Naar inhoud

Mantelzorgers in het zonnetje

Als mantelzorger zorg je voor iemand anders. Maar wie zorgt er voor jou...? Lees hoe je ook aan jezelf denkt.
14 november 2018

Er zijn maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Zij zorgen voor een familielid, vriend of kennis die hulp nodig heeft. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat zij voor een ander zorgen, maar dat is het niet altijd. Mantelzorg is intensief, zeker naast een baan of gezin, en speelt een grote rol in je leven.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers hebben een grote maatschappelijke waarde. Zij zorgen voor familieleden, vrienden of kennissen die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door een chronische ziekte, beperking of bij invaliditeit. Met deze hulp kan degene die mantelzorg krijgt zichzelf beter redden en langer thuis blijven wonen. Mantelzorg is vrij intensief, onbetaald en vaak voor langere tijd. Ruim 750.000 mantelzorgers zijn meer dan 8 uur per week op de been voor meestal een langere tijd.

Denk ook aan jezelf

Ben jij mantelzorger? Petje af! Als mantelzorger komt er heel wat op je af. Je bent zoveel met een ander bezig, dat je jezelf soms vergeet. 75% van alle mantelzorgers geeft aan de zorgtaken als zwaar te ervaren. Sommige mantelzorgers lopen daarom zelf het risico dat ze ziek of overspannen worden. Zorg daarom dat je ook tijd voor jezelf overhoud. En ga bijvoorbeeld toch met vakantie! Een vervangende mantelzorger kan dan de zorg van je overnemen. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd.

Vraag vergoeding voor vervangende mantelzorg via Stichting Handen-in-Huis

Met vervangende mantelzorg neemt iemand de zorg een tijdje van je over. Respijtzorg geeft je als mantelzorger een adempauze. En dat helpt overbelasting tegen te gaan. Het kan ook zijn dat vervangende zorg op regelmatige basis nodig is, bijvoorbeeld omdat je op bepaalde dagen moet werken.

Om mantelzorgers te ondersteunen, vergoedt FBTO vervangende mantelzorg. Wil je bijvoorbeeld uitrusten en ga je lekker een weekje op vakantie? Dan wordt vervangende mantelzorg met onze module Zorg & Herstel vergoed. Voorwaarde voor vergoeding is dat er je deze module aan hebt staan en dat er toestemming aan Stichting Handen-in-Huis wordt gevraagd. Kijk voor meer informatie op de website van Handen in huis.

Stichting Handen-in-Huis regelt samen met jou de vervangende zorg. De maximale vergoeding voor vervangende mantelzorg is € 140,- per dag tot een maximum bedrag van € 750,- per verzekerde, per kalenderjaar. 

Bepaal zelf wat je nodig hebt

Als mantelzorger kan het daarom verstandig zijn om de module Zorg & Herstel van FBTO aan te zetten. Bij FBTO kun je daarnaast zelf je aanvullende modules kiezen en bepaal je dus zelf hoe je zorgverzekering eruit ziet. Bijvoorbeeld door een lage vergoeding voor de fysiotherapeut te kiezen. Of een vergoeding voor de tandarts. Lees hier alles over de aanvullende modules.

Wil je meer weten over mantelzorg? Kijk dan eens op de website van Handen in huis. Hier vind je alles over vervangende mantelzorg en hoe dat precies werkt.

Misschien vind je dit ook interessant...