Naar inhoud
veilig elektra aanleggen

Zelf elektra aanleggen: 6 veiligheidstips

Elektra aanleggen? Dat doe je zelf. Maar wel veilig. Daarom lees je eerst deze 6 veiligheidstips goed door.
6 mei 2019
Je woont al even in die woning uit de jaren 30. Een heel fijn huis. Maar toch beginnen bepaalde dingen je steeds meer te irriteren. Tijd voor een verbouwing! Deur eruit, nieuwe verlichting, ander kleurtje op de muur, alles komt aan bod. De elektra aanleggen doe je zelf. Met deze tips in je achterhoofd. O, en check gelijk even of je woonverzekering nog up-to-date is.

1. Eerst de stroom eraf!

Het allerbelangrijkste wanneer je begint met elektra aanleggen: haal de stroom eraf. 230 volt door je lichaam vindt natuurlijk niemand fijn. In de meterkast kun je elke stroomgroep apart in- of uitschakelen. Een spanningzoeker vertelt je of het gelukt is. En niet onbelangrijk: vertel ook eventuele huisgenoten dat je de stroom eraf hebt gehaald. Je weet maar nooit wat die van plan zijn.

2. Verander de elektra alleen ná de elektriciteitsmeter

Dit zijn regels vanuit het energiebedrijf. De elektriciteitsmeter en alle bedrading die daarvoor zit, is namelijk eigendom van het energiebedrijf. Daar kun je dus maar beter van afblijven.

3. Beveilig je groepenkast

Hoe? Met een aardlekschakelaar van minimaal 30 milliampère. Die schakelt de stroom automatisch uit als er een lek is. Handig! Is je huis gebouwd voor 1975? Laat een vakman dan controleren of je een aardlekschakelaar hebt. Dat is namelijk pas sinds 1975 verplicht. Hij legt hem ook meteen voor je aan als je er nog geen hebt.

4. Zet niet te veel stroomvreters in dezelfde ruimte

Je waterkoker, koffiezetapparaat, tosti-ijzer, vaatwasser en magnetron allemaal tegelijk aan? Efficiënt, maar dikke kans dat dat misgaat. De maximale belasting van 1 stroomgroep is ongeveer 3.680 watt. Reserveer daarom meerdere groepen voor de keuken. Of verdeel je apparaten beter. Vooral als een apparaat een elektrisch verwarmingselement gebruikt, vraagt hij veel stroom. Hoeveel stroom elk apparaat vreet, zie je op het typeplaatje. Meestal vind je deze achterop het apparaat.

Voor sommige apparaten is een aparte stroomgroep verplicht. Bijvoorbeeld voor een vaatwasser, wasmachine of wasdroger. Laat dit altijd checken door een vakman. Zo voorkom je problemen.

5. Gebruik veilig gereedschap

Gebruik geïsoleerd gereedschap tegen kortsluiting. Zorg dat je gereedschap nog goed werkt en dat je weet hoe het allemaal werkt. Geen idee? Vraag het dan even na of zoek de gebruiksaanwijzing op via bijvoorbeeld YouTube. Vergeet ook niet om de benodigde maatregelen te nemen. Rol bijvoorbeeld de kabelhaspel goed uit, zodat alle warmte voldoende weg kan. Dat voorkomt kortsluiting.

6. Schakel een professional in als je het niet vertrouwt

Ben je toch niet helemaal zeker van je zaak? Zet je trots opzij en vraag om hulp. Want gaat het per ongeluk net niet goed? Dan veroorzaakt je dappere poging misschien kortsluiting of word je zelf geëlektrocuteerd.

Elektra aanleggen is 1 ding, maar het huishouden doen iets heel anders. Daar heb je absoluut geen zin in. Misschien heb je dan wat aan onze blog over innovaties in huis. Zo kun je dat elektriciteitsverbruik ook makkelijk in de gaten houden!

Misschien vind je dit ook interessant...