Geluk bij een ongeluk
21 maart 2018Saskia kreeg de schrik van haar leven. Frontale botsing. Auto total loss. Gelukkig heeft ze een rechtsbijstandverzekering.
Lees het artikel overMevrouw De Vries heeft een FBTO Rechtsbijstandverzekering en werkt al een paar jaar met heel veel plezier in een hotel. Totdat ze plotseling op staande voet wordt ontslagen, omdat er een groot geldbedrag uit de kluis mist. Uit camerabeelden zou zijn gebleken dat De Vries het bedrag heeft gestolen.
Mevrouw De Vries meldt de zaak meteen bij FBTO. Alle feiten worden met de jurist besproken. De jurist komt tot de conclusie dat het niet terecht is dat De Vries is ontslagen. De jurist adviseert om te protesteren tegen het ontslag en de camerabeelden op te vragen.
De jurist ziet op de camerabeelden dat, door een lichaamsbeweging van mevrouw De Vries, de kluis op een gegeven moment niet meer te zien is. Dit wordt door de directie van het hotel uitgelegd alsof mevrouw De Vries geld laat verdwijnen. Duidelijk zichtbaar is dat niet en de klant heeft een goede verklaring voor haar manier van handelen op dat moment.
De jurist start samen met onze klant een kort geding, zodat ze weer aan het werk kan. Op de zitting bij de kantonrechter staan de camerabeelden centraal. En worden kritisch bekeken. De directie van het hotel wordt gevraagd om commentaar. Ook mevrouw De Vries krijgt ruimte om te reageren. De kantonrechter komt tot de conclusie dat door de camerabeelden niet kan worden bewezen dat mevrouw De Vries geld uit de kluis heeft gestolen.
De werkgever had al voor het kort geding ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. De verstandhouding was te ernstig verstoord om nog verder samen te werken. Daar was mevrouw De Vries het mee eens. FBTO adviseerde om daarbij een transitievergoeding en aanvullende schadevergoeding te vorderen. Op de gang kwamen partijen tot een regeling waarbij een vergoeding werd overeengekomen die zelfs boven de oude kantonrechtersformule lag.
De (voor de werkgever) te leren les hieruit is dat je niet te snel moet afgaan op wat er te zien is op camerabeelden. En bij het beoordelen daarvan zo objectief mogelijk moet kijken. De valkuil is namelijk al snel te oordelen als ‘het zal wel dat….’ of ‘het kan niet anders zijn dat…’. Gelukkig keek de kantonrechter wel objectief naar de beelden. Voor mevrouw De Vries liep de zaak dus goed af, afgezien van de periode zonder werk.
Zonder rechtsbijstandverzekering had ze zelf een jurist moeten zoeken. Een advocaat kost al gauw € 200,- per uur. Naast de kosten voor de advocaat komen er vaak ook nog andere kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het voeren van een procedure. Zonder rechtsbijstandverzekering had mevrouw De Vries dit allemaal zelf moeten betalen.
SAR geeft onafhankelijk juridische hulp. Dat doen ze met ruim 500 juristen en krijgen jaarlijks zo’n 160.000 hulpvragen.
De naam van de klant in dit verhaal hebben we aangepast vanwege privacy.