Naar inhoud

Woonverzekering afsluiten: waar let je op?

Je gaat verhuizen, hebt nieuwe waardevolle spullen gekocht of je partner is bij je in komen wonen. Wat je situatie ook is: je wilt zeker weten dat je goed verzekerd bent. Bij storm, diefstal of als je tijdens het stofzuigen die mooie grote tv kapot omstoot. Daarom zoek je een woonverzekering. Maar wat houdt dat precies in? En waar let je eigenlijk op bij een woonverzekering afsluiten? Je leest het hier.

Wanneer moet je een woonverzekering afsluiten?

Goede vraag. Er zijn 3 verschillende verzekeringen die vallen onder je woonverzekering. Een inboedelverzekering voor je spullen, een opstalverzekering voor je woning en een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan spullen van een ander. Welke van de 3 je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. 

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je je huis tegen schade door bijvoorbeeld blikseminslag, brand of een hevige storm. Onder opstal valt alles wat je niet uit je huis kunt halen zonder dat er schade ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een gelijmde vloer, inbouwkoelkast of zonnepanelen. Ook je garage en tuin vallen onder de opstalverzekering, hier hoef je dus geen aparte woonverzekering voor af te sluiten.

Wanneer sluit je hem af?

Een opstalverzekering hoef je alleen af te sluiten als je een koophuis hebt. Dit is vaak ook vereist bij het regelen van een hypotheek. Als je huurt, dan heeft de eigenaar van je woning deze als het goed is dus afgesloten. Koop je een appartement? Dan valt de opstalverzekering vaak onder de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen ín je huis. Eigenlijk valt hieronder alles wat niet vastzit aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan meubels, de vloerbedekking en gordijnen. Of die mooie grote tv dus. Zelfs kleine huisdieren vallen onder de inboedelverzekering.

Wanneer sluit je hem af?

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar als je een woonverzekering gaat afsluiten, is het wel verstandig om ook aan de inboedel te denken. Misschien heb je niet het gevoel dat je veel waardevolle spullen in huis hebt, maar ga alles maar eens na. Een duur bed, grote bank, mooie eetkamerstoelen en luxe telefoon kunnen bij elkaar al een behoorlijk bedrag opleveren. Kun je dat zelf opnieuw betalen als het verwoest of gestolen wordt?

Buitenshuisverzekering

Goed, met een inboedelverzekering heb je de spullen in je huis dus goed verzekerd. Maar wat als je je spullen meeneemt naar buiten? Wat gebeurt er als je die goede laptop laat vallen of als je fototoestel in de zee belandt? Daarvoor is de Buitenshuisverzekering. De naam zegt het al: hiermee verzeker je spullen die je meeneemt buiten huis. Kies zelf je verzekerd bedrag en je eigen risico.

Module Allrisk

Met de inboedelverzekering van FBTO verzeker je schade door brand, inbraak, storm en neerslag. Maar soms laat je per ongeluk iets vallen. Je tablet bijvoorbeeld. Of je morst rode wijn op je vloerkleed. Die schade wordt vergoed door de module All risk. Standaard is je eigen risico voor de module All risk inboedel € 150,-. Dit is je eigen risico per gebeurtenis. Je kunt ervoor kiezen je eigen risico te verhogen naar € 300,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Met een eigen risico betaal je de eerste kosten zelf.
 

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een opstal- en inboedelverzekering zit je wel goed qua woonverzekeringen toch? In principe wel, maar er is nog een 3e optie waar je over na kunt denken: de aansprakelijkheidsverzekering. Want wat als je per ongeluk die dure vaas bij oma omstoot? Je dochtertje een glas water leegt op de laptop van een vriend? Of de hond iets te enthousiast tegen de buurvrouw opspringt, waardoor zij haar enkel breekt? Het gaat dan niet om je eigen spullen, maar de schade kan wel aanzienlijk zijn.

Wanneer sluit je hem af?

Ook een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Je kunt hem afsluiten alleen voor jezelf of ook voor gezinsleden. Zelfs logees en studerende kinderen vallen binnen de dekking. Zo weet je zeker dat schade die jij of je gezinsleden veroorzaken aan iemand anders of zijn of haar spullen vergoed wordt.

De juiste woonverzekering afsluiten

Wil je een woonverzekering afsluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan wat wel of niet verzekerd is. Zo zijn zonnepanelen bij FBTO standaard meeverzekerd in je opstalverzekering, maar dit geldt lang niet overal. Ook wordt er vaak een bepaalde afschrijving gerekend per product dat je wilt claimen uit je inboedelverzekering. Dit betekent dat het product minder waard wordt naarmate het langer geleden is dat je het kocht.

Andere handige vragen om in gedachten te houden bij het afsluiten van een woonverzekering:

  • Kun je dag en nacht schade melden?
  • Hoeveel is je inboedel waard?
  • Heb je een eigen risico als je een schade claimt?
  • Zijn alle huisdieren meeverzekerd?
  • Heb je kostbare producten en in huis die je apart moet bijverzekeren?

In ieder geval geldt: check goed de polisvoorwaarden voor je een woonverzekering afsluit. Alleen zo kun je goed bepalen welke verzekering het beste bij jou past. Natuurlijk helpen wij je daar ook met alle liefde bij. Neem gerust contact met ons op!