Naar inhoud

Brexit, wat betekent dat voor je vakantie?

Vandaag is de laatste dag dat de Britten onderdeel zijn van de EU. Morgen is het na 3,5 jaar definitief: Brexit!
31 januari 2020

Je hebt een tijd geleden al een reisje naar Engeland gepland. Leuk! Maar dan is het na veel gesteggel toch zover: Brexit. Wat betekent dat precies? Hoe werkt het ná de Brexit als je naar het Verenigd Koninkrijk reist? En hoe zit het bijvoorbeeld met reisdocumenten en je reisverzekering?

Welke reisdocumenten heb ik straks nodig? 

Voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) heb je een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig. Dat was voor de Brexit ook al zo, omdat het VK geen onderdeel is van het Schengengebied. Hier verandert voorlopig dus niets aan. Voor welke landen dit precies geldt? Deze landen zijn onderdeel van het VK:

  • Engeland
  • Schotland
  • Wales
  • Noord-Ierland

Er komt een overgangsperiode

Na de Brexit komt er een overgangsperiode die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven de EU-regels in het VK van toepassing; je ID-kaart blijft dan óók een geldig document om het VK in of uit te reizen. Hoe de nieuwe douaneregels na de overgangsperiode eruit gaan zien is nu nog niet bekend. Hier worden dit jaar afspraken over gemaakt.

Je ID-kaart na 2020

De kans is groot dat je na 31 december 2020 niet meer met een identiteitskaart naar het VK kunt reizen. Je hebt dan een geldig paspoort nodig. In de loop van 2020 wordt duidelijk met welke reisdocumenten je na de overgangsperiode naar de overkant van het kanaal kunt.

Brexit en je reisverzekering

Wat je reisverzekering betreft verandert er niets. Ook na de Brexit blijft het VK onderdeel van Europa. Heb je Europadekking aanstaan, dan ben je dus gewoon verzekerd in bijvoorbeeld Engeland. Pas als je buiten Europa op vakantie gaat, heb je werelddekking nodig.

Brexit en je zorgverzekering

De zorgpas bij je zorgverzekering is je verzekeringsbewijs. Op de achterkant van je zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC), deze blijft in het Verenigd Koninkrijk in ieder geval tot eind 2020 geldig. Met de EHIC krijg je tijdens je tijdelijk verblijf medische zorg in het buitenland als dit nodig is. Je moet wel in Nederland een basisverzekering hebben. De EHIC is voor medische spoedeisende zorg en niet voor planbare zorg.

Niet verzekerd?

Niets aan de hand! Nog niet ten minste. Sluit direct je reisverzekering af bij FBTO. Dat regel je snel en volledig online. Ook als je al op Schiphol bent dus. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten waar je aan toe bent. Fijne vakantie!

Misschien vind je dit ook interessant...