Naar inhoud
vrolijke jonge vrouw heeft een koptelefoon op en luistert naar muziek van haar telefoon

Zo kun je gehoorschade voorkomen

Van soms een ruis in je oren tot serieuze gehoorschade. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben we tips voor je.
20 mei 2020
Gehoorschade ontstaat vaak door lawaai. Door 1 harde knal of door lange tijd blootgesteld te worden aan geluiden hoger dan 80 decibel. Je herkent schade bijvoorbeeld door een piep of ruis. Helaas kun je er dan vaak weinig meer aan doen. Daarom lees je in dit artikel tips om gehoorschade te voorkomen. En vertellen we hoe je zorgverzekering  kan helpen, als je toch schade hebt opgelopen.

Draai de volumeknop omlaag

Langdurig luisteren naar geluiden die harder zijn dan 80 decibel, kan je gehoor beschadigen. Draai het volume van je muziek dus iets omlaag als je daarboven komt. Tip: op de iPhone kun je tegenwoordig zien hoeveel decibel de muziek is waar je naar geluisterd hebt. Je ziet dan ook of dit ‘ok’ of ‘luid’ is.

Kun je het volume zelf niet omlaag zetten? Bijvoorbeeld omdat je op een feestje of bij een concert bent? Zorg er dan voor dat je niet te dicht bij de luidsprekers staat. En ga af en toe even naar buiten om je oren rust te geven.

Kies voor een koptelefoon

Luister je muziek via je computer, een mp3-speler of je telefoon? En gebruik je daarvoor oordopjes? Kies liever voor een koptelefoon! Kleine oordopjes zitten dichterbij je trommelvlies dan een koptelefoon en zijn daardoor schadelijker voor je gehoor.

Koop active noise cancelling

Het klinkt heel chic, maar active noice cancelling (ANC) betekent dat je koptelefoon het omgevingsgeluid filtert. Je hoort het minder. Zo hoef je de muziek niet harder te zetten om het geluid om je heen niet te horen.

Draag oordopjes

Gehoorbeschermende oordopjes dus. Deze filteren de schadelijke tonen uit het geluid dat je hoort. En dat is dus een stuk beter voor je oren. Je koopt ze bij de drogist. Maar helemaal goed is het om ze op maat te laten maken. Wel zo fijn als je regelmatig een feestje bezig.

Let op je gezondheid

Je gezondheid heeft effect op je gehoor. Antioxidanten en goede vetten beschermen je gehoorgang. Zorg dus dat je gezond eet en regelmatig beweegt.

Vermijd veranderingen in de luchtdruk

Een snelle achtbaan of een diepe duik in een zwembad, wat hebben ze gemeen? Ze veranderen de luchtdruk in je oren. Barometrische druk heet dat. En dat is dus niet goed voor je oren. Nou kan het geen kwaad om af en toe een frisse duik te nemen, maar doe het niet te vaak.

Gehoorschade, en dan?

Je kunt gehoorschade niet altijd voorkomen. Soms loop je toch gehoorschade op, zonder dat dit jouw schuld is. Je kunt dan een vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor een tinnitusmaskeerder  als je last hebt van een piep of suis in je oor.

Heb je een gehoorapparaat nodig? Dan krijg je die gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende vergoeding kun je krijgen vanuit de module Gezichtszorg & Orthodontie

Misschien vind je dit ook interessant...