Naar inhoud

Gezond en snel koken op mooie fornuizen

Onze klant Janita houdt van snel en gezond eten koken. Dat laat ze elke zaterdag zien op de fornuizen die ze importeert.
13 oktober 2021

Janita Bos importeert prachtige fornuizen uit Frankrijk. Om te laten zien hoe die werken, geeft ze elke zaterdag een kookdemonstratie. “Ik laat de mensen kennismaken met de mogelijkheden om een fornuis samen te stellen. En de beste manier om te weten hoe het werkt, is door het te laten zien.” Janita kookt veel met groenten en is zich bewust van gezond eten. “Ik kook elke dag, we halen eigenlijk nooit eten. Koken hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Je hebt niet veel nodig voor een goede en gezonde maaltijd op tafel.” Je krijgt 2 recepten van Janita om te ontdekken hoe makkelijk en lekker gezond eten kan zijn. Een lekkere groentesoep voor een warme maaltijd tijdens de herfstmaanden, en de tapashapjes met rijst zijn een goed voorbeeld van een gezonde snack!

Groentesoep

Voor 6 personen

Ingrediƫnten

  • 1 kopje gepelde geel/oranje mungbonen (of rode linzen)
  • 3 cm verse gemberwortel, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei, in stukken
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 pompoen in blokjes, vers of uit de diepvries
  • 400 gr wortelen
  • 4 tomaten, in stukken
  • Bouillonpoeder voor 1,5 liter
  • Naar smaak kruiden met piripiri kruiden of peper

Bereiding

  1. Laat de mungbonen een paar uur weken.
  2. Bak in een soeppan de kruiden met de groenten en de uitgelekte mungbonen in een beetje olie.
  3. Voeg 1,5 liter groentebouillon toe en laat dit ongeveer een half uur rustig pruttelen.
  4. Roer regelmatig in de soep om aanbakken te voorkomen.
  5. Pureer de soep en breng op smaak met peper.
  6. Verdun de soep eventueel met een beetje heet water.
illustratie van door Janita gebruikte ingrediƫnten

Tapas met rijst

Tussengerecht

Ingrediënten

  • 2 kopjes gare rijst
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook (of meer)
  • 2 el ketjap
  • 2 tl kerrie poeder
  • verse bieslook
  • 1 dungesneden prei
  • Naar eigen smaak peper en zout toevoegen

Bereiding

  1. Doe de rijst in een grote schaal. Meng de eieren, de kruiden en de groenten door elkaar met een lepel.
  2. Schep met een eetlepel hoopjes van de rijst in een hete koekenpan met een beetje olie en druk ze plat.
  3. Als de koekjes aan één zijde gebakken zijn, draai je ze met een spatel om en bakt de andere kant ook. Als de koekjes aan beide kanten gebakken zijn, haal je ze van de plaat en laat ze een beetje afkoelen.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook interessant...