Naar inhoud

Veranderingen basisverzekering 2019

Prinsjesdag 2018 is voorbij! Wat zijn de belangrijkste veranderingen in je zorgverzekering voor 2019?
18 september 2018

Prinsjesdag. Hoedjesdag. Koning Willem-Alexander opent met de Troonrede het nieuwe werkjaar van het parlement in de Haagse Ridderzaal. Een belangrijk onderdeel van zijn toespraak zijn de veranderingen in de zorgverzekering 2019. Maar wat verandert er precies in de basisverzekering?

Basisverzekering en eigen risico in 2019

Woon of werk je Nederland? Dan is de basisverzekering wettelijk verplicht. De inhoud van het basispakket wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Verandert er iets in de basisverzekering? Dan geldt dat dus voor alle zorgverzekeraars. Ook voor ons. Het verplicht eigen risico van €385,- blijft in 2019 hetzelfde. En verandert dus niet.

Vergoeding voor oefentherapie bij COPD vanaf de 1e behandeling

Nu moeten patiënten de 1e 20 behandelingen nog zelf betalen. In 2019 worden ook deze 1e 20 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. In het 1e behandeljaar geldt een vergoeding van maximaal 70 behandelingen. Daarna is het maximum afhankelijk van de ernst van de COPD.

Verruiming vergoeding voor ziekenvervoer

De vergoeding voor ziekenvervoer wordt het komende jaar uitgebreid. Zo kun je in 2019 ook het vervoer voor consulten, controles en (bloed)onderzoeken vergoed krijgen.

Vergoeding voor Gecombineerde Leefstijl Interventie

Loop je gezondheidsrisico door overgewicht? Dan kan je huisarts je doorverwijzen voor begeleiding door een gespecialiseerde zorgverlener. Dat heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). In de GLI zit ook psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.

Vitaminen, mineralen en paracetamol

Vitaminen, mineralen en paracetamol die ook zonder recept bij de drogist of apotheek te krijgen zijn, worden per 2019 niet meer vergoed uit de basisverzekering.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem

Voor medicijnen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) wordt de eigen bijdrage maximaal € 250,- per jaar per verzekerde. Dit staat in het regeerakkoord.

Eigen bijdrage

Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering betaal je soms een eigen bijdrage. Dit is niet hetzelfde als het eigen risico. Geldt voor de zorgkosten die je maakt een eigen bijdrage? Dan betaal je eerst die eigen bijdrage. Het bedrag dat na die betaling over is, telt mee voor het eigen risico. De hoogte van de eigen bijdrage wordt ieder jaar aangepast op basis van de wettelijke regels. De definitieve bedragen voor 2019 zijn nog niet bekend. Lees meer over de eigen bijdrage.

Premie zorgverzekering 2019

Iedere zorgverzekeraar bepaalt elk jaar zelf de premie van de zorgverzekering. Je krijgt uiterlijk 12 november informatie over de nieuwe premies voor de basisverzekering en de aanvullende modules.

Hoe zit het met jouw zorgverzekering?

Interessante FBTO zorgweetjes van afgelopen jaar

Iedere dag doen we ons best om je zo goed mogelijk te helpen met al je zorgvragen. En dat doen we graag! Zo verwerken we ieder jaar meer dan 1 miljoen zorgnota's. Meer interessante zorgweetjes zie je hieronder.

Infographic FBTO zorgweetjes 2018

Misschien vind je dit ook interessant...