Naar inhoud
een

Elektrische fiets verzekeren: de opties

Je bent dol op je elektrische fiets, daarom wil je hem verzekeren. We zetten de opties voor je op een rij.
30 juni 2021
Tientallen kilometers fiets je erop, honderden misschien zelfs. Die elektrische fiets is je beste maatje. Zeker in de zomer. Zonnetje op je bol en fietsen maar. Je wilt er dus niet aan denken dat je hem kwijtraakt, die fiets. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan kun je maar beter goed verzekerd zijn. Er zijn verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een fietsverzekering, maar in sommige gevallen kun je ook vertrouwen op je woonverzekering. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Moet je een elektrische fiets verzekeren?

Niet iedereen verzekert zijn fiets. En soms hoeft dat ook niet. Als je meters maakt op een gammele stadsfiets die je tweedehands voor een paar tientjes op de kop hebt getikt bijvoorbeeld. De verzekering is dan waarschijnlijk duurder dan de fiets zelf. Maar bij een elektrische fiets ligt dat anders. Die kosten vaak minstens € 1000,-. Dat kan dus zeker uit, als ‘ie gestolen wordt.

Overigens is het bij fietsen die trapondersteuning geven als je harder gaat dan 25 kilometer per uur sowieso verplicht om een verzekering af te sluiten tegen aansprakelijkheid. Dit is namelijk officieel een motorrijtuig. Je hebt daarom een WA-verzekering nodig. Je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering verzekert geen schade die wordt gemaakt met een motorvoertuig zoals een elektrische fiets. 

Je inboedelverzekering

Een andere optie voor het verzekeren van je elektrische fiets is je inboedelverzekering. Dikke kans dat je die al hebt, want daarmee stel je de spullen in je huis veilig. Zo ben je verzekerd als er bijvoorbeeld brand uitbreekt of ingebroken wordt. Je elektrische fiets valt onder de inboedelverzekering als hij binnen staat, in huis dus.

Goed om te weten: ook als je elektrische fiets in een garage of hok mét slot staat, valt dit onder je inboedelverzekering. Zit er geen slot op? Dan heb je een fietsverzekering nodig.

Je elektrische fiets in huis

Lekker de hort op met de nieuwe buurman? Als je elektrische fiets in huis staat, valt hij gewoon onder je inboedelverzekering. Scheelt weer!

Een fietsverzekering

De meeste zekerheid heb je met een speciale fietsverzekering voor je elektrische fiets. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd als je fiets gestolen wordt terwijl hij voor een winkel geparkeerd staat. Of als hij beschadigt door een aanrijding of val. Check voor je een fietsverzekering afsluit wel goed de voorwaarden, deze kunnen per verzekeraar nogal verschillen.

Kosten elektrische fiets inboedelverzekering

Ben je eruit en wil jij je fiets thuis verzekeren met een inboedelverzekering? Goed nieuws: als je al een FTBO Inboedelverzekering hebt, dan valt hij gewoon onder je huidige verzekering en hoef je dus niets te doen. Nee, je betaalt ook niets extra’s. Heb je nog geen inboedelverzekering? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel dat per maand kost.

Misschien vind je dit ook interessant...