Naar inhoud

Gecombineerde Leefstijlinterventie

Met Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) krijg je advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Het doel is ondersteuning bij gedragsverandering en daardoor een gezonde leefstijl te krijgen. GLI is een zorgprogramma van 24 maanden. Dat bestaat uit een persoonlijke intake, een behandelfase van 12 maanden en een onderhoudsfase van 12 maanden.

Vergoeding GLI

Je krijgt GLI vergoed uit de basisverzekering als je een gezondheidsrisico loopt omdat je wat overgewicht hebt. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een leefstijlcoach voor GLI als:

  • Je een BMI hebt tussen de 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (= 88 cm voor vrouwen; = 102 cm voor mannen)
  • Je een BMI hebt van 25 tot 30 met een normale buikomvang, in combinatie met co-morbiditeit. Je hebt co-morbiditeit als je risico loopt op hart- en vaatziekten of suikerziekte (Diabetes Mellitus type 2)
  • Je een BMI hebt hoger dan 30 (ook met ‘normale’ buikomvang)

Je betaalt geen eigen risico. Meer informatie over de vergoeding van GLI vind je in de vergoedingenzoeker.

Waar kun je terecht?

In onze zorgzoeker zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt voor GLI. Goed om te weten: als je een GLI-programma wilt volgen, dan regel je dat via de huisarts. Je huisarts heeft contact met leefstijlcoaches die GLI aanbieden.

Meer gecontracteerde zorgverleners

We willen GLI het liefst aan alle verzekerden aanbieden binnen een reisafstand van 30 minuten. Dat lukt nu nog niet. Dat komt omdat GLI een nieuwe vorm van zorg is. Niet alle zorgverleners bieden erkende GLI programma’s aan. Hierdoor hebben we nog niet genoeg zorgverleners gecontracteerd.

Ook naar niet gecontracteerde zorgverlener

Omdat er niet altijd een gecontracteerde zorgverlener bij je in de buurt is, vergoeden we GLI ook als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Dat doen we tot maximaal het wettelijke tarief. Ondertussen zijn we hard aan het werk om meer zorgverleners te contracteren die GLI aanbieden.

Toestemming nodig bij niet gecontracteerde zorgverlener

Er zijn op dit moment 3 GLI-programma’s die erkend worden door het RIVM, namelijk:

  • Beweegkuur GLI
  • Slimmer
  • COOL

Deze programma’s krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Niet alle leefstijlcoaches bieden een van deze erkende programma’s aan. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? En volg je daar een GLI-programma dat niet erkend wordt? Dan heb je toestemming nodig voor je een vergoeding krijgt. Deze toestemming wordt aangevraagd door middel van een toestemmingsformulier op de website van zorgaanbieders. Deze laat je invullen door de leefstijlcoach waar je een programma wilt volgen. We kijken dan of je een vergoeding voor het GLI-programma krijgt.

Vragen over GLI?

Het FBTO Zorgteam helpen je graag verder. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 18.00 uur op telefoonnummer (058) 234 51 30.