Naar inhoud
zwanger zorgverzekering

Zwanger en je zorgverzekering: zo zit dat 

Je bent zwanger, spannend! Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap en zorgverzekering.
27 september 2022
Zwanger! Zodra je een positieve test in handen hebt, word je voor je gevoel overspoeld door informatie. Over de voorbereiding, de bevalling, het hebben van een baby. Wat moet je allemaal kopen, doen en laten? In deze lange blog lees je antwoorden op de meest gestelde vragen over je zorgverzekering als je zwanger bent. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen.

De verloskundige

Daar begint het allemaal mee: je verloskundige. Die checkt hoe lang je al zwanger bent en of alles goed gaat met de kleine vrucht. Tijdens je zwangerschap houdt hij of zij de gezondheid van jou en je baby nauwlettend in de gaten.

Wanneer moet ik de verloskundige bellen als ik zwanger ben?

Je kunt de verloskundige in principe direct bellen, zodra je een positieve test in handen hebt. Hou er wel rekening mee dat de 1e afspraak pas zal zijn als je 8 tot 10 weken zwanger bent. Pas dan is er namelijk iets te zien op een echo.

Krijg ik de verloskundige vergoed?

Ja, de verloskundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je krijgt de afspraken met de verloskundige dus volledig vergoed. En je betaalt geen eigen risico. Je mag zelf kiezen met welke verloskundige je een afspraak maakt. Maar kies je voor een verloskundige waar je verzekeraar geen contract mee heeft? Dan krijg je soms een lagere vergoeding en betaal je dus zelf wat bij.

Hoe vaak moet ik naar de verloskundige?

Normaal gesproken ga je tijdens je zwangerschap ongeveer 13 keer naar de verloskundige. De 1e 24 weken is dat elke 4 weken. Tussen de 24 en 30 weken ga je iedere 3 weken. Na 30 weken kom je elke 2 weken even langs. Ben je langer dan 36 weken zwanger? Dan wil de verloskundige graag iedere week even checken hoe het met jullie gaat.

Krijg ik het ook vergoed als ik vaker naar de verloskundige wil?

Maak je je zorgen? Dan mag je altijd een extra afspraak maken bij de verloskundige. Je kunt hiervoor gewoon de praktijk van de verloskundige bellen. Ze denken graag met je mee. Vind de verloskundige het nodig om een extra afspraak met je te maken? Dan krijg je die vergoed vanuit de basisverzekering. Ga je naar een verloskundige waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft? Dan betaal je hier dus niets voor.

Zwanger en je zorgverzekering

Een zwangerschap kan best duur zijn. En niet alleen vanwege de leuke kleertjes die je ongetwijfeld direct in je winkelmandje hebt gegooid. Dan is het wel zo fijn om te weten waar je precies voor betaalt. En wanneer je die rekening kunt verwachten.

Moet ik aan mijn zorgverzekering doorgeven dat ik zwanger ben?

Nee hoor, dat hoeft niet. Je zorgverzekering ziet de rekeningen van de verloskundige vanzelf binnen komen. Het is alleen belangrijk om binnen 4 maanden te laten weten dat je kindje geboren is.

Wat zit er in het kraampakket van mijn zorgverzekering?

Het kraampakket van je zorgverzekering is een medisch kraampakket. Hierin zitten spullen die nodig zijn rondom je bevalling. Zoals matrasbeschermers, kraamverband, wondkompressen, een navelklemmetje en desinfecterende alcohol. Bestel hier het FBTO kraampakket.

Waarvoor betaal ik eigen risico als ik zwanger ben?

Je betaalt geen eigen risico voor de verloskundige, medische zorg rondom de bevalling en kraamzorg. Voor andere kosten die je maakt tijdens je zwangerschap, betaal je wel een eigen risico. Dat is bijvoorbeeld voor:

  • Bloedonderzoek
  • Geneesmiddelen, zoals ijzertabletten
  • Ambulance naar het ziekenhuis
  • Zorg door een gynaecoloog na de bevalling

Waarvoor betaal ik een eigen bijdrage als ik zwanger ben?

