Naar inhoud

Elektrische fiets: verzekeren of niet?

Hilde (67) kocht een elektrische fiets en vroeg zich af: moet je die verzekeren? Of hoort je fiets bij de inboedel?
24 juli 2019

Hilde (67) fietst graag door het prachtige Limburg. Maar de heuvels lijken steeds steiler nu ze een dagje ouder wordt. Daarom kocht ze een nieuwe fiets, mét accu. Toen ze deze grote uitgave deed, vroeg ze zich iets af: moet je een elektrische fiets verzekeren? Lees of je elektrische fiets bij de inboedelverzekering hoort of niet.

Een grote uitgave

Hilde vertelt: “Ik moest best even sparen voordat ik een elektrische fiets kon kopen. De tweewieler die ik op het oog had, kostte ondanks een flinke korting namelijk meer dan € 2000,-. Maar toen ik een proefritje maakte, besloot ik meteen dat de fiets het waard was en rekende ik af. Nu zoef ik de heuvels in mijn dorp zo op. Vooral met zware boodschappen is de trapondersteuning een uitkomst.”

De hoge kosten zorgen er wel voor dat Hilde extra voorzichtig met de fiets omgaat. “Ik zet hem altijd goed op slot en als het kan in een afgesloten ruimte. Ik rijd er alleen zelf op en geef hem elke week een poetsbeurt.”

Een elektrische fiets verzekeren

Na de koop had Hilde nog een vraag voor haar verzekeraar. Want moet je een elektrische fiets verzekeren voor diefstal of schade? Als de elektrische fiets in een garage of hok staat, hoort het bij de inboedelverzekering. Verzekeraars hebben bij diefstal vaak wel aanvullende voorwaarden zoals inbraakschade aan de garage of het hok. Dit geldt in ieder geval als de garage op een ander adres is. Staat de fiets in een garage op hetzelfde adres als het huis? Dan moet de garage op slot kunnen.

Kan jouw elektrische fiets niet in een garage of hok staan dat op slot kan? Dan ben je alleen verzekerd als je een aparte fietsverzekering hebt. Je hebt dan vaak wel een gecertificeerd slot nodig. Check even bij je fietsverzekeraar hoe dat precies zit. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Tijd voor een toertocht

Toen Hilde meer las over de inboedelverzekering, zag ze ook een buitenshuisverzekering. Die is interessant als je op pad gaat. Want veroorzaak je onderweg per ongeluk zelf schade aan je spullen? Dan krijg je een vergoeding. Waar je ook bent in Nederland. Goed om te weten: je fiets is niet verzekerd met de buitenshuisverzekering.

Hilde is meteen enthousiast over de buitenshuisverzekering, want ze trekt er elk jaar een weekje op uit met de fiets en neemt dan ook een hoop spullen mee. “Je maakt me niet blijer dan met een fietsvakantie in eigen land. De natuur hier is prachtig! Ik versta de mensen en weet precies welke boodschappen ik waar kan halen. De vakantievoorbereidingen bestaan uit het regelen van een goede campinguitrusting en de nodige proviand. Dit jaar ga ik ook een buitenshuisverzekering afsluiten, zodat de spullen die ik op fietsvakantie bij me heb, uitgebreid verzekerd zijn ”

Dure spullen en de inboedelverzekering

Een nieuwe fiets is niet het enige dat Hilde het afgelopen jaar aanschafte. Haar televisie was namelijk nodig aan vervanging toe. Ook deze uitgave riep een vraag bij Hilde op: moet je je inboedelverzekering aanpassen na een grote uitgave? Lees in onze blog wanneer je verzekering aanpassen verstandig is.

Misschien vind je dit ook interessant...