Naar inhoud

Kerkstraat 6 in Niekerk: Willem & Anja

Welkom op Kerkstraat 6. Hier wonen Anja en Willem. Ze genieten van hun zwembad. Heerlijk warm dankzij zonnepanelen.
21 augustus 2018

Welkom op Kerkstraat 6 in Niekerk, gemeente De Marne. Willem & Anja wonen met veel plezier in dit Groningse dorp met 72 inwoners. Ze zijn de 2e in het dorp met zonnepanelen op het dak. Zo verdienen ze de hoge energierekening van hun verwarmde zwembad weer terug. En het levert ze ook nog wat op. De kostbare zonnepanelen zijn gewoon verzekerd via hun woonhuisverzekering.

Welkom in 'Niekerk'

We rijden de Kerkstraat in en als we aanbellen op nummer 6 wordt er niet opengedaan. Als we omlopen weten we waarom. Willem & Anja dobberen lekker in hun verwarmde zwembad. Ze zijn helemaal zen. Willem steekt vrolijk zijn hand op; "Welkom in Niekerk"!

Een eigen huis, een plek onder de zon

"Het is zo lekker om een eigen zwembad te hebben. We hoeven niet naar een ander dorp om te gaan zwemmen", lacht Anja. Ze gebruiken hun zwembad veel en soms is het water best koud. Ze besluiten hun zwembad te verwarmen. Een goed idee. Tot ze de energierekening krijgen. "Daar schrokken we gigantisch van”, zegt Willem. De verwarming voor het zwembad verbruikt 3000 watt (dat is het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden van 2 personen) en staat 5 maanden per jaar aan. "We besloten zonnepanelen te nemen, dat levert nog wat op. Ook als het zwembad uit staat".

Weer een boom geplant

Willem & Anja besparen niet alleen kosten met hun zonnepanelen. Ze helpen de natuur ook een handje. Via een app kan Willem zien hoe. "In de app zie ik hoeveel Co2 uitstoot ik bespaar door zelf energie op te wekken. De app laat dat zien door een boom te planten. Als ik de app open en zie dat ik wéér een boom geplant heb, word ik helemaal blij", lacht hij. Van het geld dat ze besparen gaan ze op vakantie. "Onze vrienden wonen in Florida. Twee jaar geleden zijn we daar geweest en ik wil er graag weer naartoe". Anja weet ook wel raad met het geld dat ze overhouden. "Omdat vrouwen heel veel van winkelen houden, ga ik helemaal los om te shoppen".

Iedereen kan zelf energie opwekken

Willem is erg enthousiast over de techniek van de zonnepanelen. "Iedereen kan zelf energie opwekken. Of je nou een schuin- of een plat dak hebt. . Dat maakt niets uit". Zonnepanelen zijn niet goedkoop en dat is volgens Willem ook de reden dat mensen ze niet aan schaffen. "Tegenwoordig kun je ook aan huurkoop doen. Dat hebben wij ook gedaan". Anja vindt de zonnepanelen leuk maar wordt toch vooral blij van haar zwembad. En ook de kleinkinderen genieten er lekker van.

Zonnepanelen verzekeren

Anja & Willem zijn erg zuinig op hun zonnepanelen en maken ze regelmatig schoon. Het zou vreselijk zijn als de panelen beschadigen door storm of hagel. Bij FBTO zit dat zo: heb je een koopwoning? Dan zijn de zonnepanelen verzekerd met de FBTO Woonhuisverzekering tegen schade door storm, hagel, blikseminslag of brand en zelfs diefstal. Heb je een huurwoning? Dan zijn de panelen verzekerd met de FBTO Inboedelverzekering.

Welkom op Kerkstraat 6

In Nederland zijn meer dan 500 huizen met het adres Kerkstraat 6. Kerkstraat 6 is een serie van FBTO. Wat zie je als je de verhalen van deze bewoners vertelt? FBTO neemt een kijkje áchter de voordeur. En laat zien hoe ze wonen. Maar ook hoe de bewoners geld verdienen aan huis. 

Misschien vind je dit ook interessant...