Naar inhoud

Zorgtrend 2019: vrijwillig eigen risico

In 2019 kiest maar liefst 32% van nieuwe FBTO zorgverzekerden een vrijwillig eigen risico. Wat zijn nog meer zorgtrends?
19 december 2018

December is dé overstapmaand voor veel zorgverzekerden. Vooral in de laatste week van het jaar kiezen honderdduizenden consumenten voor een andere zorgverzekering. Dit jaar worden er door de premiestijging meer dan een miljoen overstappers verwacht.

Uit een analyse onder een paar duizend nieuwe FBTO zorgverzekerden blijkt dat maar liefst 32% kiest voor een vrijwillig eigen risico, bovenop het wettelijk eigen risico van € 385,-. In 2015 was dat nog 20%. 71% van deze nieuwe verzekerden kiest voor het hoogste vrijwillig eigen risico, dat is bij FBTO € 500,-. En komt bovenop het wettelijk eigen risico van € 385,-. Verzekerden krijgen hiermee € 22,- korting op de maandpremie. Wat leeft er nog meer bij de consument? Welke keuzes ziet verzekeraar FBTO consumenten maken? De stand tot nu toe.

Meer FBTO Zorgtrends:

  • Opvallend: 14,4% van de nieuwe zorgverzekerden kiest voor het in 1 x betalen van de jaarpremie. Vorig jaar was dat nog 8%. En hier geldt: hoe ouder de verzekerde, hoe vaker gekozen wordt voor jaarbetaling.
  • 75% van de nieuwe zorgverzekerden kiest voor 1 of meer aanvullende modules.
  • 69% van de consumenten vindt een ruime bereikbaarheid van de klantenservice van de zorgverzekeraar belangrijk. Dat betekent ook 's avonds en het in het weekend je zorgvragen kunnen stellen.
  • Verzekerden kunnen bij FBTO kiezen uit 5 betaalmomenten voor het betalen van de maandpremie van hun zorgverzekering. De favoriete betaaldatum is de 27e van de maand. De betaaldatum top 3:
    • 27e van de maand
    • 1e van de maand
    • 24e van de maand

Grip op zorgkosten

Grip op zorgkosten. Dat is een belangrijk thema voor zorgverzekerden en blijkt uit de keuzes die ze maken. FBTO heeft daarom de betaalservice voor de maandpremie van de zorgverzekering in 2019 uitgebreid: vanaf januari 2019 kunnen klanten kiezen uit 5 betaalmomenten. Daarnaast geldt het in termijnen kunnen terugbetalen van het eigen risico ook voor het vrijwillig eigen risico. Hier zelf geld voor opzij zetten is dus niet meer noodzakelijk. Daarnaast krijgt de klant bij het in 1 x betalen van de jaarpremie 2% korting.

Nibud is blij met klantgerichte verzekeraars

Nibud-woordvoerder Karin Radstaak is blij met de financiële flexibiliteit die FBTO biedt: "Het is goed dat zorgverzekeraars rekening houden met de financiële ruimte van verzekerden. Dat kan voorkomen dat zij financieel in de knel komen. Het in termijnen kunnen terugbetalen van vrijwillig eigen risico na zorggebruik en 5 maandelijkse betaalmomenten helpen daarbij. Op deze manier hebben verzekerden meer regie op hun financiële situatie."

Misschien vind je dit ook interessant...