Naar inhoud

Hagelschade aan zonnepanelen, en nu?

Guur weer is niet heel ongebruikelijk in Nederland, maar als je zonnepanelen hebt misschien niet heel prettig. Een beetje sneeuw kunnen ze nog wel verdragen, maar wat als er hagelstenen ter grootte van pingpongballen uit de lucht komen? Lees hier precies wat je moet doen met hagelschade aan je zonnepanelen.

Hagelschade en zonnepanelen

Schade aan je zonnepanelen wordt in principe vergoed door je opstalverzekering. Bij FBTO hoef je hiervoor geen aanvullende verzekering of module af te sluiten. Het valt binnen de standaard dekking. Als ze ten minste vastzitten aan je huis. Zo zijn je zonnepanelen goed verzekerd, zonder dat je daar extra premie voor betaalt.

Hoe ontstaat schade?

Goede verzekering of niet, het blijft natuurlijk vervelend als er schade ontstaat aan de panelen. Gelukkig is die kans vrij klein. Zonnepanelen worden erg goed getest door de fabrikant, onder de meest extreme omstandigheden. Daarnaast worden de zonnecellen beschermd door gehard glas en plexiglas, wat tot wel 5 keer sterker is dan normaal glas. Hagelschade aan zonnepanelen is dus zeldzaam.

Minder rendement

Omdat de panelen op het dak liggen, zal je eventuele schade misschien niet direct opmerken. Vaak wordt dit gezien aan een verminderd rendement aan het einde van de maand. Toch is een lager rendement niet per se een teken van schade. Zo wordt het rendement ook lager naarmate de zonnepanelen verouderen. Een verlies aan rendement wordt dan ook niet vergoed door je verzekering.

En natuurlijk betekent een maand met minder zon ook een lagere opbrengst. Een lager rendement is dus geen reden om nieuwe zonnepanelen te laten plaatsen. Dit dekt de verzekering dan ook niet.

Rendement verhogen

Merk je dat je zonnepanelen langzaam minder op beginnen te leveren? Dat kan. De grootste veroorzaker van een lager rendement is simpel: viezigheid. Doordat de zonnepanelen vies worden, kunnen ze het zonlicht minder goed absorberen. Het resultaat? Minder rendement. Er zijn speciale bedrijven die je kunt inschakelen om je panelen schoon te maken. Zo is het snel weer goed geregeld.

Schade aan zonnepanelen voorkomen

Veroudering en bewolking, daar valt niet veel aan te doen. Maar schade kun je wel proberen te voorkomen. Misschien heb je wat aan onderstaande tips:

  • Laat de zonnepanelen installeren door een goede installateur. Doe van tevoren research op internet of vraag advies in je omgeving. Zeker wanneer de panelen op een schuin dak geplaatst worden is dit belangrijk. Slecht geïnstalleerde panelen kunnen lekkage veroorzaken of zelfs van het dak afwaaien bij een hevige storm.
  • Maak na de installatie foto’s en controleer vervolgens regelmatig of de panelen nog goed liggen. Doe dit natuurlijk wel op een veilige manier. En niet als het bijvoorbeeld regent buiten. Je kunt voor de controle ook een installatiebedrijf inschakelen.
  • Kijk regelmatig of er geen lussen in de kabels zijn gekomen. Dit kan gevaarlijk zijn bij onweer.
  • Let er ook op dat de kabels in de daarvoor bedoelde buizen liggen en zo beschermd worden tegen bijvoorbeeld regen, onweer en hagel.
  • Beginnen de zonnepanelen te klapperen als het waait? Dan kan het zijn dat de beschermingsrubbers verouderd zijn en vervangen moeten worden. Doe dit zo snel mogelijk, om eventuele schade te voorkomen.

Toch hagelschade aan zonnepanelen?

Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd zijn dat er schade ontstaat. Ze liggen immers op je dak en zijn dus kwetsbaar voor bijvoorbeeld kastanjes die in het najaar van de boom vallen of – inderdaad – een flinke hagelbui. Wat doe je als je hagelschade aan je zonnepanelen hebt?

  1. Maak zoveel mogelijk duidelijke foto’s van de schade. Zo kan onze schadeafdeling goed bepalen hoe deze het beste opgelost kan worden.
  2. Neem contact met ons op. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, via WhatsApp of in MijnFBTO.

Opstalverzekering afsluiten

Ben je benieuwd naar wat een opstalverzekering kost in jouw situatie? Je berekent de premie gemakkelijk binnen 2 minuten. En je betaalt dus geen extra premie voor die zonnepanelen. Dat scheelt weer!