Naar inhoud

Een ongevallen­verzekering: nodig of niet?

Blijvend invalide raken na een ongeluk. De kans is klein. Toch kun je je ervoor verzekeren. Maar is dat verstandig?
20 juli 2020

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Meestal is het ongeluk ook klein. Gelukkig maar. Maar wat als er wel iets ernstigs gebeurt? En jij of een lid van je gezin invalide raakt of zelfs komt te overlijden. Een ernstig ongeval kan flinke gevolgen hebben. Ook financieel. Daarom kun je je ervoor verzekeren. Maar zo’n ongevallenverzekering, is dat nodig? Of is het risico te klein?

Wat is een ongevallenverzekering?

Voor we je kunnen vertellen of een ongevallenverzekering nodig is, is het goed om te weten wat het precies is. Stel, je krijgt een ongeluk. Een ernstig ongeluk. En je raakt blijvend invalide. Dan kan het zijn dat je veel geld nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je je werk niet meer kunt doen. Of omdat er in je woning van alles aangepast moet worden.

Een ongevallenverzekering keert een bepaald bedrag uit aan jou of je nabestaanden als je blijvend invalide wordt of komt te overlijden door een ongeluk. Jij of je nabestaanden krijgen dit bedrag dus alleen als je invalide raakt of overlijdt door een ongeval. Niet als dit gebeurt, omdat je bijvoorbeeld ziek wordt.

Hoeveel krijg ik uitgekeerd?

Het bedrag dat een ongevallenverzekering uitkeert, is afhankelijk van meerdere dingen. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel je hebt verzekerd
    Bij FBTO kun je bijvoorbeeld kiezen uit 3 verschillende pakketten. Ieder pakket heeft een andere maximale uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.
  • Hoe ernstig invalide je bent
    Aan de hand van de zogenoemde Gliedertaxe tabel (pdf), wordt bepaald hoeveel procent van het verzekerde bedrag je krijgt.

Wat als ik een ongeluk krijg in het buitenland?

Ook dan ben je verzekerd. Als je op vakantie bent of tijdelijk in het buitenland bent, ten minste. Verhuis je naar het buitenland? Dan stopt de ongevallenverzekering.

Wat gebeurt er bij een ongeval op werk?

Ook dan keert je ongevallenverzekering uit. Vaak heeft je werkgever ook een collectieve ongevallenverzekering. Je bent dan via je werk verzekerd voor ongevallen tijdens werktijd en als je van en naar werk reist. Je kunt dit het beste even navragen bij je werkgever. Heeft je werkgever zo’n collectieve ongevallenverzekering? Dan kun je er alsnog voor kiezen om er zelf ook 1 af te sluiten. Zo heb je als het ware een extra vangnet, mocht er iets gebeuren.

Hoe zit het met mijn partner en kinderen?

Die kun je meeverzekeren. Je sluit dan een gezinsongevallenverzekering af. Bij een gezinsongevallenverzekering zijn jij, je partner en je kinderen meeverzekerd. Heb je geen kinderen? Dan kun je ook een ongevallenverzekering afsluiten voor alleen jou en je partner.

Heb ik een ongevallenverzekering nodig?

Goed, je weet nu wat een ongevallenverzekering is. Dan blijft de hamvraag: heb je hem echt nodig? Die vraag is lastig te beantwoorden, want dat ligt namelijk helemaal aan jezelf. De kans is klein dat je blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden na een ongeluk. En tóch zit een ongeluk in een klein hoekje. Als het dan gebeurt, is het fijn dat jij of je nabestaanden een bedrag krijgt om dingen te regelen.

Hoeveel kost een ongevallenverzekering?

Niet onbelangrijk om mee te nemen in je overweging, zijn de kosten. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel een ongevallenverzekering kost in jouw situatie.

Misschien vind je dit ook interessant...