Naar inhoud

Alles over zwangerschap en je zorgverzekering

Baby op komst! Je zorgt dat je goed bent voorbereid. Kom hier alles te weten over zwangerschap en je zorgverzekering.
21 mei 2019

Is er een kindje op komst? Dan verandert je leven waarschijnlijk al behoorlijk. Wel zo fijn om te weten dat tijdens en na je zwangerschap je zorgverzekering goed geregeld is. In deze blog lees je wat je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. En waar je een aanvullende verzekering voor nodig hebt.

Vergoed vanuit de basisverzekering

Vergoedingen vanuit de basisverzekering worden wettelijk bepaald. Wijzigingen hierin worden elk jaar bekendgemaakt op Prinsjesdag. Deze vergoedingen zijn dan ook voor iedereen in Nederland hetzelfde. Waar je ook verzekerd bent. Rondom je zwangerschap kun je gebruik maken van de volgende vergoedingen:

Verloskamer

Moet je in het ziekenhuis bevallen vanwege een medische indicatie? Dan heb je recht op zorg van een verloskundige en het gebruik van de verloskamer. Dit krijg je volledig vergoed als je naar een ziekenhuis gaat waarmee we een contract hebben. Heb je geen medische reden om in het ziekenhuis te bevallen? Dan betaal je een eigen bijdrage. Hoeveel dit precies is, verschilt per ziekenhuis of geboortecentrum.

Kraamzorg

Je hebt altijd recht op kraamzorg. Dit kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Voor kraamzorg thuis en in een geboortecentrum betaal je een eigen bijdrage. In 2021 is dit € 4,60 per uur. Heb je een medische reden waarvoor je of je kindje(s) na de bevalling nog in het ziekenhuis moet blijven liggen? Dan wordt kraamzorg volledig vergoed.

Je hebt in het ziekenhuis recht op maximaal 10 dagen kraamzorg . Verblijf je in een geboortecentrum? Dan is dat maximaal 4 dagen. Heb je geen medische indicatie en blijf je toch in het ziekenhuis? Dan betaal je een eigen bijdrage.

Prenatale screening

Hieronder valt bijvoorbeeld het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Dit staat beter bekend als de 20 wekenecho. De 20 wekenecho wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Voor een Prenatale screening betaal je geen eigen risico. Een uitzondering hierop is de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Deze valt niet binnen de basisverzekering en betaal je dus zelf.

Kraampakket kopen

Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, je hebt een medisch kraampakket nodig. Hierin zit alles wat nodig is bij en na de bevalling. Zoals matrasbescherming en navelklemmetjes. Je kunt een kraampakket bestellen via je zorgverzekeraar. Bij FBTO kun je hier een kraampakket kopen.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Zo, nu weet je hoe het zit met je zwangerschap en je zorgverzekering. Wil je meer weten over hoe het nou precies werkt met je eigen risico? Wat je wel en wat je niet betaalt? Lees dan meer over het verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Ook handig om te weten als je niet zwanger bent!

Misschien vind je dit ook interessant...