Naar inhoud

De eerste duur­zame boswoning 

Wonen in het bos, in een duurzaam huis: voor Jos en Tanja kwam die droom uit. Zij verruilden hun woonboerderij voor een boshuis.
28 oktober 2019

Tanja & Jos wonen in het bos

Tijdens een wandeling komen Tanja en Jos een open plek in een bos tegen, vlakbij het dorp waar ze wonen. Er staat een oud houten huisje, maar wat vooral opvalt is de prachtige lichtinval. Als later blijkt dat ze op deze plek een eigen huis kunnen laten bouwen, verkopen ze hun woonboerderij en gaan aan de slag. Het resultaat? Een duurzaam, sfeervol boshuis op een sprookjesachtige plek.

Weg uit de Randstad

“Twintig jaar geleden hebben mijn man en ik de randstad al achter ons gelaten. Onze dochter was nog een baby’tje en we zochten rust, ruimte en stilte. Ons mooie huis aan het strand van Scheveningen ruilden we in voor een vervallen woonboerderij in de Achterhoek. Stap voor stap hebben we van die oude boerderij een duurzaam familiehuis gemaakt, waar ook onze andere twee kinderen geboren zijn. Een heel fijne plek. Maar de kinderen worden groot. De oudste is inmiddels al het huis uit. De jongste twee zijn vijftien en zeventien. Over een paar jaar slaan zij ook hun vleugels uit.”

“Voor ons was er maar één locatie: die open plek in het bos.”

Daarom wilden we de woonboerderij inruilen voor iets kleiners, waar we ook op latere leeftijd fijn kunnen wonen. En wat ons betreft was er maar één plek die in aanmerking kwam voor een nieuw huis: een open plek in het bos, waar op dat moment nog een oud houten huisje stond. De grond was in handen van Geldersch Landschap & Kastelen. We besloten om er eens naartoe te gaan om te gaan praten en binnen een half uur was het geregeld. Een heel stuk sneller dan we verwacht hadden! Toen moesten we echt serieus aan de slag: opruimen, de boerderij verkopen en een partij vinden die ons kon helpen met het bouwen van een houten huis. En dat allemaal binnen een jaar, want zolang hadden we gekregen van Geldersch Landschap & Kastelen.”

Tanja zit aan tafel van haar houten boswoning
Tanja staat tegen haar deurpost geleund

Van plaatje naar complete schets

Maar wat willen we eigenlijk bouwen? We beginnen met plaatjes en ideeën verzamelen. Voor ons was het heel logisch om alleen natuurlijke materialen te gebruiken, geen aardgas aan te laten sluiten en zoveel mogelijk energieneutraal te wonen, door bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp te gebruiken voor de verwarming. Daarnaast wilden we graag een mooi ontwerp dat precies past in het bos. Door een plaatje in een nieuwsbrief komen we op het spoor van de Woonpioniers, een modern ontwerpbureau dat onder andere modulaire woningen maakt: een soort bouwpakketten. Architect Daniël hoort onze wensen aan, bekijkt de schets die ik zelf heb gemaakt en gaat aan de slag. In een jaar tijd is alles geregeld: van de eerste schetsen tot het eindresultaat. Het huis is voor een groot deel gemaakt in de fabriek en werd op locatie in elkaar gezet. Het heeft geen fundering, maar staat gewoon op de zandgrond.

Iets nieuws erbij, iets ouds eruit

Ik noem het zelf altijd een tinyXL house: alles is heel compact, maar met 115 vierkante meter is het natuurlijk niet echt klein. We vonden het belangrijk dat iedereen een eigen plek heeft en dat we er ook met zijn vieren comfortabel kunnen wonen. Maar we hebben vier keer minder ruimte dan in de boerderij, dus dat betekende dat ik evengoed flink op moest ruimen. Ik heb goed nagedacht over welke spullen we wel en niet nodig hebben: dertig handdoeken zijn nergens voor nodig, net als een servies voor twaalf personen als je met zijn vieren bent. Er staat niet meer in de kasten dan we nodig hebben. Als er iets nieuws bij komt, moet er iets ouds uit. Zo zorg ik ervoor dat het huis overzichtelijk en netjes blijft.

Duurzaam leven in de natuur, vlak bij het dorp

We wonen hier sinds november 2018 en ik ben er nog elke dag blij mee. Het voelt alsof je elke dag op vakantie bent. We worden omringd door bos, we hebben een huisegeltje en een huiseekhoorn en maken heel bewust de seizoenen mee. Zomers leven we vooral buiten en ’s winters genieten we van de fijne sfeer in huis. Door al het hout en glas voelt het heel natuurlijk aan: het huis geeft energie. En het lijkt alsof we heel afgelegen wonen, maar via het achterpaadje staan we binnen vijf minuten midden in het dorp. Het huis is zo duurzaam mogelijk gemaakt: we hebben het heel goed geïsoleerd en verwarmen de benedenverdieping met vloerverwarming door de luchtwarmtepomp. De enige wens die niet in vervulling gegaan is, zijn zonnepanelen op het dak. Dat bleek in een bos te weinig op te leveren. Daarom hebben we nu stroom van zonnepanelen verderop.

“We hebben een huisegeltje en een huiseekhoorn.”

Het is helemaal ons huis. We hebben het zelf gemaakt, met de hulp van een heleboel andere mensen. We wonen op een ongelooflijk mooie plek, kunnen op een duurzame manier leven en hebben de vrijheid om te doen wat we willen doen. Ik heb de grote woonboerderij nog geen moment gemist!”

Tanja zit lachend op de bank met haar hondje op schoot
Tanja zit op de bank in haar boshuis

Tips

Droom jij ook van zo’n huis op een bijzondere plek? Dit zijn mijn tips:

  • Stop met dromen, maar ga aan de slag! Wat heb je nodig om je droom waar te maken?
  • Zoek naar andere oplossingen, als het kopen van een stuk grond niet haalbaar is: de plek waar wij wonen, pachten we.
  • Denk goed na over wat jij belangrijk vindt aan een zelfgebouwd huis. Door dat vooraf te bepalen en je niet te laten leiden door het grote aanbod, wordt het helemaal jouw huis.
  • Is je droomhuis niet haalbaar? Kijk eens of het samen met anderen wel lukt. Misschien lukt het wel als je samen met vrienden een huis laat bouwen.
  • Duurzaamheid wordt steeds belangrijker: zoek uit welke duurzame oplossingen bij jou en jouw huis passen, bijvoorbeeld via de Consumentenbond.
Check hoe het zit met een woonverzekering
Tanja zit aan tafel achter haar laptop met een kopje in haar handen

Maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons. Zet de foto op Facebook en Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera!
Polaroid

Hoe wil jij wonen?

Zelfbouwhuis of opgeknapte boerderij: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een FBTO Woonverzekering die bij je past. Je vult je FBTO Opstalverzekering aan met modules die bij jou passen, zoals de module Glasverzekering of de module Consument & Wonen. Met de FBTO Inboedelverzekering zijn ook je spullen verzekerd. Nieuwsgierig naar onze woonverzekeringen? Check het nu.

Misschien vind je dit ook interessant...