Je betaalt een eigen bijdrage voor kraamzorg en voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. De hoogte van die eigen bijdrage verandert elk jaar, check dat dus van tevoren even.

Krijg ik de vaccinaties die ik nodig heb vergoed?

De enige vaccinatie die je eventueel kunt nemen tijdens je zwangerschap is de 22 wekenprik. Deze beschermt je baby de eerste weken tegen kinkhoest. Je baby wordt hier uiteindelijk ook zelf voor ingeënt, maar dat kan pas na 2 maanden. Door jezelf te laten inenten, bescherm je je baby ook de eerste 2 maanden tegen kinkhoest. Deze vaccinatie wordt niet vergoed door de basisverzekering, maar valt onder het vaccinatieprogramma van de overheid. Het kost je dus niets.

Echo’s en controles

Niet alle controles worden gedaan door de verloskundige. Voor echo’s zul je soms ergens anders naartoe moeten. En ook als je bepaalde indicaties hebt, worden aanvullende onderzoeken vaak gedaan door een specialist. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

Bij hoeveel weken zwangerschap moet ik een echo laten maken?

Heb je geen medische indicatie? Dan kunnen tijdens je zwangerschap deze 2 echo’s gemaakt worden, als je dat wilt:

  • De termijnecho. Deze wordt tussen de 10 en 12 weken gemaakt, meestal gewoon bij de verloskundige. Met deze echo kun je zien hoe lang je al zwanger bent.
  • De 20 wekenecho. Dit is een uitgebreide medische echo, waarbij wordt gekeken of er afwijkingen te zien zijn bij je baby. Bijvoorbeeld in het hart, de hersenen, kaak of longen. Niet iedere verloskundige kan dit doen, soms moet je deze echo daarom ergens anders laten maken.

Je kunt er daarnaast voor kiezen voor bijvoorbeeld een 3D-echo, om de baby wat beter te kunnen zien. Of een geslachtsbepalingsecho. Dit doe je rond 16 weken, vanaf dan kun je namelijk goed zien of je een jongetje of meisje krijgt. Deze echo’s noemen ze ook wel pretecho’s. Je doet ze voor de lol, er wordt geen medische check gedaan. Ze worden daarom ook niet vergoed.

Wat is een medische indicatie?

Soms worden er vanwege medische redenen extra echo’s gemaakt. Bijvoorbeeld als je last hebt van tussentijds bloedverlies of als je baby niet goed lijkt te groeien. Ook als er tijdens je vorige zwangerschap iets ongebruikelijks aan de hand was, kan ervoor gekozen worden om extra echo’s te doen. Bijvoorbeeld als je 1e kindje om onduidelijke redenen heel klein was. Je krijgt dan regelmatig groeiecho’s om de groei in de gaten te houden.

Wat als ik extra echo’s nodig heb, zoals groeiecho’s?

Als je om medische redenen extra echo’s nodig hebt, krijg je die vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor groeiecho’s of de liggingsecho, als bij 35 weken zwangerschap vermoed wordt dat je baby niet met zijn of haar hoofd naar beneden ligt.

Welke echo’s krijg ik precies vergoed vanuit de basisverzekering?

De termijnecho, 20 wekenecho en eventuele medische echo’s krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico of eigen bijdrage.

Krijg ik een test voor zwangerschapsdiabetes vergoed?

Wordt een glucose tolerantie test (GTT) aangevraagd door bijvoorbeeld de verloskundige of huisarts? Bijvoorbeeld omdat er diabetes voorkomt in je familie of je om een andere reden meer risico loopt op zwangerschapsdiabetes? Dan krijg je deze vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel een eigen risico.

Hoe zit het precies met de NIPT?

