Naar inhoud
zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen verzekeren & meer informatie

Waar let je op als je zonnepanelen koopt? Waar op het dak plaats je ze? Hoe zit het met subsidies? En kun je zonnepanelen verzekeren? Klik snel verder!
31 maart 2022

Zonnepanelen verzekeren & meer informatie

Stijgende energieprijzen, subsidies voor het verduurzamen van je huis, energielabels. Het is niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Maar waar moet je op letten bij de aankoop? Waar op het dak plaats je ze eigenlijk? En hoe zit het precies met je woonverzekering? Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen

De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zwart of blauw. De zwarte zonnepanelen zijn van monokristallijn. De blauwe zijn van polykristallijn en vaak iets goedkoper, maar het rendement is ook wat minder. Je kunt ook kiezen voor buigzame zonnepanelen of zonnepanelen verwerkt in dakpannen. Die zijn minder opvallend, maar ook een stuk duurder.

Daarnaast kies je voor een omvormer, zodat je het stroom ook daadwerkelijk kunt gebruiken. De installateur of leverancier waar je jouw panelen koopt, zal je advies kunnen geven hierover. Dit is namelijk ook afhankelijk van de zonnepanelen die je kiest.

Dakscan laten doen

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar het is altijd verstandig om vooraf een check te doen. Een dakscan bijvoorbeeld, dat doe je gemakkelijk online. Aan de hand van je postcode en huisnummer wordt dan berekend hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen en waar. Daarnaast zie je direct een schatting van de opbrengst, de investering die je doet en wat je jaarlijks bespaart aan energiekosten. 

Hoeveel zonnepanelen

Je hebt ongeveer 10 zonnepanelen nodig om een gemiddeld stroomverbruik op te vangen. Maar het kan natuurlijk best zijn dat jij meer of juist minder verbruikt dan een gemiddeld gezin. Het is daarom altijd verstandig om je huidige stroomverbruik op te vragen en dit te vergelijken met de verwachte opbrengst van je zonnepanelen. Zo kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel zonnepanelen jij ongeveer nodig hebt.

Plat dak of schuin dak?

Je kunt zonnepanelen op verschillende plekken laten plaatsen. Goed om te weten: hoeveel zonne-energie de panelen opbrengen is onder meer afhankelijk van de plek waar de panelen liggen. Een schuin dak richting het Zuiden is het meest ideaal. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen op een plat dak niks opleveren. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen die op een soort standaard geplaatst worden. Het voordeel hieraan is dat je zelf de ideale hoek kunt kiezen, zodat er zoveel mogelijk zon op schijnt.

Tips voor een hoger rendement

Voorkom vogelpoep, regel verlichting en schrik niet van bewolkte dagen. Met deze tips haal jij het meeste uit je zonnepanelen.
Lees het hele bericht
zonnepanelen verzekerd tips

Kosten van zonnepanelen

Door de stijgende populariteit zijn er steeds meer plekken waar je zonnepanelen kunt kopen. Het is daarom zeker verstandig om bij verschillende aanbieders offertes op te vragen voor je een keuze maakt. Gemiddeld betaal je tussen de € 4.000,- en € 6.000,- voor 10 zonnepanelen, zonder btw. Een flinke prijs, daarom is het slim om je te verdiepen in regelingen waar je misschien gebruik van kunt maken om geld terug te krijgen. Heb je een offerte ontvangen? Dan kun je berekenen hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. Dit heet de terugverdientijd. Verderop op deze pagina lees je hier meer over.

Subsidies voor zonnepanelen

Er is op dit moment geen landelijke subsidie waar je gebruik van kunt maken om zonnepanelen te kopen. De subsidie voor zonnepanelen wordt lokaal geregeld. Dat betekent dat iedere gemeente zelf bepaald of ze subsidie geven en hoeveel. Of wat de voorwaarden zijn. Check dit dus even op de website van de gemeente waar je woont. Dat kan je een hoop geld schelen.

Btw terugvragen

Een andere regeling waardoor de zonnepanelen goedkoper worden, is het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Omdat jij stroom terug levert, ziet de Belastingdienst jou als ondernemer. Je kunt dan gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) en de btw die je hebt betaald over je zonnepanelen terugkrijgen. Dit is 21% dus dat kan oplopen tot een behoorlijk bedrag. Hoe het terugvragen van die belasting precies werkt, vind je op de website van de Belastingdienst.

