Naar inhoud
verbouwing tips

6 tips voor een verbouwing zonder zorgen

Verhuizen of…? Je kiest voor verbouwen. Maar dan wil je wel goed voorbereid zijn. Deze 6 tips helpen je op weg.
3 oktober 2022
Je woont in een fijne buurt en wilt eigenlijk niet verhuizen. Maar de woning wordt eigenlijk te klein, de keuken te oud en de garage uitgegroeid tot een onoverzichtelijk hoopje rotzooi. Verhuizen? Dat kan. Maar waarom kies je niet voor verbouwen? We helpen je graag op weg met deze tips. En vertellen je welke woonverzekering je zeker niet mag vergeten.

1. Verbouwen? Voorbereiding is alles! 

Voordat je jezelf in het diepe gooit, is het belangrijk om je voor te bereiden. Bedenk wat je wilt verbouwen en waarom. Wil je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis? Bedenk dan wat voor functie die krijgt. Wordt het een aanbouw voor de oude dag? Een fotostudio voor je zoon? Of een verlenging van je woonkamer naar de tuin?

Maak duidelijke plannen en zet ze op papier. Besluit je later nog aanpassingen te doen? Dan levert dit vaak extra kosten, vertraging en stress op. Deze uitgebreide brainstormsessie kan je dus flink geld besparen.

2. Weet wat je te besteden hebt

Iedere verbouwing kost geld. Daarom is het fijn om te weten hoeveel je precies te besteden hebt. Heb je een lening of hypotheek nodig? Bespreek dan alvast met je bank hoeveel je kunt lenen en wat dat betekent voor je maandlasten. Probeer het verbouwingsbudget zo’n 15% onder je maximale grens te houden. Vallen de kosten onverwacht hoger uit? Dan heb je in ieder geval een buffer.

3. Voorkom onverwachte kosten

Houd rekening met alle verschillende kosten die bij een verbouwing komen kijken. Het zijn niet alleen de verbouwingskosten. Ook het aanvragen van vergunningen en de inrichting na de verbouwing kosten geld.

Tip: ben je bang dat er tijdens je verbouwing per ongeluk iets kapot gaat of beschadigd raakt? Sluit dan een all risk inboedelverzekering af. Zo ben je ook verzekerd bij schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

4. Informeer naar het bestemmingsplan

Informeer bij de gemeente wat er allemaal mogelijk is met je woning. Denk bijvoorbeeld aan het gemeentelijke bestemmingsplan. Rekening houden met alle wetten en regels, bespaart je uiteindelijk een hoop gedoe.

5. Haastige spoed is zelden goed

Een simpele tip, maar hij mag niet ontbreken: neem de tijd. Niet alleen de voorbereiding kost tijd, ook de verbouwing zelf. Werken met deadlines is aan te raden. Dit geeft je een beetje houvast. Maar houd er ook rekening mee dat dingen soms anders lopen dan gepland. Dus houd rekening met een uitlooptijd. Dat scheelt een hoop stress.

6. Check je verzekering

En dan nog een laatste tip van ons: vergeet je niet te checken of je de juiste verzekering hebt? Met de FBTO Opstalverzekering ben je ook tijdens de verbouwing gewoon verzekerd. Wil je weten wat dat per maand kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Interessant? Sluit direct online af en ga aan de slag. Wel zo handig.

Misschien vind je dit ook interessant...