Naar inhoud

Pollenfilters tegen hooikoorts? 1 april!

FBTO introduceerde een hippe pollenfilter voor de neus. Helaas.... het was onze 1 aprilgrap dit jaar.
2 april 2019

Eindelijk iets tegen hooikoorts, zou je denken! We introduceerden een pollenfilter voor de neus. In verschillende kleuren en een hippe uitvoering. Veel mensen reageerden enthousiast. Maar helaas, het was onze 1 april grap dit jaar...

Hier bij FBTO zijn er verschillende collega’s die last hebben van hooikoorts. Proesten, snuiten en ha,ha,ha, hatsjie…! Irritant. Wat doe je er nu écht aan en wat helpt? En wat zit er in de FBTO Zorgverzekering? Tijd voor een hooikoortsblog.

Veel pollen springen een gat in de lucht op zonnige warme dagen

Het hooikoortsseizoen is vroeg begonnen dit jaar. Vooral berkenpollenpatiënten moeten het ontgelden. Want door de hoge temperaturen in februari en maart komen de eerste berkenbomen nu al in bloei. Een warme winter zorgt ervoor dat de natuur eerder tot bloei komt. Op zonnige, warme dagen met veel wind is de kans op pollen in de lucht groter.

Hooikoorts zorgt voor:

 • Neusklachten, zoals jeuk, niesbuien of een loopneus
 • Hoofdpijn
 • Oogklachten, zoals jeukende en branderige ogen
 • Hoestklachten
 • Irritatie van de huid.

Wat kun je zelf aan deze klachten doen?

Zoenen schijnt te helpen, een gin-tonic drinken of een pissebed eten… Fabeltjes? Wat we zeker weten is dat deze tips helpen tegen hooikoortsklachten:

 • Zet een zonnebril op: dit beschermt je ogen tegen rondvliegende pollen
 • Wrijf niet in je ogen! Met hooikoorts heb je vaak last van jeukende ogen. Als je gaat wrijven, worden je klachten erger
 • Douche voor je gaat slapen: zo spoel je pollen van je af
 • Houd je ramen (zoveel mogelijk) dicht. Zorg wel voor toevoer van frisse lucht
 • Droog je was binnen: dit voorkomt dat er pollen op kleren gaan zitten
 • Drink kruidenthee: zoals kamille-, gember en pepermunt-thee

Gaan je klachten niet over?

Bij vervelende hooikoortsklachten is je huisarts het 1e aanspreekpunt. Ga je naar de huisarts? Dan worden de kosten van het consult bij de huisarts van je FBTO Zorgverzekering vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt dan geen verplicht-of vrijwillig eigen risico. Verwijst je huisarts je door voor een bloedonderzoek of schrijft hij/zij medicijnen voor? Dan vallen deze kosten wel onder je verplicht-of vrijwillig eigen risico.

Voor zelfzorgmiddelen krijg je geen vergoeding

Ben je goed geholpen met een middel wat je zonder recept bij de drogist of apotheek haalt. Fijn! Deze middelen noem je zelfzorgmiddelen. Deze middelen betaal je zelf.

Eigen bijdrage en eigen risico bij voorgeschreven medicijnen

Krijg je van je (huis)arts medicijnen voorgeschreven. Dan kan het zijn dat je hier een eigen bijdrage voor moet betalen. Vallen de kosten van de voorgeschreven medicijnen onder de 1e medische kosten dit jaar? Houd er dan rekening mee dat wij dit bedrag verrekenen met je verplicht eigen risico en eventueel vrijwillig eigen risico.

Heb je de module Alternatieve geneeswijzen

Staat de module Alternatieve geneeswijzen van je FBTO Zorgverzekering aan? Dan kun je ook kiezen voor acupunctuur of een homeopaat. Want ook hier geldt: Jij kiest. Met deze aanvullende module worden ook bezoekjes aan een alternatief arts (pdf) vergoed. Ook nota’s voor homeopathische en antroposofische geneesmiddelen mag je aan ons toesturen. Meer weten over wat je vergoed krijgt bij welke zorgverlener ? Bezoek onze pagina met alle informatie over de module Alternatieve Geneeswijzen.

Check ook de website Hooikoortsradar om te zien waar pollen waaien. Sterkte de komende tijd...

Misschien vind je dit ook interessant...