Naar inhoud

Niet-geleverde zorg registreren

Deze bijzondere coronacrisis vraagt om speciale maatregelen. Daarom zijn er in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een aantal maatregelen bekendgemaakt zodat voor pgb-budgethouders de zorg door blijft gaan.

De zorgverleners waarmee je afspraken hebt gemaakt, worden betaald. Ook al leveren zij op dit moment door coronaproblematiek geen zorg.

Stuur je declaraties naar ons op

De declaraties van niet-geleverde zorg stuur je naar ons op zoals je dat normaal ook deed. Een voorwaarde hiervoor is dat je bijhoudt welke zorg niet geleverd is, maar wél betaald.

Gebruik het registratieformulier

Vanaf 8 mei 2020 houd je de niet-geleverde zorg bij op het Registratieformulier. Het gaat om declaraties vanaf 1 maart tot 1 juli 2020.

Stuur het formulier uiterlijk 1 augustus 2020 aan ons op

Wordt de niet-geleverde zorg niet bijgehouden? Of stuur je het registratieformulier na de Coronacrisis niet op? Dan gaan wij ervan uit dat alle gedeclareerde zorg geleverd is.

Blijkt op een later moment dat gedeclareerde zorg niet geleverd is? Dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van het persoonsgebonden budget. Het is daarom belangrijk dat:

  • je de gedeclareerde uren van niet-geleverde zorg per zorgverlener goed bijhoudt op de registratieformulieren.
  • Je de registratieformulieren goed bewaart, óók nadat de gegevens met ons zijn gedeeld. De formulieren kunnen later nog een keer opgevraagd worden.

Zo werkt het

  • Stuur declaraties van niet-geleverde zorg op als normale declaraties voor de periode van 1 maart tot 1 juli 2020.
  • Houd bij welke zorg niet geleverd, maar wél vergoed is. Op de factuur van een formele zorgverlener (bijvoorbeeld erkende wijkverpleegkundigen) moet de zorgverlener duidelijk vermelden dat het om niet-geleverde zorg gaat. Op de declaratie van een informele zorgverlener (iemand zonder officiële registratie, bijvoorbeeld een kennis of een familielid) hoeft dit niet.
  • Geef in het formulier het aantal uren en minuten niet-geleverde zorg per zorgverlener op. Zie hiervoor ook het schema in het formulier.
  • Registreer ook de niet-geleverde uren zorg op basis van maandbetalingen.

Formulier opsturen

Stuur het ingevulde registratieformulier uiterlijk 1 augustus 2020 op via de FBTO Zorgapp, MijnFBTO  of per post naar:

FBTO
Afdeling Declaratieservice
Postbus 8901 BC LEEUWARDEN

Houd ook hier rekening mee

  • Het registratieformulier geldt niet voor een zieke zorgverlener waar je een arbeidsovereenkomst mee hebt. Daarvoor maak je gebruik van de regeling loondoorbetaling bij ziekte via de SVB.
  • Verleent de zorgverlener zorg vanuit de Zvw én de Wmo en/of Jeugdwet? Splits dan de declaratie en gebruik 2 formulieren per zorgverlener.
  • Is de verwachting dat door het declareren van niet-geleverde zorg en het declareren van wel-geleverde zorg het budget binnenkort op zal zijn? Neem dan contact met ons op. Hiermee voorkom je dat de uitbetaling niet kan plaatsvinden als je budget verbruikt is.

Wat gebeurt er na 1 juli?

Wordt de regeling na 1 juli verlengd? Dan kun je het registratieformulier aanvullen en aan het einde van de periode weer naar ons toesturen.

Vragen? 

Heb je nog vragen over het Zvw-pgb en het coronavirus? Bekijk dan de vragen en antwoorden.