Naar inhoud

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Als jij er niet meer bent, verandert er veel in het leven van je nabestaanden. Er valt een inkomen weg en je wilt je nabestaanden goed achterlaten zodat zij bijvoorbeeld de hypotheek of huur kunnen blijven betalen. Je kunt er nu al voor zorgen dat ze zich financieel geen zorgen hoeven te maken. Want met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je dierbaren een uitkering als jij overlijdt.

Je moet minimaal 18 jaar zijn om de FBTO Overlijdensrisicoverzekering op het leven van jezelf af te sluiten. De looptijd bepaal je zelf. De maximale looptijd duurt tot een maand na je 75e verjaardag. Sluit je de verzekering op het leven van een ander? Dan is de verzekerde minimaal 15 jaar en maximaal 67 jaar. Maar in welke situaties is het handig? We leggen het uit met een paar verschillende voorbeelden.

Mark (33) en Linda (31) hebben 2 kinderen

“Mark en ik werken allebei 4 dagen. Onze dochter zit op paardrijden en onze zoon zit op voetbal. We wonen in een mooi huis. En het liefst gaan we 3 keer per jaar op vakantie. Een druk gezinsleven dus! We hebben laatst een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Voor als 1 van ons tweeën er niet meer is. Dan hoeft de ander bijvoorbeeld niet een dag extra te gaan werken om de hypotheek te betalen. Of kunnen we de studie van onze kinderen betalen. Hun leven verandert dan al genoeg.”

Thomas (28) en Laura (26) wonen samen in een huurhuis

“Laura en ik wonen nu al een tijdje samen in ons appartement. Vlakbij het centrum! Dat wilden we heel graag, we houden van de drukte in de stad! Allebei werken we fulltime en we gaan 2 keer per jaar op vakantie. Tijdens onze laatste vakantie kwamen we iemand tegen die alleen reisde. Zijn vriendin was kortgeleden overleden. Dat zette ons wel aan het denken. Wat zouden wij doen als 1 van ons komt te overlijden? Kan ik dan nog wel in ons appartement blijven wonen? We hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Het laatste wat ik wil, is dan 1 van ons moet verhuizen als de ander er niet meer is.”

Kim (29) woont alleen

“Ik had er nooit aan gedacht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar een tijdje terug overleed een alleenstaande goede vriend. Toen stond ik er wel even bij stil. Want hij had niks geregeld. Zijn familie moest in die moeilijke tijd ook nog eens allemaal dingen financiële dingen regelen rond zijn hypotheek. Mocht mij iets overkomen, dan wil ik het goed geregeld hebben. Ook al heb ik op dit moment geen partner, ik heb wel nabestaanden. Niet lang daarna heb ik een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Mocht ik komen te overlijden, dan hebben mijn ouders of mijn zus geen financiële zorgen rond mijn hypotheek. Die kan dan worden afgelost zodat zij niet met schulden blijven zitten.”

Jeroen (43) is gescheiden en woont nu met Esther (41) samen

“Het leven kan soms anders lopen dan je verwacht. Ik woonde 2 jaar geleden nog met mijn inmiddels ex-vrouw en 3 kinderen. Maar we zijn gescheiden. Nu woon ik samen met mijn nieuwe vriendin én haar 2 kinderen. Erg leuk, druk en gezellig hoor! Maar we zien wel een totaal van 5 kinderen… Wat als haar of mij wat overkomt? Hoe gaat het dan met de kinderen als ze willen studeren, werken of misschien willen stagelopen in het buitenland? We hebben allebei een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Komt 1 van ons te overlijden, dan hebben we het financieel in ieder geval goed geregeld.”