Naar inhoud
Vrouw breekt sigaret doormidden

Stoppen met roken programma: zo werkt dat

Roken. Je wilt er vanaf, maar hoe? Een stoppen met roken programma helpt. Lees hoe dat werkt en wat je vergoed krijgt.
20 november 2019
Roken is ongezond, kost veel geld en levert een hoop ongemakken op. Waarom doe je het dan nog? Geen idee? Stoppen maar! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Snappen we. Een stoppen met roken programma geeft je een zetje in de juiste richting. En het goede nieuws: je zorgverzekering  vergoedt dit. Als het aan de voorwaarden voldoet, uiteraard.

Telefonisch, persoonlijk of op kantoor

Stoppen met roken werkte het beste als je het doet op jouw manier. Bedenk dus goed wat het beste bij je past. Heb je het liefst persoonlijk contact met je coach? Stop je graag samen met een groep op locatie? Of doe je alles graag wat anoniemer, online of telefonisch bijvoorbeeld? Sommige bedrijven organiseren zelfs speciale stoppen met roken programma’s voor hun werknemers. Zo kun je stoppen met steun van je collega’s.

Hoe werkt zo’n programma?

Welke versie je ook kiest, stoppen met roken programma’s werken ongeveer gelijk. Het begint met een intake. Dit is een gesprek met degene die de cursus geeft. Hij of zij vraagt je bijvoorbeeld waarom je wilt stoppen en wanneer. Binnen een maand? Of geef je jezelf een half jaar? Dit kan ook te maken hebben met hoeveel je rookt en op welke momenten. Daarnaast bespreek je wat voor jou de uitdagingen zullen zijn. Op welke momenten rook je graag? Is het een gewoonte? Voor de gezelligheid? Of juist een reactie op stress?

Aan de hand van je antwoorden, wordt er een stopplan opgesteld. Hierin staat bijvoorbeeld:

  • Op welke momenten je het moeilijk hebt en hoe je hiermee om kunt gaan
  • Wie in je omgeving je kan ondersteunen
  • Wanneer je contact op kunt nemen met je coach
  • Welke medische hulpmiddelen je kunt gebruiken, wanneer en hoe
  • De vervolgafspraken met je coach
  • De datum waarop je gestopt wilt zijn met roken

Wanneer wordt stoppen met roken vergoed?

Klinkt goed, zo’n stoppen met roken programma. Maar ook dat kost weer wat. Toch? Niet altijd. Je kunt een vergoeding voor stoppen met roken krijgen van je zorgverzekeraar. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig. Bijvoorbeeld van je huisarts, bedrijfsarts of verloskundige. Daarnaast is het belangrijk dat je een stoppen met roken programma volgt dat aan de richtlijnen voldoet. En bij een zorgverlener die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Goed om te weten: je betaalt geen eigen risico voor een stoppen-met-rokenprogramma.

Nicotinepleisters of andere nicotinevervangers

Zeg maar dag tegen die nicotinepleisters dus. Of toch niet? Omdat stoppen met roken zo moeilijk is, wordt vaak een combinatie van middelen aangeraden. Naast een programma, kun je daarom ook een vergoeding krijgen voor nicotine vervangende geneesmiddelen.. Dit betekent trouwens niet dat je ze gewoon bij de drogist kunt halen. Het gaat om geneesmiddelen die in combinatie met het stoppen met roken programma gebruikt worden en door je huisarts of zorgverlener worden voorgeschreven.

Hoe het precies zit met die vergoedingen? Dat lees je op deze pagina over stoppen met roken.

Misschien vind je dit ook interessant...