Naar inhoud

 Vrijstaand wonen. Hoe doen zij het?

Hoe is het om te wonen in een vrijstaand huis? In dit artikel vertellen we je alles over vrijstaande woningen en villa’s.
28 oktober 2019

Veel privacy in een vrijstaand huis

Vrijstaande huizen trekken veel mensen aan vanwege de privacy en het feit dat er geen directe buren zijn. Je vindt ze dan ook overal: in de stad, op het platteland en in nieuwbouwwijken. En ze zijn er zowel heel groot, in de vorm van een luxe villa, als heel klein, want ook een tiny house is vaak vrijstaand. In dit artikel vertellen we je alles over het wonen in een vrijstaand huis of villa.

“Het lijkt alsof we heel afgelegen wonen, maar via het achterpaadje staan we binnen 5 minuten midden in het dorp. Het voelt alsof je elke dag op vakantie bent.”

Alles over vrijstaande huizen

 • 23% van de huizen in Nederland is vrijstaand.
 • Laren, Blaricum en Amsterdam zijn de duurste gemeenten per vierkante meter. Zo betaal je in Laren maar liefst € 6.141,- per vierkante meter. (bron: hypotheker)
 • In Delfzijl en Kerkrade betaal je slechts € 1.479,- per vierkante meter. Dat zijn de goedkoopste gemeenten van Nederland. (bron: Hypotheker)
 • 9,8% van de woonklanten van FBTO woont in een vrijstaand huis of villa.
 • 93% van de huishoudens in een koopwoning zijn tevreden met hun woning. (CBS)

Ontdek ‘De Eerste’

In het thema ‘De Eerste’ lees je inspirerende verhalen van FBTO-klanten die hun eerste ervaringen delen. Zoals het verhaal van Tanja, dat een duurzaam vrijstaand huis liet bouwen, midden in het bos.
Lees Tanja's verhaal
Tanja zit aan tafel van haar houten boswoning

Wonen in een vrijstaand huis of villa

Vrijstaande huizen of villa’s zijn niet de meest voorkomende huissoorten in Nederland. Sterker nog, slechts 23% van alle woonhuizen in Nederland is vrijstaand. Kenmerkend voor deze, vaak grote, huizen is de buitenruimte zoals een tuin of stuk land. Dat heeft als voordeel dat je ook veel ruimte hebt om een schuurtje neer te zetten, een zwembad in te graven of gewoon lekker te relaxen. Bovendien heb je geen naaste buren: lekker rustig! Veel woonoppervlak betekent ook veel oppervlak om te onderhouden. Is er nog budget over? Goed excuus om een robotgrasmaaier en -stofzuiger te kopen. Of een tuinman in dienst te nemen…

Leuke vrijstaande weetjes

Omdat wonen in een vrijstaand huis ontzettend fijn is, delen we graag nog een paar weetjes met je. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Het allerduurste vrijstaande huis in Nederland in Eindhoven ligt? Voor het landgoed De WieleWaal moet je even sparen. Het kost namelijk 50 miljoen euro. (bron: landgoed de Wielewaal)
 • Een vrijstaand huis ook wel villa of landhuis wordt genoemd? In de achttiende en negentiende eeuw noemde men dit meestal landhuis, vanwege de grote buitenverblijven in een landschappelijke omgeving. (bron: wikipedia)
 • Een Nederlander gemiddeld 65 vierkante meter woonoppervlakte heeft? (CBS)
 • Je de meeste vrijstaande huizen vindt in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland? (bron: CBS)
 • De gelukkigste plek in huis de woonkamer is? 57% van de bewoners zegt zich het meest gelukkig te voelen in de woonkamer, tegenover 11% in de tuin. (Bron: CBS, De Groene Amsterdammer.)
 • Vrijstaande woningen het beste beveiligd zijn? Bewoners van vrijstaande woningen nemen de meeste preventiemaatregelen. Terwijl bewoners van studentenkamers en bovenwoningen amper iets aan beveiliging doen. (Veiligheidsmonitor)

Hoe verzeker je een vrijstaand huis?

De FBTO Opstalverzekering, stel je samen zoals jij dat wilt. Je krijgt een vergoeding bij schade door storm, brand, inbraak of water. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort woning, de dakbedekking en je de plaats waar je woont. Alles wat in je huis staat, zoals apparatuur, je kunstcollectie en de piano verzeker je met de FBTO Inboedelverzekering. De FBTO Inboedelverzekering vergoedt schade aan je spullen tot € 200.000,-.

Woon jij in een vrijstaand huis, of een ander huis waar je fijn in woont? Dan wil je zonder problemen genieten van je woning en goed verzekerd zijn.

Misschien vind je dit ook interessant...