Naar inhoud

Geboorte aangifte doen van je baby

Verliefder kun je niet worden. Op je pasgeboren kindje. Vergeet je geen aangifte te doen bij de gemeente?
26 november 2018

Na maanden wachten is het dan eindelijk zover… Je wordt ouder van een prachtige baby. De geboortekaartjes gaan de deur uit en de beschuit met muisjes komt op tafel. Tussen alle feestelijkheden door moet je alleen nog wel even wat praktische zaken regelen. Zoals de geboorte aangifte. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

​​Doe binnen 3 dagen aangifte van de geboorte

Zodra je kindje geboren is, moet je binnen 3 dagen aangifte doen bij de gemeente. Lukt dit niet, bijvoorbeeld door het weekend of een feestdag? Dan krijg je van de gemeente langer de tijd. Je hebt altijd 2 werkdagen om aangifte te doen. Ben je te laat? Dan heb je kans op een boete. En dat wil je natuurlijk niet. Na de geboorte aangifte krijgt je kind een Burgerservicenummer (BSN) en een uitnodiging voor inentingen van het RIVM. De Sociale Verzekeringsbank stuurt je een brief waarin staat hoe je kinderbijslag aanvraagt.

Tip: neem ook gelijk contact op met je zorgverzekeraar om je kindje mee te verzekeren op de zorgverzekering van jou of je partner. En kijk ook of je voor jullie gezin de juiste aanvullende verzekering hebt? Wil je nu met jouw kindje erbij ook meer verzekerd hebben? Een zorgverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht. Dus ook voor je pasgeboren kind. Je moet binnen 4 maanden na de geboorte de verzekering regelen.

Ga naar de gemeente waar je kindje geboren is

Is je baby geboren in een andere gemeente dan waar je woont? Dan doe je de geboorte aangifte altijd bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kind geboren is. Is je kindje in het ziekenhuis geboren? Doe dan aangifte bij de gemeente waar het ziekenhuis staat. Neem het volgende mee:

  • De legitimatiebewijzen van beide ouders.
  • Ben je getrouwd? Neem dan je trouwboekje mee. Je kindje wordt hierin bijgeschreven.
  • Ben je niet getrouwd? Neem dan bewijs mee dat het kind door de partner is erkend, dit bewijs kun je al voor de bevalling regelen.
  • Ben je in het ziekenhuis bevallen? Neem dan een geboortebewijs van het ziekenhuis mee. Let op: deze krijg je niet altijd automatisch mee dus vraag er in dat geval even naar.

Wie moet aangifte doen?

Niet iedereen mag zo maar de geboorte aangifte doen. Dit is eigenlijk de taak voor de vader of de moeder. Lukt het je zelf niet om aangifte te doen? Vraag dan iemand die aanwezig was bij de geboorte. Bijvoorbeeld een familielid, de verloskundige of de kraamhulp. Is er niemand die aangifte kan doen? Dan doet de burgemeester de aangifte. Of geeft hij toestemming aan een ambtenaar.

Check de geboorteakte

Na de geboorte aangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. Dit is het bewijs van de geboorte van je kindje. Hierin staan bijvoorbeeld de geboortedatum en het geslacht van de baby. Maar ook de naam die je gekozen hebt. Kijk goed of de naam op de akte goed gespeld is. Je wilt natuurlijk niet dat je zoon Auke als Aukje door het leven gaat. Heb je de geboorteakte al ondertekend? Dan kunnen foutjes niet meer worden aangepast. Je hebt dan een advocaat nodig om de naam te wijzigen.

Je baby verzekeren

Nu weet je alles wat je moet weten om geboorte aangifte te doen van je baby. Maar vergeet je je zorgverzekering niet? Lees wat de geboorte van je kind betekent voor je verzekering.

Check ook gelijk of je nog het juiste verzekeringspakket hebt nu je gezin een andere samenstelling heeft. Weet je bijvoorbeeld wat je moet doen als je kind zich heeft verslikt? Binnen de module Zorg & Herstel krijg je een vergoeding voor een EHBO-cursus voor kinderen. Praktische zaken zijn niet altijd leuk, maar worden zo wel een stuk makkelijker. Zo heb jij weer tijd voor die beschuit met muisjes.

Misschien vind je dit ook interessant...