voor tandongevallen?

Een tandongevallen verzekering verzekert je voor kosten voor een behandeling van een tandarts of kaakchirurg als gevolg van een ongeval.

Bij FBTO valt de tandongevallen verzekering onder de module Tand ongeval. De module Tand ongeval is een aanvullende verzekering voor tandartskosten na een ongeval. Je sluit deze module af als aanvulling op de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering. Je krijgt de kosten van een bezoek bij de tandarts of kaakchirurg tot maximaal € 10.000,- per kalenderjaar, per verzekerde vergoed. Er wordt natuurlijk alleen vergoed als het ongeval gebeurt is terwijl de module aanstond, je kunt deze niet met terugwerkende kracht aanzetten.

Wat is het verschil tussen de module Tand en Tand ongeval?

Met de module Tand ongeval worden kosten voor een behandeling van een tandarts of kaakchirurg als gevolg van een ongeval vergoed gedurende de looptijd van de module. Een ongeval kan bijvoorbeeld een ongeluk in het verkeer zijn met de fiets of met de auto. Maar ook in huis. Je krijgt geen vergoeding als je de schade had kunnen voorkomen.

Met de module Tand worden kosten voor bijvoorbeeld tandartscontroles en behandelingen van een mondhygiënist vergoed.