Naar inhoud

Gezondheids­verklaring overlijdensrisico­verzekering

Je bent de verzekerde op een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisico­verzekering keert uit als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Wij willen daarom meer weten over je gezondheid en leefstijl.

Vul online een gezondheids­verklaring in. Een formulier met allemaal vragen over je gezondheid. Aan de hand van jouw antwoorden beoordeelt de Medische Dienst je gezondheids­verklaring. En geeft een advies of de verzekering kan starten. We volgens het advies van de Medische Dienst op.

Medische beoordeling: hoe werkt het?

  1. Je vult online een gezondheidsverklaring in
  2. Soms moet je naar een keuring. Of hebben we meer informatie nodig
  3. Onze Medische Dienst beoordeelt je medische gegevens
  4. Je krijgt de uitslag van de medische beoordeling

Wil je meer weten over de medische beoordeling? Bekijk de brochure Medische beoordeling FBTO Overlijdensrisicoverzekering (pdf). In de video van het Verbond van Verzekeraars krijg je tips over hoe je de gezondheidsverklaring invult. Bekijk de video voordat je de gezondheidsverklaring invult.

Belangrijk om te weten

  • Je krijgt inloggegevens om te starten
    Wij sturen je 2 sms’jes. Hierin staan de inloggegevens. Daarmee kun je de gezondheidsverklaring invullen en aan ons doorsturen.
  • Verzamel je gegevens voordat je de gezondheidsverklaring invult
    Om een goed beeld te krijgen van jouw gezondheid stellen we vragen over ziekten, klachten of aandoeningen. We begrijpen dat je soms niet alles meer weet. Toch is het belangrijk dat je de gezondheidsverklaring zorgvuldig en volledig invult. Je kunt de gezondheidsverklaring tussendoor niet opslaan. Houd daarom alle informatie bij de hand. Bekijk hier welke vragen we stellen (pdf).
  • We gaan ervan uit dat je de vragen eerlijk en volledig invult
    Wij stellen in de gezondheidsverklaring veel vragen. En wij gaan er vanuit dat je deze eerlijk en volledig invult. Is de verzekering nog niet ingegaan en blijkt dat de informatie op je gezondheidsverklaring niet juist of volledig is? Dan kan dat gevolgen hebben voor de verzekering. De verzekering kan dan misschien niet starten of loopt vertraging op. Is de verzekering al ingegaan en blijkt dat de informatie niet juist of volledig was? Dan kan dit gevolgen hebben voor je nabestaanden. We keren dan soms niet of minder uit. Meer hierover lees je in de polisvoorwaarden (pdf).
  • Geef veranderingen in je gezondheidssituatie altijd aan ons door als de medische beoordeling nog niet klaar is
    Verandert je gezondheidssituatie? En gaf de Medische Dienst nog geen advies? Dan moet je veranderingen in je gezondheidstoestand doorgeven aan de Medische Dienst. Dit heet mededelingsplicht. Geef je de verandering in je gezondheidssituatie niet door? Dan keert FBTO misschien niet of minder uit. Met een verandering in je gezondheidstoestand bedoelen we bijvoorbeeld nieuwe klachten, verandering of verergering van klachten, het raadplegen van een arts, doorverwijzing naar een arts, medische onderzoeken, nieuwe of andere medicijnen.
  • Wij kijken anders naar gegevens over je gezondheid dan je arts
    Je arts kijkt naar je gegevens als behandelend arts. Je arts probeert je gezondheid te verbeteren of stabiel te houden. Zo kan je arts je behandeling aanpassen als je gezondheid verandert. De Medische Dienst kijkt naar de kans op overlijden tijdens de looptijd van de verzekering.
  • Rechten en plichten
    In onze brochure Medische beoordeling FBTO Overlijdensrisicoverzekering (pdf) lees je de rechten en plichten. Voor jou en voor ons.
  • Zo gaat FBTO met je medische gegevens om
    Medische gegevens en informatie vallen onder het medische geheim. Medewerkers die toegang hebben tot medische gegevens, hebben een geheimhoudingsplicht. Meer hierover staat in de brochure Medische beoordeling FBTO Overlijdensrisicoverzekering (pdf).

Alles gelezen? Vul dan de gezondheids­verklaring in

Heb je vragen? Bel met onze Medische Dienst (058) 234 53 90

De Medische Dienst is er op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur. De wachttijd is maximaal 5 minuten. Mailen kan ook: gezondheid@fbto.nl.

Wij doen ons best je zo goed mogelijk te helpen

Ben je het niet met ons eens? Of heb je een klacht? Dan horen we dit graag. Stuur hiervoor een brief naar:

FBTO Medische Dienst
TSAOO/ECM Medisch geheim
Antwoordnummer 396
5000 WB Tilburg

Veelgestelde vragen

Ja. Bij het afsluiten van de overlijdensrisico­verzekering moet je altijd een gezondheids­verklaring invullen.

Op de website van het Verbond van Verzekeraars lees je wat je kan en mag verwachten bij de medische beoordeling van een overlijdensrisico­verzekering.

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een regeling voor ex-kankerpatiënten. Je hoeft namelijk niet altijd op de gezondheidsverklaring in te vullen dat je kanker had. Op de website van het Verbond van Verzekeraars lees je meer over deze regeling. Hier staat ook een checklist. Deze checklist helpt je of je moet invullen dat je kanker had. Lees meer informatie over deze 'schone lei regeling' (pdf) van FBTO.

Is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? De verzekerde kan jij of iemand anders zijn. Dan wordt de premie lager. Wat je moet doen om die lagere premie te krijgen, dat lees je hieronder.

Met roken bedoelen we:

  •  Het roken of gebruik van middelen met tabak of nicotine, zoals:
    • sigaretten, shag, sigaren, pijp, snus, joints
    • vapers, elektronische sigaretten, shisha-pen
    • waterpijp, shisha
    • nicotinepleisters, nicotine kauwgom, nicotine tabletten
  • Het roken of inhaleren van middelen zónder tabak of nicotine, zoals:
    • wiet, cannabis, hasj, marihuana
    • vapers, elektronische sigaretten
    • shisha, shisha-pen

Dit geldt óók als de verzekerde af en toe rookt of deze middelen gebruikt of inhaleert.

Vul het wijzigingsformulier in
Ben jij of is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? Vul dan het wijzigingsformulier (pdf) in. Dan krijg je een lagere premie. Is iemand anders de verzekerde? Vul dan samen het formulier in.

Ben jij of de verzekerde (weer) begonnen met roken?
Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Je betaalt meer premie als de verzekerde rookt. Als je ons dit niet laat weten heeft dit gevolgen voor de uitkering. Wij keren dan maar 50% van het verzekerd bedrag uit.

Zo gaat een gezondheids­verklaring

Welke vragen moet je beantwoorden? En wat voor invloed heeft je antwoord op bijvoorbeeld de premie?

Lees de blog
een vrouw heeft een kopje in de hand en kijkt lachend naar haar mobiele telefoon in de andere hand