Naar inhoud

Veranderingen basisverzekering 2020

Net als ieder jaar, verandert er ook in 2020 het een en ander in de basisverzekering. Er komen vergoedingen bij en verdwijnen een aantal vergoedingen. Dit is bepaald door de overheid en is bij elke zorgverzekeraar dus precies hetzelfde. Wat er precies verandert in je zorgverzekering, lees je op deze pagina.

Wijzigingen in de basis zorgverzekering

Er zijn nieuwe vergoedingen in de basisverzekering.

Je kunt nu ook kiezen voor een logeervergoeding

Soms moet je een paar dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. In 2020 kun je een logeervergoeding van maximaal € 75,- per nacht krijgen. Dit kan alleen als je 3 dagen of langer behandeld wordt in het ziekenhuis en niet bent opgenomen. In 2019 kreeg je alleen een vergoeding van de vervoerskosten. Vanaf 2020 kun je dus kiezen tussen de logeervergoeding en vergoeding van de vervoerskosten.

Er komt een betere toegang tot medicijnen

Het is belangrijk dat iedereen de juiste geneesmiddelen krijgt, vindt de minister van Volksgezondheid. Daarom verandert de vergoeding voor apotheekbereidingen. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet een geneesmiddel geregistreerd staan in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Soms is die registratie er nog niet of is het geneesmiddel te duur, waardoor je geen vergoeding krijgt. Je kunt dan een vergoeding krijgen voor de apotheekbereiding. De precieze voorwaarden hiervoor zijn nog niet bekend.

Zorg door een arts voor verstandelijk gehandicapten

Dit wordt onderdeel van de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijsbrief van je huisarts nodig. En voor deze zorg uit de basis zorgverzekering betaal je eigen risico.

Zorg door de specialist ouderengeneeskunde

Dit valt in 2020 onder de basisverzekering. Om van deze zorg gebruik te maken, heb je wel een verwijsbrief van je huisarts nodig. En je betaalt eigen risico.

Eigen bijdrage(n) wijzigen

Voor zorg uit de basisverzekering betaalt de klant soms een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt ieder jaar aangepast op basis van de wettelijke regels. De definitieve bedragen zijn nog niet bekend.

Lees hier wat er verandert in de aanvullende modules in 2020.

Misschien vind je dit ook interessant...