Naar inhoud

Eigen risico 2019: verplicht & vrijwillig

Bij je zorgverzekering hoort een eigen risico. Ook in 2019. Wat is verplicht en wat is vrijwillig?
17 oktober 2018

Een gebroken been, ritje in de ambulance of een getrokken kies in het ziekenhuis. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Maar hoe werkt dat precies? Wat is het vrijwillige deel? En hoe het zit met het verplicht eigen risico in 2019? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen!

Wat is het verplicht eigen risico 2019?

Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico. Dit heeft de overheid geïntroduceerd in 2008. Dat betekent dat je alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering zelf betaalt, tot je (verplicht) eigen risico op is. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Dit bedrag geldt per persoon en kun je niet met iemand anders delen.

Hoe hoog is het eigen risico?

De hoogte van dit bedrag heeft de overheid sinds 2017 vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag wijzigt niet in 2018 en 2019. Het gaat hier om het verplichte deel. Dit is wettelijk bepaald en voor iedereen hetzelfde. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig deel. Maar daar komen we later op terug.

Wat valt er onder?

Goed, je betaalt dus de eerste medische kosten tot € 385,-, maar wanneer betaal je dat nou precies? Allereerst betaal je pas vanaf dat je 18 jaar oud bent de alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering in eerste instantie zelf, tot je aan het bedrag van je eigen risico komt. Kinderen betalen hiervoor dus niet. Vanaf je 18e geldt dat je in principe voor alle zorg uit de basisverzekering eerst het eigen risico betaalt. Pas daarna keert je zorgverzekering dus uit. Voor medische kosten uit je aanvullende modules betaal je geen wettelijk eigen risico.

Voor de volgende zorg krijg je géén rekening voor het eigen risico van je zorgverzekeraar:

  • Bezoekjes aan de huisarts.
  • Kraamzorg en de verloskundige hulp. Let op: dit geldt bijvoorbeeld niet voor laboratoriumonderzoek wanneer je moet bloedprikken of een vlokkentest.
  • Hulpmiddelen die je leent.
  • Nacontroles van de donor na een orgaandonatie van een nier of lever.
  • Verpleging en verzorging zonder verblijf, zoals wijkverpleging.
  • Ketenzorg bij bijvoorbeeld chronische ziekte.
  • Medicatiebeoordeling. Dit zijn minstens 2 gesprekken over medicijnen die je al gebruikt. Dat is handig als je veel medicijnen tegelijk gebruikt. De apotheker vertelt bijvoorbeeld over het gebruik van de medicijnen. Of hij beoordeelt of de medicijnen die je gebruikt bij elkaar passen. Let op! Dit geldt alleen als de apotheker een contract heeft met FBTO. Deze gesprekken zijn niet hetzelfde als het gesprek wat je met je apotheker hebt als je voor het eerst een geneesmiddel moet gebruiken.

Wil je precies weten wat je wel of niet moet betalen? Lees meer in de polisvoorwaarden.

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Zoals je eerder kon lezen, kun je ervoor kiezen om het wettelijk verplicht eigen risico van € 385,- op te hogen met een vrijwillig deel. Hoeveel je het precies kunt verhogen verschilt per zorgverzekeraar, maar de overheid heeft aangegeven dat het maximaal € 500,- mag zijn. Dan kom je dus op een totaal bedrag van € 885,-. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt wanneer je zorg gebruikt uit de basisverzekering.

Waarom zou je zo’n hoog bedrag kiezen?

Zo’n hoog bedrag kies je natuurlijk niet zomaar, je krijgt namelijk een flinke korting op je maandelijkse zorgpremie voor terug. Bij FBTO is dit in 2018 bijvoorbeeld € 22,- per maand wanneer je kiest voor een vrijwillig deel van € 500,-. Dat scheelt nogal. Verwacht je dus niet veel medische kosten te maken en denk je niet je volledige eigen risico te gebruiken het aankomende jaar? Dan kan het in jouw geval handig zijn te kiezen vrijwillig eigen risico.

Hoe zit het dan met de eigen bijdrage?

Een term die vaak in 1 zin genoemd wordt met het eigen risico is de eigen bijdrage. Toch hebben deze 2 termen niks met elkaar te maken. Dat zit zo: voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage, dit is wettelijk bepaald. De overheid bepaalt voor welke zorg je eigen bijdrage betaalt en hoeveel dit is. Je ziet dit in de lijst met Wettelijke eigen bijdragen (pdf). Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Op www.medicijnkosten.nl kun je zien hoeveel de eigen bijdrage op een geneesmiddel is.

Een eigen bijdrage voor zorg of een geneesmiddel betaal je altijd vóór je het eigen risico betaalt. We hebben een rekenvoorbeeld voor je gemaakt: Je moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Om naar het ziekenhuis te komen, maak je gebruik van ziekenvervoer. Je voldoet aan de voorwaarden om dit vergoed te krijgen. In totaal kost het vervoer € 201,-. De eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer is wettelijk vastgesteld op € 101,-. Die € 101,- betaal je dus eerst zelf. De overige € 100,- valt pas binnen je eigen risico.

Lees meer over eigen bijdrage.

Verplicht én vrijwillig eigen risico betalen in termijnen

Klinkt interessant, zo’n hoog bedrag in ruil voor een lagere maandelijkse premie. Maar wat als je onverwacht toch medische kosten maakt en in 1 keer dat volledige bedrag moet betalen? Dat lukt je misschien niet zomaar. Of misschien wil je gewoon niet in 1 keer zoveel geld betalen. Geen zorgen, bij FBTO kun je al vanaf € 50,- je verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen betalen. Dus ook die vrijwillige € 500,-. Dat scheelt weer!

Bekijk hier wat FBTO nog meer voor jou doet. Of bereken direct je premie en weet binnen 2 minuten wat jij per maand betaalt.

Misschien vind je dit ook interessant...