Sinds april 2017 kunnen zwangere vrouwen de NIPT laten doen. Dit is een bloedtest waarmee ontdekt kan worden of je baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt dit vanaf 11 weken zwangerschap laten doen. De NIPT is nauwkeuriger dan de combinatietest. Is er bij jou een medische noodzaak om de NIPT te laten doen? Bijvoorbeeld omdat je genetisch een verhoogde kans hebt op een chromosomale afwijking? Dan wordt dit wel vergoed door de basisverzekering. Je betaalt vanaf 2023 geen eigen risico. Check daarvoor wel goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

De NIPT wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering wanneer er geen medische noodzaak is, maar je krijgt een vergoeding vanuit de overheid. Je doet dan wel automatisch mee aan het wetenschappelijk onderzoek. En je betaalt tot 1 april 2023 een eigen bijdrage van € 175,-. Vanaf 1 april 2023 hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen. Dat heeft de Minister bepaald.

Krijg ik de 13 weken echo vergoed?

Sinds 1 september 2021 kan iedere zwangere vrouw een 13 weken echo laten doen. Ook zonder medische indicatie dus. Deze echo lijkt op de 20 wekenecho, maar wordt dus al eerder gedaan. Zo worden eventuele afwijkingen eerder opgespoord. De 13 weken echo wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de overheid. Ook hier doe je automatisch mee aan een wetenschappelijk onderzoek.

De bevalling

Na ongeveer 9 maanden is het zover: bevallen. Misschien heb je je voorbereid met een bevalcursus. Of er al veel over gelezen. Van het proces zelf zul je dan genoeg weten. Hoe het met de kosten en je verzekering zit, lees je hier.

Wie zijn er bij mijn bevalling?

Ga je bevallen zonder medische indicatie? Dan is je verloskundige bij de bevalling. Meestal komt ze een paar keer langs als de weeën begonnen zijn. Om te kijken hoe veel ontsluiting je hebt en hoe het met jou en de baby gaat. Schiet het al mooi op? En lijkt de geboorte er snel aan te komen? Dan blijft de verloskundige bij je. Als je baby bijna geboren wordt, belt de verloskundige de kraamverzorgende. Die helpt vervolgens bij de bevalling. En met het verzorgen van je pasgeboren baby.

Hoeveel betaal ik voor mijn bevalling?

Hulp door je verloskundige en kraamverzorgende bij je bevalling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een volledige vergoeding moet je wel gebruik maken van een verloskundige en kraamzorgorganisatie waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Daarnaast betaal je soms eigen bijdrage of een eigen risico. Bijvoorbeeld als je bij je thuisbevalling met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis moet. Of als er na de bevalling nog controles worden gedaan door de gynaecoloog. Wil je bevallen in het ziekenhuis? Dan zijn de kosten afhankelijk van of je een medische indicatie hebt of niet.

Wat als ik zonder medische indicatie wil bevallen in het ziekenhuis?

Wil je in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische reden voor is? Bijvoorbeeld omdat je dit zelf prettig vindt of omdat het ziekenhuis ver weg is? Dan heet dat poliklinisch bevallen. Je gaat dan meestal naar het ziekenhuis als je ongeveer 6 centimeter ontsluiting hebt. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage, meestal tussen de € 350,- en € 450,-.

Wanneer heb ik een medische indicatie en moet ik bevallen in het ziekenhuis?

Er zijn verschillende medische redenen die ervoor kunnen zorgen dat de verloskundige je aanraadt om in het ziekenhuis te bevallen. Bijvoorbeeld als:

  • Je kindje in een stuit ligt
  • Je zwangerschapsvergiftiging hebt
  • De bevalling wordt ingeleid, bijvoorbeeld omdat je meer dan 42 weken zwanger bent
  • Je een te hoge bloeddruk hebt
  • Je tijdens een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad

Kraamzorg

De eerste paar dagen na de bevalling helpt een kraamverzorgende je met de baby. Hij of zij leert je alles over de baby. Van het verschonen en in bad doen tot het herkennen van krampjes en het geven van (borst)voeding.