Rendement & terugverdientijd

Voor je kunt bepalen of zonnepanelen voor jou een goede investering zijn, is het slim om de terugverdientijd te berekenen. Je betaalt een prijs voor zonnepanelen. In ruil daarvoor betaal je minder aan de energiemaatschappij. Je kunt ongeveer berekenen hoeveel jaar je nodig hebt om het geld dat je voor de zonnepanelen hebt betaald terug te verdienen. De terugverdientijd is onder meer afhankelijk van:

  • Hoe duur je zonnepanelen waren
  • Hoe vaak de zon schijnt
  • Hoeveel geld je krijgt voor het terugleveren van energie
  • Het rendement van je zonnepanelen

Gemiddeld duurt het ongeveer 7 jaar voor je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend. Heb je een koophuis? Dan is het dus best verstandig om je te bedenken hoe lang je nog in de woning wilt blijven wonen. Denk er hierbij wel aan dat zonnepanelen op je dak de waarde van je huis kunnen verhogen. Het is kan dus alsnog rendabel zijn als je binnen die 7 jaar je huis verkoopt. 

Zonnepanelen huren

Vind je zonnepanelen kopen een te grote stap? Of is de investering te groot? Dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Goed om te weten: de verzekering wordt dan vaak geregeld door het bedrijf waar je de panelen huurt. Dat scheelt vast weer.

Zonnepanelen verzekeren

Het is dus niet goedkoop, zonnepanelen. En omdat ze altijd buiten liggen, worden ze blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Je wilt ze dan natuurlijk goed verzekerd hebben. Bijvoorbeeld tegen brand, blikseminslag, stormschade of diefstal. Hoe je dat doet? Dat ligt eraan of je in een koophuis woont of dat je je huis van iemand huurt.

  • Opstalverzekering
    Heb je een koophuis? En wil je zonnepanelen kopen? Dat hoef je niet aan ons door te geven. De zonnepanelen zijn automatisch meeverzekerd met je opstalverzekering van FBTO. Goed om te weten: om meeverzekerd te worden, moeten zonnepanelen wel vastzitten aan het dak van je huis. Daarnaast moeten ze met leidingen verbonden zijn aan het huis.
  • Inboedelverzekering
    Huur je een woning? Dan heb je waarschijnlijk geen opstalverzekering. De verhuurder is dan namelijk verzekerd voor eventuele schade aan het huis zelf. Laat je zelf zonnepanelen op je huurwoning installeren? En wil je die graag verzekeren? Dan heb je een inboedelverzekering nodig. Bij FBTO zijn je zonnepanelen hierop meeverzekerd als ze vast zitten aan het dak.

Niet verzekerd

Soms wordt de schade aan je zonnepanelen niet vergoed. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schade die je niet kunt zien, zoals haarscheurtjes of zogenaamde microcracks. Daarnaast vergoeden we geen schade die is ontstaan door:

  • Verkeerde installatie van de zonnepanelen
  • Storingen aan je zonnepanelen, bijvoorbeeld in de omvormer

Verminderd rendement

Als de zonnepanelen eenmaal op je dak liggen, zul je er waarschijnlijk niet vaak meer naar omkijken. Eventuele schade valt dan vaak niet direct op. Je kunt schade bijvoorbeeld ontdekken door een verminderd rendement. Zie je aan het einde van de maand dat je zonnepanelen ineens flink minder hebben opgebracht dan gedacht? En heeft de zon wel gewoon geschenen? Dan zou er sprake kunnen zijn van een schade. Goed om te weten: hoe ouder de zonnepanelen, hoe minder rendement. Een verlies aan rendement wordt dan ook niet vergoed door je verzekering.

Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan kun je gemakkelijk online schade melden, 24 uur per dag en 7 dagen per week. We helpen je zo snel mogelijk.

Zonne-energie terug leveren, salderen

Op een behoorlijk zonnige dag in de zomer, komt er flink wat zonne-energie binnen via jouw panelen. Het kan dan goed zijn dat je die energie niet allemaal gebruikt. De zonnestroom die je niet hebt gebruikt, wordt terug geleverd. Je krijgt hiervoor dezelfde prijs als de prijs die je betaalt voor stroom. Het wordt dus tegen elkaar weggestreept, salderen heet dat.

Goed om te weten: de regering wil deze regeling, de salderingsregeling, afbouwen. Misschien vanaf 2023, maar misschien ook pas later. Je krijgt dan minder geld voor de stroom die je terug levert. Dit kan effect hebben op je terugverdientijd.

Verzekering afsluiten

Je betaalt niets extra’s voor je inboedel- of opstalverzekering omdat je zonnepanelen hebt. Deze zijn gewoon meeverzekerd. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je maandelijks betaalt voor jouw verzekering. Afsluiten kan direct online.