Naar inhoud

Blij met de FBTO Rechtsbijstandverzekering

Op staande voet ontslagen… Terecht of niet? Gelukkig heeft mevrouw De Vries een rechtsbijstandverzekering. Haar verhaal.
12 januari 2018

In de krant stond deze week een artikel over rechtsbijstandsverzekeringen. Heb je die nu nodig of niet? Mevrouw De Vries heeft wel gekozen voor de FBTO Rechtsbijstandverzekering. Zij was blij met de juridische hulp die ze kreeg. Lees haar verhaal.

Hulp bij onterecht ontslag

Mevrouw De Vries heeft een FBTO Rechtsbijstandverzekering en werkt al een paar jaar met heel veel plezier in een hotel. Totdat ze plotseling op staande voet wordt ontslagen, omdat er een groot geldbedrag uit de kluis mist. Uit camerabeelden zou zijn gebleken dat De Vries het bedrag heeft gestolen.

Mevrouw De Vries meldt de zaak meteen bij FBTO. Alle feiten worden met de jurist besproken. De jurist komt tot de conclusie dat het niet terecht is dat De Vries is ontslagen. De jurist adviseert om te protesteren tegen het ontslag en de camerabeelden op te vragen.

Onduidelijke camerabeelden

De jurist ziet op de camerabeelden dat, door een lichaamsbeweging van mevrouw De Vries, de kluis op een gegeven moment niet meer te zien is. Dit wordt door de directie van het hotel uitgelegd alsof mevrouw De Vries geld laat verdwijnen. Duidelijk zichtbaar is dat niet en de klant heeft een goede verklaring voor haar manier van handelen op dat moment.

Kort geding

De jurist start samen met onze klant een kort geding, zodat ze weer aan het werk kan. Op de zitting bij de kantonrechter staan de camerabeelden centraal. En worden kritisch bekeken. De directie van het hotel wordt gevraagd om commentaar. Ook mevrouw De Vries krijgt ruimte om te reageren. De kantonrechter komt tot de conclusie dat door de camerabeelden niet kan worden bewezen dat mevrouw De Vries geld uit de kluis heeft gestolen.

Klant krijgt ontslagvergoeding

De werkgever had al voor het kort geding ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. De verstandhouding was te ernstig verstoord om nog verder samen te werken. Daar was mevrouw De Vries het mee eens. FBTO adviseerde om daarbij een transitievergoeding en aanvullende schadevergoeding te vorderen. Op de gang kwamen partijen tot een regeling waarbij een vergoeding werd overeengekomen die zelfs boven de oude kantonrechtersformule lag.

Een les voor de werkgever

De (voor de werkgever) te leren les hieruit is dat je niet te snel moet afgaan op wat er te zien is op camerabeelden. En bij het beoordelen daarvan zo objectief mogelijk moet kijken. De valkuil is namelijk al snel te oordelen als ‘het zal wel dat….’ of ‘het kan niet anders zijn dat…’. Gelukkig keek de kantonrechter wel objectief naar de beelden. Voor mevrouw De Vries liep de zaak dus goed af, afgezien van de periode zonder werk.

Wat als mevrouw De Vries het moest doen zonder rechtsbijstandverzekering?

Zonder rechtsbijstandverzekering had ze zelf een jurist moeten zoeken. Een advocaat kost al gauw € 200,- per uur. Naast de kosten voor de advocaat komen er vaak ook nog andere kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het voeren van een procedure. Zonder rechtsbijstandverzekering had mevrouw De Vries dit allemaal zelf moeten betalen.

De FBTO Rechtsbijstandverzekering wordt geregeld door Stichting Achmea Rechtsbijstand

SAR geeft onafhankelijk juridische hulp. Dat doen ze met ruim 500 juristen en krijgen jaarlijks zo’n 160.000 hulpvragen.


De naam van de klant in dit verhaal hebben we aangepast vanwege privacy.

Misschien vind je dit ook interessant...