Wanneer moet ik kraamzorg regelen?

Meestal regel je kraamzorg tussen de 10 en 16 weken zwangerschap. Zo weet je vaak zeker dat je op tijd bent en niet op een wachtlijst terecht komt. Dit kan verschillen per kraamzorgorganisatie. Je kunt dus het beste even contact opnemen met hen.

Hoeveel kost kraamzorg?

Je krijgt kraamzorg grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je een eigen bijdrage van een paar euro per uur. In 2023 betaal je voor kraamzorg € 4,80 per uur.

Hoeveel uren kraamzorg krijg ik vergoed?

Je krijgt standaard tussen de 24 en 80 uur kraamzorg. Dit wordt verdeeld over 8 dagen, de 1e dag is de dag van de bevalling. De kraamzorgorganisatie bekijkt hoeveel uren jij nodig hebt. Geef je flesvoeding? Dan krijg je meestal 45 uur. Bij borstvoeding is dit 49 uur. Meestal is de kraamverzorgende de eerste dagen na de bevalling de hele dag aanwezig is. Aan het einde van de kraamweek bouwt dit af naar een paar uur per dag. Heb je meer kraamzorg nodig? Vraag dit dan aan je kraamverzorgende.

Krijg ik een verblijf in het geboortecentrum vergoed?

Naast een bevalling thuis of in het ziekenhuis, kun je ervoor kiezen om te bevallen in een geboortecentrum. Dit wordt ook wel een kraamcentrum of kraamhotel genoemd. Hier kun je alleen bevallen als je geen medische indicatie hebt. Je krijgt dit vergoed vanuit de basisverzekering, als je naar een geboortecentrum gaat waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Je betaalt wel een eigen bijdrage.

Krijg ik een lactatiekundige vergoed?

Een lactatiekundige kan je helpen bij de borstvoeding. Bijvoorbeeld bij het goed aanleggen van je kindje of het kolven. Je krijgt geen vergoeding voor de lactatiekundige vanuit de basisverzekering.

Je baby en de zorgverzekering

De eerste weken zal je hoofd nog wel vol zitten met alles wat met de baby te maken heeft. Maar je verzekering? Daar heb je dan even geen plek voor. Snappen we. Dat komt later wel. Het is goed om dit vast te weten:

Wanneer meld ik mijn baby aan bij mijn zorgverzekering?

Het is belangrijk om je baby binnen 4 maanden aan te melden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit niet? Dan geldt de inschrijving niet vanaf de geboorte, maar vanaf het moment dat je je baby hebt aangemeld. Dat betekent dat eventuele zorgkosten voor die tijd niet vergoed worden.

Wat krijgt mijn baby vergoed?

Hetzelfde als jij. Ten minste, als je baby bij jou op de zorgpolis staat. Tot de 18e verjaardag van je zoon of dochter staat hij of zij bij 1 van de ouders op de zorgpolis. De aanvullende verzekering is dan hetzelfde, je betaalt daarvoor niets extra’s. Daarnaast krijgen kinderen meer vergoed vanuit de basisverzekering. Zoals de tandarts bijvoorbeeld.

Op welke polis kan de baby het beste bijgeschreven worden?

Dat mag je zelf weten. Het is verstandig om je kindje bij te schrijven op de zorgpolis met de meest uitgebreide verzekering. Heb jij bijvoorbeeld een uitgebreide aanvullende verzekering en je partner alleen een basisverzekering? Dan kun je je kindje het beste bijschrijven op jouw verzekering. Hij of zij kan dan namelijk dezelfde aanvullende verzekering gebruiken.

Benieuwd hoeveel dat kost, aanvullend verzekeren? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Of lees meer over zwangerschap en je zorgverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...