Naar inhoud

Bevrijdingsfestival met onze Anne-Willem

Onze collega's van de Klantenservice vertellen over hun passie. Dit keer: Anne-Willem over het Bevrijdingsfestival.
4 mei 2017

Anne-Willem werkt op onze Klantenservice. Daar zet hij zich iedere dag in voor jou als klant. Maar Anne-Willem doet er ook nog iets naast. Het organiseren van het jaarlijkse Bevrijdingsfestival in Leeuwarden bijvoorbeeld. Is alles geregeld voor 5 mei? We gingen even langs om te polsen!

Naast FBTO ook aan de slag voor het Bevrijdingsfestival. Vertel ‘ns!

“Het is allemaal begonnen met een uit de hand gelopen stage bij het Fries StraatFestival. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf en werk voor een groot aantal evenementen hier in Friesland.”

Hoe ziet een werkdag voor het Bevrijdingsfestival eruit?

“Dat hangt af van het festival en welke rol je daar hebt. Je begint de dag eigenlijk altijd met een korte doorloop van het draaiboek. Daarna zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk voorbereidingen hebt getroffen om de dag volgens het draaiboek soepel te laten verlopen. De rest van de dag staat in het teken van beslissingen nemen over situaties die niet in het draaiboek zijn opgenomen. Dat zijn er nogal wat. Maar hierdoor verveelt dit werk nooit!”

Dit doe je niet helemaal alleen toch?

“Gelukkig niet! We werken met een bestuur dat bestaat uit 7 mensen die de visie, missie en doelen van het festival uitzetten en bewaken. Ikzelf ben verantwoordelijk voor alle vrijwilligers. In deze functie maak ik onderdeel uit van het productieteam. Dit team bestaat uit 9 personen en bouwt het festival op, laat het draaien en breekt het vervolgens weer af.”

Het Bevrijdingsfestival duurt 1 dag, maar hoe lang ben jij al bezig met de organisatie?

“Ik ben 3 maanden geleden begonnen met de voorbereidingen. De grootste druk ligt voor mij in de maand voorafgaand aan het festival. En de festivaldag zelf natuurlijk!”

Hoeveel mensen helpen mee?

“Dat weet ik precies. Omdat ik de catering van alle in- en externe partijen moet regelen. Voor dit festival zitten we rond de 250 maaltijden. Dus 250 man. Hiervan bestaat een groot deel, ongeveer 150 man, uit vrijwilligers. Die hebben we op verschillende plekken geworven. Denk aan sportverenigingen, culturele instellingen, maar ook scholen. Daarnaast heb ik gelukkig ook een eigen te gekke groep vrijwilligers opgebouwd de afgelopen paar jaar!”

Wat is jouw drive om hieraan mee te doen?

“Ik ben in de loop van de jaren verliefd geworden op de mentaliteit en de mensen in de culturele sector. Je bent echt een onderdeel van iets tastbaars. En ik heb hier zelf ook grote invloed op. Dit is enorm spannend, maar dit valt in het niet bij de hoeveelheid voldoening en plezier die ik uit het werk haal. Ook vind ik dat alle cultuur die de wereld rijk is momenteel wel een handje kan gebruiken. Het werk dat ik doe maakt mensen blij. Want het Bevrijdingsfestival is een dag van lachen, vervoering en verbondenheid.”

En wat moeten wij aankomende vrijdag écht niet missen?

“Nu kan ik natuurlijk een paar headliners als Direct en De Jeugd van Tegenwoordig noemen… Maar ga vooral ook naar de 3 talent stages die we hebben. Er zijn veel talentvolle muzikanten die komen, zoals Tolls. We hebben ook nog een prachtige theatervoorstelling: Oorlogskind. Daarmee verwelkomen we ook theater op het festival. Zelf ben ik een klein beetje fan van de jongens van Broken Brass Ensemble. Want ben je op zoek naar een feestje? Dan moet je bij hen zijn!”

Kun je de avond ervoor nog wel slapen?

“Meestal maak ik inderdaad een korte nacht. Maar dat is vooral omdat ik er gewoon heel veel zin in heb!”

Tot slot: wat voor weer heb je geregeld?

“30 graden, strak blauwe hemel en een zwoel zomerbriesje. Al weet ik niet of het nog op tijd wordt geleverd..."

Zoek op bevrijdingsfestivals.nl een Bevrijdingsfestival bij jou in de buurt!

Misschien vind je dit ook interessant...