Naar inhoud

Prinsjesdag en jouw zorgverzekering

Dit verandert er in de basis zorgverzekering 2020. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
17 september 2019 3

Prinsjesdag. De veranderingen voor de basis zorgverzekering 2020 zijn bekend. Wil jij van de hoed en de rand weten? Lees dan snel verder.

Het eigen risico blijft gelijk

Maak je gebruik van zorg? Dan betaal je een deel van de kosten zelf. Dat noemen we eigen risico. In 2020 blijft het verplicht eigen risico € 385,-.

De zorgtoeslag stijgt

Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de maximale toeslag met ongeveer € 67,- per jaar. Voor een meerpersoonshuishouden stijgt het met ongeveer € 95,-.

Heb je recht op zorgtoeslag?  

Je kunt via de overheid een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering krijgen. Dat noemen we zorgtoeslag. Dit hangt af van je inkomen. Lees of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe dat precies zit.

Je kunt nu ook kiezen voor een logeervergoeding

Soms moet je een paar dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. In 2020 kun je een logeervergoeding van maximaal € 75,- per nacht krijgen. Dit kan alleen als je 3 dagen of langer behandeld wordt in het ziekenhuis en niet bent opgenomen. In 2019 kreeg je alleen een vergoeding van de vervoerskosten. Vanaf 2020 kun je dus kiezen tussen de logeervergoeding en vergoeding van de vervoerskosten.

Er komt een betere toegang tot medicijnen 

Het is belangrijk dat iedereen de juiste geneesmiddelen krijgt, vindt de minister van Volksgezondheid. Daarom verandert de vergoeding voor apotheekbereidingen. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet een geneesmiddel geregistreerd staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Soms is die registratie er nog niet of is het geneesmiddel te duur, waardoor je geen vergoeding krijgt. Je kunt dan een vergoeding krijgen voor de apotheekbereiding. De precieze  voorwaarden hiervoor zijn nog niet bekend.  

Zorg door een arts voor verstandelijk gehandicapten

Dit wordt onderdeel van de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van je huisarts nodig. En voor deze zorg uit de basis zorgverzekering betaal je eigen risico.

Zorg door de specialist ouderengeneeskunde

Dit valt in 2020 onder de basisverzekering. Om van deze zorg gebruik te maken, heb je wel een verwijsbrief van je huisarts nodig. En je betaalt eigen risico.

Wanneer kun je wat verwachten?

Wil je je zorgverzekering wijzigen? Of wil je overstappen? Wanneer moet je dat doen? We hebben de belangrijkste data voor je zorgverzekering 2020 op een rij gezet.

Misschien vind je dit ook interessant...