Naar inhoud

Gaslek in huis? Deze verzekering heb je nodig

Een gaslek kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten maken. Maar dan wil je natuurlijk wel dat dit vergoed wordt. Heb je een gaslek in huis? Schade als gevolg van een gaslek wordt gedekt door je opstalverzekering. Wat deze precies wel of niet vergoedt, lees je hier.

Zo ontstaat een gaslek in huis

Een gaslek ontstaat vaak doordat een slang niet goed is aangesloten of er een scheurtje in zit. Je hoeft dit niet altijd direct zelf te merken. Een flink gaslek ruik je wel. Maar een klein lek wordt soms ook pas later ontdekt. Bijvoorbeeld wanneer een monteur tijdens een controle van de meter ziet dat de druk te laag is.

Gaslek in huis verhelpen

Ontdek je zelf een gaslek? Sluit dan direct het gas af, gebruik geen vuur en wees voorzichtig met elektriciteit. Open je deuren en ramen zodat de ruimte goed geventileerd wordt en ga op zoek naar het probleem. Dit kan bijvoorbeeld door zeepsop te gebruiken, net als bij een lekke fietsband. Het zeepsop gaat bubbelen op de plek waar het lek zit.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het gaslek op een verborgen plek zit, bijvoorbeeld onder de vloer of achter de muur. In dat geval moet er een monteur bijkomen en zal misschien een en ander opengebroken moeten worden.

Gaslek in huis verzekeren

Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek. Mocht je dus een kapotte vloer of muur hebben, dan worden de kosten om dit te repareren vergoed.

Gaslek voorkomen

Een gaslek is natuurlijk enorm vervelend en zelfs gevaarlijk. Controleer daarom de gasaansluitingen in je huis regelmatig, in ieder geval iedere 2 jaar. Zie je kleine scheurtjes wanneer je de slang buigt? Dan kun je deze het beste zo snel mogelijk vervangen of laten vervangen. Het mag dan nu nog geen lek zijn, dat kan het binnenkort wel worden. Overigens moet een gasslang sowieso iedere 10 jaar vervangen worden.

Dit geldt ook voor andere plekken waar je gebruik maakt van gas. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiehuisje, de caravan of een boot. Ook daar is het belangrijk om regelmatig de slang te controleren.

Verzekeringen voor je huis

Naast een opstalverzekering, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld ook je inboedel te verzekeren. Zo heb je niet alleen je huis zelf, maar ook de spullen erin verzekerd. Wil je precies weten welke verzekeringen je nodig hebt voor je huis? Bekijk dan onze woonverzekeringen.