Naar inhoud

De eerste studenten­kamer van Jens 

Studeren en op kamers. Spannend. Jens woont in een opgeknapt kantoorgebouw samen met honderden andere studenten.
28 oktober 2019

Wonen in een spiksplinternieuw studentenhuis

Een nieuwe studie Bedrijfskunde en Agribusiness en de sleutel van zijn volledig ingerichte studentenkamer. Nog een surfposter aan de muur en een misschien een bank erbij, meer heeft hij niet nodig. In een opgeknapt kantoorpand (Markt058) in Leeuwarden wonen nu 478 studenten en Jens Salomons hoort bij de eerste lichting bewoners. Laat die studie maar komen!
Jens onder hoogslaper
Jens bij ingang wooncomplex

De perfecte studentenkamer

“Mijn ouders wonen in Almere, dus met een studie in Leeuwarden moest ik sowieso op kamers. Via mijn windsurfvrienden uit Friesland hoorde ik over Markt 058. Even googelen en ik wist: dit is een perfecte studentenkamer. Een eigen badkamer en keuken, volledig gemeubileerd, gezamenlijke ruimtes met hangplekken en wasruimtes. Maar het allermooist: een eigen voordeur, zodat je je ook terug kunt trekken. Alles is nieuw, want het is pas net opgeleverd. Hiervoor was het een oud kantoorpand en de eerste vier verdiepingen zijn nu studentenwoningen.”

“Mijn windsurfvrienden tipten me op Markt058.” 
Jens zit onder stapelbed
Jens' passie voor surfen

Alles wat ik nodig heb zit al in de kamer

Ik woon nu een paar weken in mijn kamer en tot nu toe bevalt het heel goed. De locatie is perfect, ik loop in 2 minuten naar de supermarkt en mijn huis ligt tegenover het treinstation van Leeuwarden. Er is goede wifi, genoeg stopcontacten en alles wat ik nodig heb zit al in kamer. Ik wil nog wat persoonlijke spullen om het eigen te maken: een mooie surfposter aan de muur en een misschien een luie bank erbij. Maar dan ben ik wel klaar. Eigenlijk hoefde ik alleen mijn kleding en mijn laptop mee te nemen.

Voor de contacten hoef ik hier niet bij een studievereniging

Mijn medebewoners ken ik nog niet, iedereen moet zijn plekje nog vinden, maar ze lijken wel aardig. Dat komt wel goed. De introductie met mijn klas was ook leuk, één klasgenoot kende ik zelfs al. En ik heb hier veel surfvrienden. Ik ben een fanatiek surfer, als het even waait ga ik het water op. Of ik bel een surfvriend om even de stad in te gaan. Voor de contacten hoef ik hier niet bij een studievereniging.

Jens bij wasmachines
Jens speelt tafeltennis

Ik kan absoluut niet stilzitten

Ik ben voor de eerste keer het huis uit, best spannend. Het is leuk om nu alles zelf in de hand te hebben. Je moet zelf koken, wasjes draaien, je studie plannen, daar heb ik wel zin in. En omdat ik absoluut niet stil kan zitten, ben ik met nog meer dingen bezig. Ik heb altijd fanatiek gesport en ben gewend om strak te plannen. Ik schaatste tot een paar jaar geleden op hoog niveau, heb mijn diploma schaatstrainer en gaf in Amsterdam schaatstraining aan volwassenen. Ik ben nu aan het kijken of ik dat in Leeuwarden ook kan gaan doen.

Veel gezelligheid, maar toch meer privacy

Ik stel hoge eisen aan mezelf. Met de studie, het sporten, bijbanen en mijn vrienden leef ik heel intensief. Juist daarom ben ik zo blij met Markt 058. Ik heb een eigen voordeur en kan mezelf volledig terugtrekken. Zo kan ik mijn rust pakken en af en toe een avond op tijd naar bed. Je hebt alle gezelligheid om je heen, maar toch meer privacy dan in een gewoon studentenhuis. Nu ik in Leeuwarden zit, hoef ik ook niet 3 uur op een dag te reizen. Die extra tijd kan ik goed gebruiken: ik denk nu ook na over een eigen bedrijfje.”

“Het is leuk om nu alles zelf in de hand te hebben: koken, wasjes draaien en je studie plannen.”

Studie komt wel goed

Tussen al die bezigheden moet er natuurlijk ook nog gestudeerd worden. Maar dat komt wel goed”. Ik wil international salesmanager worden in de agrarische sector, daar past deze studie precies bij. Bij het stagebedrijf van mijn vorige opleiding deed ik ook al sales. Ik bezocht daar klanten, ging mee naar beurzen in Nederland, Engeland en Duitsland. Maar ik ben nog maar 19. Ik wil eerst verder leren. Die baan is nu mijn bijbaan. Voorlopig ga ik even lekker studeren!”

Tips

Denk jij ook over een eigen studentenkamer? Dit zijn mijn tips:

  1. Gebruik je netwerk als je een kamer zoekt, wees niet bang om te vragen
  2. Check Google en Facebook, daar is ook veel te vinden
  3. Maak een begroting en plan werken, sparen en uitgaven, dan weet je waar je qua kosten aan toe bent. Op nibud.nl vind je een voorbeeldbegroting
  4. Kijk kritisch wat je nodig hebt voor de inrichting. Ga er eerst een weekje zitten, voordat je te veel geld uitgeeft
  5. Vraag je ouders om hulp bij alle inschrijvingen en formulieren en check of je goed verzekerd bent

Maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons. Zet de foto op Facebook en Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera!
Ja, ik doe mee Bekijk de actievoorwaarden
Polaroid

Hoe wil jij wonen?

Op kamers, in een oud boerderijtje of een tiny house: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een woonverzekering die bij je past. Je vult je FBTO Opstalverzekering aan met modules die bij jou passen. Met de FBTO Inboedelverzekering zijn ook je spullen verzekerd.

Ontdek meer De Eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun Eerste. Van hun eerste oldtimer tot hun eerste kangoeroewoning. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees hun verhalen.