Naar inhoud

De eerste studenten­kamer van Anouk

Anouk is twintiger en woont in een bejaardentehuis. Hoe is het om als jongere tussen oudere mensen te wonen?
28 oktober 2019

Op kamers met ouderen als buren

Bij het studentenhuis van de 20-jarige Anouk staan meer rollators dan fietsen gestald. En er gaan meer advocaatjes dan kratten bier doorheen. Hoe zit dat? Anouk woont op kamers in een zorgcentrum voor ouderen in Leeuwarden. Ze woont er gratis, in ruil voor twee weekenden per maand werken.

Solliciteren voor je studentenkamer

Anouk: “Toen ik ging studeren, wilde ik ook graag op kamers wonen. Zo kan ik genieten van het echte studentenleven. In een Facebook-groep kwam ik een bericht tegen waarin een kamer aangeboden werd in de Hofwijck. Dat is een zorgcentrum voor ouderen, vlakbij het centrum van Leeuwarden. In het centrum zijn ongeveer tachtig appartementen voor ouderen en twee studio’s. Deze studentenstudio’s zijn bedoeld voor twee studenten die ook meehelpen in het centrum. Deze manier van wonen wordt op meer plekken in Nederland aangeboden.
Anouk zit op bankje buiten

Mijn studie Social Work sluit goed aan bij deze manier van wonen

In de advertentie stond dat je gratis kunt wonen in de Hofwijck, als je twee keer per maand een weekend in het zorgcentrum zou werken. Dat sprak me aan, dus ik heb me aangemeld. Er was een echt sollicitatiegesprek, ze geven die kamer niet zomaar aan iedereen. Je moet laten zien dat je geschikt bent. Ik denk dat ik de kamer gekregen heb omdat mijn studie wel een beetje aansluit bij deze manier van wonen: ik studeer hbo Social Work, waarmee je opgeleid wordt tot sociaal werker. Je kunt dan later bijvoorbeeld met ouderen gaan werken.

Anouk zit op bank
Anouk in studentenkamer

Eigen schone keuken en badkamer

Inmiddels woon ik een jaar in mijn kleine studio. Het is niet zo heel groot, maar ik heb wel een eigen keukentje met een elektrische kookplaat. En een kleine badkamer. Voor mij dus geen studententaferelen met stapels vieze vaat en schoonmaakroosters waar niemand zich aan houdt. Ik heb alles voor mezelf: heel fijn. Mijn balkon deel ik met mijn buurmeisje. Dat is ook een vriendin van me, dus dat is heel gezellig. We zitten vaak bij elkaar op de kamer.

Socialer geworden door praatjes maken

In ruil voor mijn kamer werk ik om de week in de Hofwijck: ik zit achter de receptie, neem de telefoon op en maak de menu’s voor de week erna. ’s Middags en ’s avonds vind je me in de eetzaal: tafels dekken, afruimen en eten, koffie en borreltjes rondbrengen. Natuurlijk maak je dan ook een praatje met de ouderen. Ik ben een stuk socialer geworden doordat ik hier woon: ik maak veel sneller een praatje met mensen. Ik vind dit een hele leuke manier van wonen en werken tegelijk. En het is hartstikke handig, want toen ik in Leeuwarden kwam wonen, hoefde ik niet ook nog een baantje te zoeken. Al is het in tentamenweken wel een beetje druk. Er wordt echt op je gerekend en je kan niet zo makkelijk ruilen. Mijn buurvrouw en ik zijn de enige studenten.

Anouk zit bij receptie bejaardenwoning
Anouk maakt selfie

’s Nachts via de achteringang

Ik vind het echt een aanrader om als student te wonen en werken in een zorgcentrum. Het is een fijne manier om voor het eerst op jezelf te gaan wonen. Je woont niet in een schimmig steegje in de stad, maar hebt altijd mensen om je heen. En de reacties van anderen zijn ook heel grappig, als ik vertel waar ik woon. “In een bejaardenhuis?!” vragen ze dan. Er is hier 24/7 zorg aanwezig voor de ouderen, ook ’s nachts. Maar ik kom gerust om 4 uur ’s nachts thuis na een avondje stappen hoor. De verpleging is ook ooit jong geweest! En als we het echt bont gemaakt hebben, nemen we gewoon de achteringang. Komen we niemand tegen.

“Mijn oma vertelt aan iedereen die het maar horen wil dat ik haar kleindochter ben en hier ook woon.”

Oma als huisgenote 

Sinds kort heb ik een bijzondere ‘huisgenoot’: mijn oma is hier een paar maanden geleden ook komen wonen. We wonen bij elkaar in het bejaardenhuis, haha! Doordat mijn oma nu ook hier woont, zie ik haar regelmatig. Ik ga bij haar langs of we komen elkaar tegen in de zaal beneden. Ze vertelt dan ook aan iedereen die het maar horen wil dat ik haar kleindochter ben. Maar ook andere ouderen zien me soms als een kleindochter. Ze vinden het leuk om me te zien, we zwaaien naar elkaar en hebben leuke gesprekken. Soms gewoon een praatje over het weer, maar soms ook over vroeger. Je bouwt echt een band op met de bewoners.”

Tips

Wil jij ook een studentenkamer in een zorgcentrum? Dit zijn mijn tips!

  1. Er zijn verschillende woonzorgcentra in Nederland die dit aanbieden. Via Google vind je vaak meer informatie.
  2. Ik heb mijn kamer gevonden via een Facebookgroep. Meld je aan voor de studentenkamergroepen in jouw studentenstad om op de hoogte te blijven.
  3. Hou er rekening mee dat je om het weekend moet werken: je hebt dan weinig aan je weekend. Maar in ruil daarvoor woon je wel ‘gratis’!
  4. Investeer tijd in de andere bewoners. Het woonzorgcentrum is net een dorp: je wordt goed in de gaten gehouden en maakt regelmatig een praatje.
  5. Vergeet niet dat de mensen die in het zorgcentrum wonen al op leeftijd zijn. Soms overlijdt iemand: dat is heel verdrietig, maar het is wel deel van het leven hier. 

Maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons. Zet de foto op Facebook en Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera!
Ja, ik doe mee Bekijk de actievoorwaarden
Polaroid

Hoe wil jij wonen?

Op kamers, oud boerderijtje of tiny house: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een woonverzekering die bij je past. Je vult je FBTO Woonverzekering aan met modules die bij jou passen. Lees meer over onze woonverzekeringen.

Ontdek meer De Eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun Eerste. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jens, die in een oud kantoorpand woont.