Naar inhoud

Vakantie geboekt naar een Zika-gebied?

Je gaat op vakantie naar Zuid-Amerika. Dan hoor je over het Zika-virus. En je blijkt zwanger... Wat doe je?
11 februari 2016

Vakantie geboekt naar Zuid-Amerika? Prachtige bestemming! Maar daar heerst nu het besmettelijke Zika-virus. En nu blijk je zwanger. Kan je vakantie nog wel doorgaan? En hoe ben je verzekerd als je ziek wordt?

Ik ben zwanger. Kan ik mijn reis annuleren?

Heb je een reis geboekt? En ontdek je daarna dat je zwanger bent? Dan mag je de vakantie annuleren volgens de voorwaarden van de annuleringsverzekering. Ben je toch naar een gebied gereisd waar het Zika-virus is? En besluit je eerder naar huis te gaan. Dan krijg je geen vergoeding. Goed om te weten dat je moet beslissen voor je vertrekt dus!

Ik krijg het Zika-virus op vakantie. Wat moet ik doen?

Zwanger of niet: word je op vakantie ziek en ga je naar een dokter? Dan ben je verzekerd met de basisverzekering van je zorgverzekering. Je krijgt dan vergoed wat dezelfde behandeling in Nederland kost. Soms zijn de medische kosten in het buitenland hoger dan in Nederland. Daarvoor kun je je aanvullend verzekeren. Je krijgt dan vergoed wat de behandeling van een huisarts of spoedeisende hulp in het buitenland kost.

Tips voor je vakantie

We geven je nog een paar tips voor je vakantie:

  • Houd het nieuws in de gaten. Lees ook de actuele adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op rivm.nl
  • Draag in het gebied kleding met lange mouwen en broekspijpen
  • Ben je zwanger? Overleg met je verloskundige welk insectenmiddel je het beste kunt gebruiken
  • Slaap onder een klamboe
  • Sla het telefoonnummer +31 (0)58 234 56 50 op in je telefoon. Dat is van de FBTO Alarmcentrale. Zij kunnen je helpen als je spoedeisende hulp nodig hebt. Ook in het buitenland

Misschien vind je dit ook interessant...